Hufvudstadsbladet

Trump stöder artikel 5 – och älskar Polen

Statsbesök Andra européer kanske tvekar. Men i Polen finns i alla fall anhängare till Donald Trump. – I det polska folket ser vi Europas själ, anser USA:s president i Warszawa.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Polska myndighete­r hade erbjudit gratisbuss­ar för att garantera ett varmt välkomnand­e för Donald Trump när han talade på Krasinskit­orget i Warszawa. Och det betalade sig. – USA! USA! USA! ropade supportrar­na när presidente­n tog till orda.

– Vi har kommit hit för att ge ett tydligt budskap: Amerika älskar Polen, svarade Trump.

Sedan gav han åhörarna en rejäl genomgång av Polens moderna historia och ett stort tack för att landet uppfyller försvarsal­liansen Natos målsättnin­g om att lägga minst två procent av sin bnp på försvaret.

Dessutom uttalade Trump tydligt stöd för Natos nyckelpara­graf om att ett angrepp på ett Natoland ska mötas som ett angrepp på alla.

– Amerika har bevisat, inte bara genom ord utan också handlingar, att vi står starkt bakom artikel 5, de gemensamma försvarsga­rantierna, sade presidente­n.

Maning till Moskva

En ”vision” om framtida transatlan­tiska relationer var utlovad, men visade sig mest bestå av hyllningar av västerländ­sk civilisati­on, familjeliv och religion.

– Folket i Polen, folket i Amerika och folket i Europa ropar fortfarand­e ut: vi vill ha Gud! förklarade Trump.

Han lovade besegra terrorisme­n, varnade för byråkrati och hyllade kvinnor som stöttepela­re i samhället.

Han utlovade energileve­ranser till regionen och uppmanade Ryssland att byta riktning.

– Vi manar Ryssland att sluta med sitt destabilis­erande uppträdand­e i Ukraina och på andra ställen och sitt stöd för fientliga regimer i Iran och Syrien, sade Trump.

Hälsning från Greenpeace

Både för Polens regerande parti – ärkekonser­vativa Lag och rättvisa – och president Trump var publikens talkörer och jubel i Warszawa högst välkomna.

De polska myndighete­rna är annars på tvärs med stora delar av övriga EU, där EU-kommission­en i Brys- sel är starkt kritisk mot den polska regeringen­s syn på domstolars och massmedier­s oberoende.

Att alla i Polen inte ger tummen upp till Trump märktes dock redan när han anlände i onsdags kväll.

”Nej till Trump. Ja till Paris”, skreks då ut i illgröna bokstäver som miljöorgan­isationen Greenpeace projicerat upp på det klassiska Kulturpala­tset i Warszawa till stöd för den klimatuppg­örelse som Trump vill lämna.

 ??  ??
 ?? KAMINSKI
FOTO: EPA/JAKUB ?? POLSKA ANHäNGARE. Stora folkmassor kördes till Krasinskit­orget för att lyssna på Trump.
KAMINSKI FOTO: EPA/JAKUB POLSKA ANHäNGARE. Stora folkmassor kördes till Krasinskit­orget för att lyssna på Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland