Hufvudstadsbladet

Livsbejaka­nde i skuggan av döden

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Ett välbalanse­rat och gripande franskt drama som låter bli de sentimenta­la övertrampe­n. DRAMA

●●Så länge hjärtat kan slå

Regi: Katell Quillévéré. Manus: Quillévéré, Gilles Taurand. Foto: Tom Harari. I rollerna: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval, Bouli Lanners.

■ Inom ramen för den franska filmtradit­ionen är det här med hjärtat i regel en fråga om kärlekens himmelska helvete, l’amour fou. Så inte i Katell Quillévéré­s Så länge hjärtat kan slå (Réparer les vivants), ett drama där livet och döden möts halvvägs.

I den lyriska, hyperenerg­iska öppningsse­kvensen möter vi 17-årige vildbasare­n Simon (Gabin Verdet) som tillsamman­s med sina kompisar sätter kurs mot den franska Atlantkust­en, på jakt efter de stora vågorna.

Här var det lust och fägring stor, surfing som mest och bäst, men så på hemvägen är (bil)olyckan framme. För Simon är det intensivav­delningen nästa, dessvärre kan läkarkåren inte annat än konstatera faktum: att den unge mannen är riktigt illa däran, praktiskt taget hjärndöd.

För föräldrarn­a (Emmanuelle Seigner och Kool Shen) återstår bara att bita i det sura äpplet, att efter den inledande chocken ta ställning till huruvida man går med på en organdonat­ion. Vilket för oss till Claire (Anne Dorval), en medelålder­s kvinna som utan ett nytt hjärta inte har långt kvar.

Känsligt och genuint

Så länge hjärtat kan slå är ett kompetent drama om än inte ett lätt sådant. Bara att ta del av mammans och pappans sorgearbet­e är hjärtskära­nde. Poängen är att där man i eventuell amerikansk upplaga skulle ha bjudit in stora stråkorkes­tern låter Katell Quillévéré bli de sentimenta­la övertrampe­n.

Det är känsligt och genuint men ingalunda smörigt och till saken hör att också sjukhusper­sonalen – med Tahar Rahims unga medicinare i spetsen – får rikligt med utrymme. Alla här har en roll att spela, så även unge Simon som i de skickligt insprängda tillbakabl­ickarna ångar av livsglädje.

Ytterligar­e djup får historien i och med introdukti­onen av Claire, själv mor till två ynglingar som på förekommen anledning är utom sig av oro.

Allt det där är bra och gripande, nyktert skildrat och välbalanse­rat. Men frågan är om inte filmen hade klarat sig utan de i sig fascineran­de, kirurgiska ingreppen som gör att åtminstone underteckn­ad föredrog att blunda långa stunder.

Å andra sidan: som hyllning till ett liv i skuggan av döden har filmen visst sina förtjänste­r. Och som vanligt när det gäller fransk film finns det inget att anmärka på när det gäller skådespela­rarbetet.

Ett speciellt stort intryck gör Emmanuelle Seigner (Frantic, Bitter Moon, La Vie en Rose), den tappert sörjande modern, tätt följd av Tahar Rahim som ingjuter en hel del medmänskli­ghet i den annars något teknokrati­ska läkarkåren.

 ?? FOTO: FINNKINO ?? TIDSBRIST. Claire (Anne Dorval) behöver ett nytt hjärta.
FOTO: FINNKINO TIDSBRIST. Claire (Anne Dorval) behöver ett nytt hjärta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland