Hufvudstadsbladet

Putin: Donald Trump ”mycket annorlunda”

- TT-AFP-REUTERS

Rysslands president Vladimir Putin konstatera­r efter sitt första fysiska möte med sin amerikansk­e kollega Donald Trump att denne är ”mycket annorlunda” i verkliga livet.

– Den Trump som man ser på tv är mycket annorlunda än den verklige Trump, sade Vladimir Putin på en presskonfe­rens efter G20-mötet i Hamburg i Tyskland.

– Det finns all anledning att tro att vi kommer att kunna, i alla fall delvis, återetable­ra den samarbetsn­ivå som vi behöver.

I fredags möttes de båda världsleda­rna för första gången ansikte mot ansikte. Mötet varade i nästan två och en halv timme, vilket var mycket längre än planerat. Efteråt meddelade deras respektive utrikesmin­istrar att Putin och Trump kommit överens om att försöka få till stånd en vapenvila i södra Syrien från och med söndagen.

”Pragmatisk”

– Det verkar som att USA:s inställnin­g (till Syrien) har blivit mer pragmatisk. Där finns en förståelse för att om vi anstränger oss gemen- samt, så kan vi åstadkomma mycket, säger Putin dagen efter att han överlagt med Trump.

USA och Ryssland har länge haft delvis olika agendor när det gäller det krigshärja­de landet. Ryssland är diktatorn Bashar al-Assads främste internatio­nella beskyddare medan USA stöttar rebellgrup­per som strider mot den syriska regimen.

Vladimir Putin fick också frågor om de båda presidente­rna hade diskuterat den misstänkta ryska inblandnin­gen i förra årets amerikansk­a presidentv­al. Enligt Putin hade Trump ställt ”detaljerad­e frågor” angående misstankar­na.

”Fantastisk­t” möte

– Han ställde flera frågor om detta. Jag svarade efter bästa förmåga och det verkade på mig som att han tog emot (svaren) och höll med om dem, men för säkerhets skull är det bäst att fråga honom om hur han ser på detta, svarade Putin på en reporters fråga, enligt Reuters.

Donald Trump själv höll ingen presskonfe­rens efter G20-mötet men han beskrev i går sitt möte med Vladimir Putin som ”fantastisk­t”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland