Hufvudstadsbladet

På rullskrids­kor längs Kungsvägen

I dag åker ett trettiotal rullskrids­koåkare i väg för att glida fram längs Kungsvägen från Vaalimaa till Åbo. Resan är totalt 460 kilometer lång och lockar många utländska åkare.

- CHarlotte lindberG charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

De 32 personerna som ska delta i resan samlas i dag för att åka med buss till Vaalimaa vid östgränsen, varefter de knyter på sig rullskrids­korna och startar färden mot Åbo. Resan samlar ihop rullskrids­koälskare från olika delar av världen för att tillsamman­s åka längs en av Finlands äldsta vägar. Evenemange­ts arrangörer poängterar att det inte är en tävling, utan en lättsam utflykt tillsamman­s med likasinnad­e rullskrids­kofantaste­r.

I Brunnspark­en möter vi Vidhuran Babu Harichandr­a, 28, som tar fram sina rullskrids­kor ur väskan och prövar dem i den branta backen. Det går nästan illa då bromsen inte fungerar som den ska, men han hoppar obekymrat i gräset för att få stopp på farten. Harichandr­a tycks ha alla trick i bakfickan och är redo att på söndag åka i väg på sin sjätte FinLine-resa.

För sex år sedan flyttade han från Indien till Finland för att slutföra sina studier. Han ville fortsätta den hobby han börjat med i hemlandet och hittade rullskrids­kogruppen Katukiitäj­ät, som ordnar FinLine-evenemange­t.

– Första gången jag åkte i väg var jag skeptisk men tänkte ändå ge det en chans. Efter det har jag varit med varje år, säger Harichandr­a.

Det speciella med evenemange­t enligt Harichandr­a är att även om resan är lång, är det en rogivande upplevelse. Man behöver inte tänka på annat än sina rullskrids­kor.

– Det känns mer som en semester. Jag kan glömma bort att ringa min familj då jag är så inne i åkandet. Evenemange­t ger mig chansen att träffa vänner och samtidigt uppleva Finland på ett annorlunda sätt än man normalt gör, säger Harichandr­a.

Förra året åkte deltagarna från den norska gränsen till Rovaniemi.

– Att se norrsken var en alldeles unik upplevelse. Det har varit roligt att få se så många olika delar av Finland längs åren, säger Harichandr­a.

Han ser fram emot att åka i väg och önskar att han hinner ta sig en titt på de historiska monument som finns längs med Kungsvägen.

den finska naturen lockar

Det är femte året som engelsmann­en Alan Paxford, 72, kommer till Finland för att delta i evenemange­t. Han har åkt rullskrids­kor de senaste 14 åren och har bland annat åkt en tur runt Nederlände­rna. Han bestämde sig för att delta ännu en gång i FinLine, även om han inte är säker att han åker hela rutten.

– Det känns som att jag måste delta i evenemange­t åtminstone en gång till. Finland har jubileumså­r och att åka nu känns som att jag får ta del av någonting unikt, säger Paxford.

Han ser även fram emot att få träffa gamla vänner och njuta av den finska naturen som enligt honom är utan like.

– Vi är inte en så stor grupp och många bestämmer sig för att komma tillbaka år efter år, så vi har blivit väldigt goda vänner, säger Paxford.

vill fira självständ­igheten

För att fira det hundraårig­a Finland har arrangörer­na för evenemange­t i år valt en rutt med ett historiskt tema.

– Vi ville fira jubileumså­ret och har därför valt att åka längs Kungsvägen, säger Bosse Sjöblom från FinLine-arbetsgrup­pen.

Kungsvägen har sedan 1300-talet använts av kungar och deras kurirer, borgare, biskopar och arméer. Vägen knöt ihop den svenska stormakten­s östra och västra delar med varandra. Om man åker längs rutten i dag kan man stöta på hamnstäder och byar som finns kvar som minnen från vägens rika historia.

Rutten går längs Kungsvägen Vaalimaa–Karhula–Borgå–Kyrkslätt–Ekenäs–Salo–Åbo. Under den tredje dagen siktar gänget på att åka exakt hundra kilometer till Finlands ära.

 ?? Foto: Cata PortIN ?? Vidhuran Babu Harichandr­a åker rullskrids­kor längs Kungsvägen, från östgränsen till Åbo.
Foto: Cata PortIN Vidhuran Babu Harichandr­a åker rullskrids­kor längs Kungsvägen, från östgränsen till Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland