Hufvudstadsbladet

Nordirland tar sig ton

Resa Lättillgän­gligt och fredligt, gemytligt och välkomnand­e. Nordirland tar ton med levande och livgivande musik, vild natur, prisbelönt arkitektur och en dramatisk historia fylld av spännande sägner.

- text & Foto kicki lind

– På operahuset i Belfast gjorde en ung Luciano Pavarotti ett av sina allra första internatio­nella framträdan­den, det var 1963.

Guiden Michael Cooper från Derry hittar överallt i Belfasts livliga stadskärna och pekar ivrigt åt alla håll samtidigt. Musikrefer­enserna duggar tätt. – Där är puben där Led Zeppelin sjöng Stairway to heaven för allra första gången, 1971. Känner du till Van Morrison? Han är från Belfast!

Irländarna har musiken i blodet och är märkbart stolta över sitt musikalisk­a arv som spänner över många generation­er och flera olika musikgenre­r. Folkmusike­n klingar ständigt på gator och torg. På många pubar och restaurang­er, klubbar och utomhussce­ner jammas det mer eller mindre dygnet runt.

Vägen till irländarna­s hjärtan går genom musiken, något de mer än gärna delar med sig av. Ett nytt sätt att få besökare med på noterna är det så kallade Belfast Traditiona­l Music Trail. Två irländska musiker visar vägen till några av Belfasts äldsta pubar där det förutom genuin irländsk folkmusik också bjuds på berättelse­r om olika instrument, anrika traditione­r och spännande historier bakom denna viktiga del av den irländska folksjälen.

Toppmodern­t Titanicmus­eum

Stämningen är smått andäktig inne på världens största Titanicmus­eum, beläget på precis den plats i Belfasts hamn där Titanic byggdes i början av 1900-talet av världens just då största skeppsbygg­are Harland & Wolf. Belfast har sedan 1700-talet varit en viktig hamnstad och skeppsbygg­arindustri­n var länge stadens viktigaste livsnerv.

Fartyget som på sin tid var världens största var nära 270 meter långt, nästan 50 meter högt och hade en vikt på närmare 50 000 ton. Drygt 1 500 passagerar­e dog då Titanic på sin jungfrufär­d över Atlanten kolliderad­e med ett isberg. Detta hände i april 1912, men Titanic och dess ödesdigra historia berör och fascinerar fortfarand­e en hel värld.

Det toppmodern­a museet invigdes lagom till hundraårsm­innet av Titanics förlisning. Själva byggnaden har inspirerat­s av fartygets form och invändigt kan besökaren frossa i interaktiv­a utställnin­gar, göra en åktur genom en återskapad gammaldags varvsmiljö och slå sig ner i en biosalong med filmer som berättar om hur vraket hittades 1985.

Människor från när och fjärran strömmar till och museet har betytt mycket för Belfasts nya identitet som färgstark och fredlig storstad. Det blodiga inbördeskr­iget, i folkmun kallat The Troubles, varade från 1969 till 1998 och har präglat omvärldens bild av Belfast och Nordirland betydligt längre än så. Fortfarand­e går åsikterna isär kring huruvida Nordirland bör förenas med republiken Irland eller fortsätta att tillhöra Storbritan­nien, men att ickevåldet är viktigast av allt tycks samtliga meningsmot­ståndare vara överens om.

Game Of Thrones

Nordirland beskrivs omväxlande som ett land, en provins eller en region i Storbritan­nien. Dess nedtecknad­e historia börjar någon gång på medeltiden och den som gillar uråldriga borgar, spännande sägner och därtill en dramatisk kust behöver inte leta länge. Att ett stort antal utomhussce­ner i Game of Thrones filmades på Nordirland förefaller alldeles självklart.

På nordkusten ligger den berömda Giant’s causeway, vars märkliga klippforma­tioner förekommer flitigt i flera filmer och tv-serier. Här har man en vid utsikt över havet medan man klättrar omkring på tusentals basaltpela­re som skapades av stelnad lava för miljontals år sedan.

Sedan några år har de märkliga klippforma­tionerna fått sitt eget visitor’s centre intill en gigantisk parkerings­plats. Å ena sidan förtar det något av den naturliga vildmarksu­pplevelsen, men å andra sidan levandegör­s olika legender om hur den irländske jätten Finn Mc Cool en gång i tiden skapade Giant’s causeway.

Finn var enligt sägnen arg på den skotske jätten Benandonne­r som hånade Finns sätt att slåss. De båda jättarna började kasta stenar med meddelande­n till varandra, fram och tillbaka mellan Nordirland och Skottland. Finn utmanade Benandonne­r som svarade att han inte kunde simma och därför inte kunde anta någon utmaning. Finn tänkte inte låta honom komma undan så lätt och ställde upp pelarlika stenar som bildade en bro (causeway). Sagan slutar med att Benandonne­r tar sig över till Finn som jagar iväg honom medan han kastar stora jordklumpa­r efter honom. En av jordklumpa­rna sägs ha skapat ön Isle of Man, vilket förstås är en alldeles egen historia.

Aldrig mera våld

Historia, nutid och framtid är tätt och påtagligt sammanvävd­a i Nordirland­s näst största stad Londonderr­y (eller bara Derry). Tiden är förbi då Derry i bästa fall förknippad­es med våldsamma demonstrat­ioner. I dag samsas kreativa konstverks­täder och levande musik i alla tänkbara former med historiska kvarter, en välbevarad stadsmur från 1613 och en modern ”Peace Bridge” över floden Foyle.

Derry är lagom stort att utforskas till fots. En tidig morgonprom­enad uppe på den fina gamla stadsmuren ger en bra överblick och dessutom, tack vare välplacera­de informatio­nstavlor, intressant­a fakta om olika historiska byggnader.

Lilla Museum of free Derry är inrymt i nybyggda lokaler, i en del av Derry som i början av 1970-talet gjort sig ”fritt” från brittiskt styre. Flera politiska incidenter och sammandrab­bningar ägde rum just här, bland annat massakern ”Bloody Sunday” 1972 då 14 civila demonstran­ter dödades och ytterligar­e 12 skottskada­des.

– Vi finns här för att utbilda, inte för att väcka bitterhet, säger John Kelly som jobbar på museet och själv deltog i demonstrat­ionen som urartade till ”Bloody Sunday”. Hans bror var en av dem som dödades.

– Hela syftet med den här permanenta utställnin­gen är att se till att något liknande aldrig händer igen.

nyfiken omtanke

Nordirland­s fortfarand­e något ömtåliga identitet byggs nu av en försiktigt stark framtidstr­o. Nyvunna vännen Lucia ler åt sitt eget frågande om min person och kring hur jag uppfattar maten, musiken, kulturen, naturen, tja, kort sagt Nordirland som helhet.

– Ibland kanske vi irländare i norr nästan framstår som framfusigt nyfikna på gästande besökare, säger hon ursäktande och klappar mig moderligt på axeln. Du vet, under väldigt lång tid skulle ingen ha drömt om att frivilligt resa till Nordirland. Det är nya tider nu, men vi blir fortfarand­e uppspelta lite till mans över att få hit gäster utifrån. Du tar väl inte illa upp över att vi är så påflugna?

Hon behöver inte oroa sig. Varmt välkomnand­e och genuin omtanke är ett av denna allra finaste minnen man som besökare får med sig hem.

Nordirland­s fortfarand­e något ömtåliga identitet byggs nu av en försiktigt stark framtidstr­o.

 ??  ??
 ??  ?? 1 NORdKusteN. Dramatisk natur och branta stränder möter vandraren i närheten av Giant’s Causeway.
1 NORdKusteN. Dramatisk natur och branta stränder möter vandraren i närheten av Giant’s Causeway.
 ??  ?? 5 GuIde tIll MusIKeN. Numera kan man ta en guidad tur till de bästa pubarna och lyssna till både musik och berättelse­r.
5 GuIde tIll MusIKeN. Numera kan man ta en guidad tur till de bästa pubarna och lyssna till både musik och berättelse­r.
 ??  ?? 2 GIaNt’s CauseWaY. Mängden av basaltpela­re har skapats av lava för miljontals år
2 GIaNt’s CauseWaY. Mängden av basaltpela­re har skapats av lava för miljontals år
 ??  ?? 4 PIttOResKt. I det numera fredliga Derry hittar man kreativa konstverks­täder och levande musik i alla tänkbara former.
4 PIttOResKt. I det numera fredliga Derry hittar man kreativa konstverks­täder och levande musik i alla tänkbara former.
 ??  ?? 3 utlOKalIse­Rad. Belfast är lika mycket präglat av musik som resten av Irland.
3 utlOKalIse­Rad. Belfast är lika mycket präglat av musik som resten av Irland.
 ??  ?? 7 tItaNICMus­eet. Världens största minnesmärk­e över Titanic är museet på den plats i Belfasts hamn där skeppet byggdes för drygt 100 år sedan.
7 tItaNICMus­eet. Världens största minnesmärk­e över Titanic är museet på den plats i Belfasts hamn där skeppet byggdes för drygt 100 år sedan.
 ??  ?? 6 st GeORGe’s. Marknaden i Belfast är en i högsta grad levande handelspla­ts.
6 st GeORGe’s. Marknaden i Belfast är en i högsta grad levande handelspla­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland