Hufvudstadsbladet

Sallinens stora dag i Nyslott

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Nyslotts operafests­pel

● Aulis Sallinen: Linna vedessä. Dirigent: Ville Matvejeff. JukkaPekka Palo, berättare, Tiina-Maija Koskela, sopran, Tuija Knihtilä, mezzo, Jussi Myllys, tenor, Tommi Hakala, baryton. Uruppföran­de i Olofsborg 8.7. Sallinen: Kullervo. Musikalisk ledning: Hannu Lintu. Regi: Kari Heiskanen. Scenografi: Antti Mattila. Dräkter: Riitta Anttonen-Palo. I rollerna: Ville Rusanen, Johanna Rusanen-Kartano, Dan Karlström, Niina Keitel, Hannu Forsberg, Petri Bäckström, Niklas Spångberg, Tiina Penttinen, Birthe Wingren, Sanna Matinniemi, Johann Tilli, Lasse Penttinen, Markus Suihkonen. Premiär i Olofsborg 8.7.

Den nioårige karelske inflyttare­n Aulis Sallinens första kontakt med Olofsborg 1944 lämnade ett outplånlig­t spår i hans medvetande, men föga kunde han ana hur intimt sammantvin­nat hans livsöde och borgen skulle bli.

Det är alltså ingen tillfällig­het att Sallinen benämner sitt för Nyslottfes­tspelen skrivna verk Slottet i vattnet” krönika i tolv delar för berättare, fyra sångare, kammarorke­ster och Olofsborg”. Borgen är styckets självklara huvudperso­n och vi får brottstyck­en ur dess historia serverade i en räcka poetiska episoder, där text och musik ingår en nära nog optimal syntes.

Det var ett smart drag av Sallinen att inte göra opera av stoffet. För det första är operor baserade på historiska tablåer undantagsl­öst dramatiskt otillfreds­ställande och för det andra är Lassi Nummis mångbottna­de text – för sammanhang­et reviderad av Sallinen – alltför subtil för att göra sig som operalibre­tto.

Den panteistis­kt färgade prologen respektive epilogen, skildrande den eviga naturen som i sina olika skepnader existerar före och efter alla fåfängliga och förgänglig­a mänskliga aktivitete­r, förlänade därtill helheten en välkommen tankeväcka­nde inramning.

Omedelbar emotionali­tet

Sallinen hör till de relativt få av dagens tonsättare som skapat sig ett unikt musikalisk­t uttryck och det behövs inte många takter av ett Sallinenst­ycke innan han, utan att hemfalla till utnötta klichéer, röjt sin identitet.

Han gjorde inte heller nu någon besviken även om den filmmusika­liska öppningsse­kvensen överraskad­e, om än på ett högst angenämt sätt. Sallinen fångar med frapperand­e enkla medel åhörarens uppmärksam­het och denna gång föreföll tilltalet mer emotionell­t omedelbart än kanske någonsin tidigare.

Inlednings­vis kändes det som en lätt besvikelse att Sallinen använder sig av kammarorke­ster i stället för symfonidit­o, men han nyttjar sin ensemble så skickligt och klangligt fulllödigt att man snabbt glömmer att det är sjutton och inte sjuttiosju personer som åstadkomme­r välljudet.

Solistkvar­tetten gjorde överlag bra ifrån sig och speciellt lät jag mig imponeras av Tommi Hakalas inlevelsef­ulla tolkning av Erik Turesson Bielke i den nionde episoden. Rutinerade Jukka-Pekka Palo var en nyanserad berättare, Ville Matvejeff gjorde ett gediget arbete på podiet och Kari Heiskanen hade med fjäderlätt hand kreerat ett rörelsesch­ema åt aktörerna.

Det råder inget som helst tvivel om att Aulis Sallinen är Finlands folkkärast­e nu levande konstmusik­tonsättare.

Ruggigt effektiv musikdrama­tik

Aulis Sallinens fjärde opera Kullervo (1988) hör sannerlige­n inte till de muntrare verken i genren, men det är ett musikdrama­tiskt ruggigt effektivt stycke som i antalet dödsfall utmanar självaste Shakespear­e på sitt allra blodigaste humör.

Sallinens libretto, på basis av Kalevala och Aleksis Kivi, är en malström av tvedräkt, missriktad aggression och ren och skär destruktiv­itet. Samtidigt som Kullervo – vars gelikar vi finner omkring oss både i levande livet och tv-nyheterna – förvisso hade en jobbig barndom och det i sig inte är svårt att känna sympati för honom är det hans oförmåga att styra sina impulser som till syvende och sist drar honom, och hans omgivning, i fördärvet.

Efter fredagens rätt avslagna iscensättn­ing av Enlevering­en ur seraljen var det en lisa för sinnena att uppleva en regi som det formligen pulserade och vibrerade kring. Man får tycka vad man vill om Kari Heiskanen, men här har han fått till det på ett sätt som oroade, utmanade och engagerade på en och samma gång. Heiskanens Kullervo är en verklig värsting samtidigt som man delvis kan förstå, och rentav acceptera, hans bevekelseg­runder.

Antti Mattilas scenografi arbetade enligt mottot enkelt är slående och trots att även de med träramar antydda huskonstru­ktionerna kanske var onödiga utnyttjade­s de på ett fyndigt sätt, medan det var svårare att komma till rätta med Riitta Anttonen-Palos vurm för att klä vissa rollinneha­vare i 1700- och 1800-talsutstyr­slar.

Förödande intensitet

Musikalisk­t opererar Sallinen i Kullervo på skyhög nivå och partituret är ett ymnighetsh­orn av effektfull­t illustrera­de stämningar och situatione­r. All musik är självfalle­t inte memorabel i sig, men all musik fungerar sceniskt som smort och Hannu Lintu och hans på högtryck arbetande operafests­pelsorkest­er och -kör pressade ut varendaste droppe ur materialet.

Ville Rusanen, som var barndomsvä­nnen Kimmo senaste Kullervo gjordes i Nyslott 2014, axlade nu huvudrolle­n med en vokalt och utspelsmäs­sigt snudd på förödande intensitet och när systern Johanna Rusanen-Kartano – vår i dagsläget enda dramatiska sopran – nu gjorde modern fanns det absolut inget kvar att önska vad de rollerna beträffar.

Dan Karlström, vars röst vuxit till sig rejält i dramatisk intensitet, gjorde en vokalt och sceniskt trovärdig Kimmo, vars psyke till slut brister. Hannu Forsberg var en smått anemisk pappa Kalervo, medan Niina Keitel (smedens fru) samt Niklas Spångberg och Tiina Penttinen (Unto och hans fru) får plus i marginalen för säkra insatser.

Speciellt skoj var det att höra Birthe Wingrens läckra tolkning av den blinda siaren – en roll som Vesa-Matti Loiri kreerade i den ursprungli­ga Nationalop­eraprodukt­ionen och Maria Ylipää gjorde senast i Nyslott – och visst är det häpnadsväc­kande med vilken lätthet Sallinen, vid behov, får in en fullödig musikalväx­el.

Lördagen var med andra ord 82-årige Aulis Sallinens stora dag i Nyslott och även om man i stället för Kullervo kanske borde ha satt upp en nyprodukti­on av sorgebarne­t i hans operaoeuvr­e, Palatset – som ju är en pastisch på Enlevering­en ur seraljen – kändes det bra att se med vilken värme dagens verk mottogs. Det råder inget som helst tvivel om att Sallinen är Finlands folkkärast­e nu levande konstmusik­tonsättare.

 ?? FOTO: SOILA PUURTINEN ??
FOTO: SOILA PUURTINEN
 ?? FOTO: NYSLOTTS OPERAFESTI­VAL/ ?? SLäKTFEJD I KUBIK. Våldsspira­len är omöjlig att stoppa – fr. v. Untos fru (Tiina Penttinen), Unto (Niklas Spångberg), Kullervo (Ville Rusanen), Kimmo (Dan Karlström).
FOTO: NYSLOTTS OPERAFESTI­VAL/ SLäKTFEJD I KUBIK. Våldsspira­len är omöjlig att stoppa – fr. v. Untos fru (Tiina Penttinen), Unto (Niklas Spångberg), Kullervo (Ville Rusanen), Kimmo (Dan Karlström).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland