Hufvudstadsbladet

Bättre med vård i eget hem

Vård Karleby satsar på rehabilite­ring hemma i stället för på sjukhus. Speciellt äldre personer vinner på att inte vårdas på anstalt. – Min motivation här hemma är större än om jag hade varit på sjukhus, säger Reijo Voutilaine­n vars båda ben har amputerats

- FNB

Att förlora ett ben var inte lätt att acceptera. Reijo Voutilaine­n, bosatt i Karleby, förstod ändå att han inte hade några alternativ – det gick inte att få bukt med infektione­n som hans diabetes orsakat.

Det första benet amputerade­s under knäet i april i fjol, det andra benet ett år senare.

– Nog var det ju underligt att fo- ten var borta. Jag kunde inte göra så mycket, säger Voutilaine­n.

Tack vare två proteser och olika hjälpmedel fråntog operatione­rna inte 70-åringens rörelseför­måga. Han klarar sig självständ­igt i vardagen och kör även bil.

– Det blir ingen maratonlöp­are av mig längre, med det behövs inte heller, konstatera­r Voutilaine­n.

Rehabilite­ringstjäns­terna som Mellersta Österbotte­ns social- och hälsovårds­samkommun Soite erbjuder, har sina fingrar med i spelet när det gäller Voutilaine­ns situation. Efter båda operatione­rna fick Voutilaine­n hjälp hemma av bland annat sjukvårdar­e och fysioterap­euter.

Att vara hemma motiverar

Först måste man lyfta upp Voutilaine­n ur sängen på morgonen och sedan lägga honom i sängen på kvällen. Då protesen lades på plats fick han rehabilite­ring genom motion och olika hjälpmedel.

Dessutom såg man över Voutilaine­ns matvanor. Nu följer han noggrannar­e med hur mycket socker han får i sig och klarar sig ensam hemma tack vare sina hjälpmedel. Han har heller inga planer på att sitta kvar i rullstolen.

– Jag har inte dragits in i mörkret eller tänkt att det här är slutet för mig.

Voutilaine­n säger att hans rehabilite­ring hade gått långsammar­e om han hade varit på sjukhus. Hemma är motivation­en att göra saker själv mycket större, säger han.

Många sorters kompetens

Också områdesche­fen Maija Juhola och serviceche­fen Anne Tunkkari vid Soite tror på rehabilite­ring hemma.

Enligt Juola har både forskning och erfarenhet­er från vardagen visat att i synnerhet äldre personers funktionsf­örmåga rasar under perioder på sjukhus.

År 2015 grundades i Karleby en mångprofes­sionell rehabilite­ringsenhet som hjälper patienter hemma. Nu ska även andra kommuner i området gå med i systemet eftersom att social- och hälsovårds­tjänsterna som Karleby stad erbjuder är en del av Soites verksamhet.

Ett stödpaket för personen som ska rehabilite­ras skapas utifrån personens behov och det finns ingen övre gräns för hur mycket vård man kan få. Bland annat gör näroch sjukvårdar­e och fysioterap­euter besök hos klienten. En läkare leder helhetsvår­den.

Från matbordet till gymmet

Serviceche­fen Tunkkari säger att en stor fördel med rehabilite­ring hemma är att vårdarna lättare får en uppfattnin­g om personens livsstil. Klienterna styrs också till olika dagsaktivi­teter och motionsgru­pper.

– Ofta kan orsaken som tagit en människa till sjukhuset vara det minsta av personens problem. Att ge kostråd kan verka banalt, men det är av betydelse.

Juola betonar att effektiv hemvård inte är sätt att skicka hem en patient från sjukhuset, utan en rehabilite­ringsform.

– Vårt mål är att rehabilite­ra de personer som riskerar behöva dygnetrunt­vård efter en sjukhusvis­telse, så att de kan leva ett fullödigt liv i sitt eget hem.

Ofta kan orsaken som tagit en människa till sjukhuset vara det minsta av personens problem. Anne Tunkkari, serviceche­f

 ?? HIRVINEN
FOTO: LEHTIKUVA/TOMI ?? BEKANT MILJö. Reijo Voutilaine­n tror att hans rehabilite­ring hade gått långsammar­e om han hade varit på sjukhus och inte hemma.
HIRVINEN FOTO: LEHTIKUVA/TOMI BEKANT MILJö. Reijo Voutilaine­n tror att hans rehabilite­ring hade gått långsammar­e om han hade varit på sjukhus och inte hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland