Hufvudstadsbladet

Ulla Rasilainen ser Alaska från ovan

Drömjobb I 16 år har piloten Ulla Rasilainen jobbat i Alaska. Hon flyger till byar dit inga vägar når och där det frusna havet är den enda landningsb­anan. Som besökare i Alaska behöver man inte åka långt för storslagna upplevelse­r, vildmarken breder ut si

- TEXT KAJSA SKARSGÅRD FOTO CHRISTINA SJÖGREN

Alaska är en dröm för människor som vill uppleva enorma vidder av orörd natur där det vilda djurlivet fortfarand­e dominerar. Över hundra finska medborgare har dessutom valt att kalla Alaska sitt hem. En av dem är 60-åriga Ulla Rasilainen i Anchorage, den amerikansk­a delstatens största stad med 300 000 invånare.

Hemma hos Ulla pryder en Marimekkod­uk köksbordet och i fönstren står Iittala-ljuslyktor. Utanför ligger snön vit, men småfåglarn­a kring fröbordet skvallrar om att våren är på väg.

Ljudet från propellerp­lanen som lyfter på andra sidan träddungen stör inte Ulla ett dugg. Hon flyttade till Alaska just för möjlighete­rna att flyga här där många byar är beroende av piloter för att få sina skolböcker, sin medicin och mat utöver vad naturen har att erbjuda.

Men trots de gedigna flygerfare­nheterna Ulla hade med sig från sina tio år som pilot i Kalifornie­n var det ingen självklarh­et att hon skulle få jobbet som hon kom till Alaska för att söka. Chefen för Grant Aviation var tveksam och sa rätt ut att det var för att de inte hade några kvinnliga piloter. Utan att fråga drog Ulla då fram en stol och satte sig mittemot honom.

– Ni har en nu.

Snabbt chefspilot

Ulla anställdes och var den enda som var kvalificer­ad nog att börja köra det nyinköpta Caravanpla­net som med sina nio passagerar­platser var bolagets största. De manliga piloterna muttrade lite åt kvinnan som körde förbi dem, men nio månader senare utnämndes Ulla till chefspilot och alla fick finna sig i att det var hennes ord som gällde.

Sedan dess har Ulla hunnit bo flera år i Koetzbue, en urfolksdom­inerad stad på en landtunga i Norra ishavet, och evakuerat sjuka människor som behövt vård i de större städerna.

– När hjulen lämnar marken lämnar jag alla världsliga ting bakom mig. Det är så vackert att flyga här, det är ett under; byarna längs floderna som nästlar sig ner från bergen, horder av vilda renar som får det att kännas som att marken rör på sig, vargflocka­r som springer, björnar, fantastisk­a norrsken i alla färger.

De stora avstånden och de avlägsna platserna som bara nås flygvägen

gör att det kan bli dyrt att resa runt i Alaska. Men det är inte nödvändigt att resa så långt för storslagna upplevelse­r eftersom väldiga områden av orörd vildmark alltid finns runt knuten.

Skönheten finns utanför Anchorage

Anchorage är inte en särskilt vacker stad, men den är bra att utgå ifrån och sedan är det bara att köra mot bergen i horisonten.

I norr ligger Nordamerik­as högsta berg Denali (6 194 meter) och den omgivande vidsträckt­a nationalpa­rken är en av Alaskas mest besökta. Grizzlybjö­rnar och vargar är vad turisterna mest hoppas på att få se, men vanligare är vilda renar, får och älgar.

När Ulla är ledig tycker hon om att åka söderut till Kenaihalvö­n och möta Alaskas djurliv under mer kontroller­ade former på Alaska Wildlife Conservati­on Center i Portage och Alaska Sealife Center i Seward.

Vägen ner till Kenaihalvö­n går längs vattnet, mellan berg som skapar nya spektakulä­ra vyer efter varje kurva. Det är inte ovanligt att se bergsgette­r och snöfår med sina imponerand­e horn klättra längs sluttninga­rna. De vithövdade havsörnar- na, vars pondus man känner igen från amerikansk­a emblem, är också vanliga.

Efter att ha kört genom ett bergsmassi­v i nationalpa­rken Chugach kommer man ner till den tempererad­e regnskogen kring Seward där Kenai Fjords National Park tar vid.

– Där tycker jag också om att ta en båttur för att titta på valar och det vackra landskapet, berättar Ulla.

Seward har ett nybyggt bibliotek med en fasad som glimmar som fiskfjäll i solen och ett museum som berättar om traktens historia. Seward är döpt efter president Lincolns utrikesmin­ister som såg till att USA fick köpa Alaska av Ryssland för 150 år sedan. Stadens isfria hamn har länge varit en viktig port in i Alaska, och fortfarand­e går tåg ända upp till Fairbanks.

Finska klubben

Ulla har bjudit på kaffe kryddat med kardemumma hemma hos sig, men dukar nu undan kopparna och plockar fram en rödbetssal­lad ur kylen. Det är dags att åka till Finlandia Hall för månadens knytkalas på Finn Club.

Ett 30-tal personer har samlats där och dagen till ära står borden prydda med påskliljor och finska flaggor. Flera av gästerna behöver gå tillbaka tre generation­er för nå ättlingarn­a som utvandrade från Finland, men minnena bevaras genom släktforsk­ning och Finlandsbe­sök.

Reijo Vana, 70 år, kommer själv från Lahtis. Han flyttade till Alaska så sent som 1971, helt enkelt för att det var här det gick att tjäna pengar och för att han sedan kom att älska platsen.

– Fisket här är det bästa i världen. Vi har fem sorters lax, alla sorters foreller, hälleflund­ra, sjötunga, röd snapper, kungskrabb­a och snökrabba.

I juli simmar indianlaxe­n upp för Kenaiflode­n. Då står Alaskabor och turister redo med sina spön längs hela den turkosa floden av glaciärvat­ten. Något bete behövs inte för att få napp när laxarna passerar i tiotusenta­l, ibland hundratuse­ntal, varje dag.

Kenaihalvö­ns sydligaste stad, pittoreska Homer, är känd för sitt hälleflund­refiske. I hamnen kan man se dyrgriparn­a hänga som troféer och på andra sidan viken reser sig snöklädda berg och glaciärer.

Sommaren är tiden då Alaska är frodigt och färgglatt av vilda blommor, men också då turistande amerikaner vallfärdar till nationalpa­rkerna i sina enorma husbilar.

Lika storslaget är det att uppleva Alaska under vinterns tystnad när norrskenet dansar om natten och snön ligger vit.

Då är det isfiske, skidåkning, skoterutfl­ykter och hundspanns­turer som gäller. För den som vill ge sig ut på ett enklare sätt är det populärt med snöskoprom­enader längs markerade leder och cykelturer över frusna sjöar.

På sommaren måste man bära björnsprej eller vapen när man ger sig ut i vildmarken. Där finns något för alla smaker, vare sig man vill klättra i berg, ränna ner för floder eller bara hyra en stuga och njuta av naturen.

Reijos lista med tips på aktivitete­r att göra i Alaska är oändlig, så till slut sammanfatt­ar han:

– The sky is the limit!

När hjulen lämnar marken lämnar jag alla världsliga ting bakom mig. Det är så vackert att flyga här; byarna längs floderna som nästlar sig ner från bergen, horder av vilda renar som får det att kännas som att marken rör på sig.

 ??  ??
 ??  ?? FÅNGST. Stora fiskar är det lätt att fånga i Homer och många turister vet det redan.
FÅNGST. Stora fiskar är det lätt att fånga i Homer och många turister vet det redan.
 ??  ?? UPPLEVELSE. En flygresa i Alaska är inte bara transport. Samtidigt ser man en unik natur från ovan.
UPPLEVELSE. En flygresa i Alaska är inte bara transport. Samtidigt ser man en unik natur från ovan.
 ??  ?? FÖRSTA KVINNAN. Ulla Rasilainen flyger sitt Caravanpla­n till ställen som man inte annars kan nå i Alaska.
FÖRSTA KVINNAN. Ulla Rasilainen flyger sitt Caravanpla­n till ställen som man inte annars kan nå i Alaska.
 ??  ?? BJÖRNTRAKT­ER. Rör man sig ute i naturen här bör man bära med sig björnspray eller vapen, men det finns också tryggare sätt att umgås med de stora djuren.
BJÖRNTRAKT­ER. Rör man sig ute i naturen här bör man bära med sig björnspray eller vapen, men det finns också tryggare sätt att umgås med de stora djuren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland