Hufvudstadsbladet

Få föräldrar skyddar barnens ögon mot solen

- FNb–TT-KATRi ARTTA SvARFvAR

Barnens ögon skadas lättare av solens UV-strålning jämfört med vuxnas, vilket ökar risken för gråstarr senare i livet. Men bara en av fem föräldrar skyddar barnens ögon från stark sol med solglasögo­n, visar en ny undersökni­ng.

Att solglasögo­n på de minsta inte i första hand är en modeaccess­oar är bevisat genom försök på flera olika djur där man har undersökt effekterna av UV-strålning på ögats lins.

– Det visar sig att unga individer är känsligare för att utveckla gråstarr efter exponering för UV-strålar. Den unga linsen är mycket mer biologiskt aktiv, och genomsläpp­ligheten för UV-strålning är större hos unga än hos äldre individer. Så det är rimligt att man går ut med att man bör skydda barn med solglasögo­n, säger Per Söderberg som är professor i ögonsjukdo­mar vid Uppsala universite­t i Sverige.

Vatten och snö

Hur mycket UV-strålning ögat exponeras för varierar dock starkt med miljön, beroende på hur mycket av ljuset som reflektera­s.

– Viktigast är det att skydda barnets ögon från soljus vid eller på vatten, och vid eller på snö, säger Söderberg.

Vid lek på en gräsmatta eller en stadsprome­nad finns det knappast någon anledning till att skydda ögonen, medan en sandlåda eller en sandstrand reflektera­r mer.

Solglasögo­nen ska vara CE-märkta, vilket innebär minst filterkate­gori tre, och sluta tätt runt huvudet för att inte släppa in ljus bakifrån, enligt Söderberg. Priset är inte avgörande för skyddsfakt­orn, visar flera tidigare test från bland annat Konsumentv­erket i Sverige.

Solkräm vanligast

Bara en av fem föräldrar sätter alltid eller ofta solglasögo­n på sina barn, enligt en undersökni­ng som Synoptik har gjort i samarbete med Novus. Föräldrar i småstäder och glesbygd är betydligt bättre på att sätta solglasögo­n på barnen än föräldrar i storstäder.

Det vanligaste solskyddet är solkräm, som tre av fyra föräldrar alltid eller ofta använder till sina barn. Också solhatt används ofta, främst bland yngre barn, men ger inte alls samma skydd som solglasögo­n.

 ?? Foto: MoStPhotoS ??
Foto: MoStPhotoS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland