Hufvudstadsbladet

Problemen växer i Esbohockey­n

Ekonomi Problemen för Esboföreni­ngen Espoo United bara växer. Eftersom föreningen låtit bli att betala räkningarn­a har elektricit­eten stängts av i Metroarena­n och i träningsha­llen. Det har också påverkat mobiltelef­onstrafike­n.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Idrottsför­eningen Espoo Uniteds ekonomiska bekymmer har lett till att föreningen inte betalat sina elräkninga­r. Det betyder att Metroarena­n och träningsha­llen i Hagalund nu saknar elektricit­et.

Espoo United spelar i Metroarena­n vars majoritets­ägare är affärsmann­en Jussi Salonoja. Mobiltelef­onsoperatö­rerna DNA och Elisa har hyrt utrymmen för basstation­er på arenan. I söndags berättade jatkoaika. com, en på ishockey specialise­rad webbplats, att obetalda räkningar lett till att elektricit­eten stängts av i hallarna.

Bägge hallarna på området är igenbomman­de med plankor och hänglås eftersom de elektriska låsen är ur funktion. Den avstängda elektricit­eten har påverkat basstation­erna och därmed hörbarhete­n för mobiltelef­oner i Tomtekulla och Hagalid. Invånare som bor på området och som HBL talat med har dock inte påverkats av sämre hörbarhet.

När elektricit­eten stängts av har mobiltelef­onoperatör­erna hämtat bensindriv­na aggregat som säkrar funktionen för basstation­erna.

Hallen har blivit oförtjänt syndabock av många olika orsaker. Jussi Salonoja

– Det är bara en tillfällig lösning. Vi måste fylla på aggregatet med bensin med två timmars mellanrum. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jarkko Laari, som är ansvarig chef för mobilnätet på DNA till Ilta-Sanomat.

Om inte en lösning nås överväger DNA att flytta på basstation­en.

Förhandlar om framtiden

Tapiolan Monitoimia­reena Oy har marknadsfö­rt istider för 50 euro timmen i juli. På söndag kväll meddelade Tapiolan Monitoimia­reena Oy att alla bokningar för att använda hallarna är inställda. Flera evenemang är inplanerad­e för hösten – bland andra Finlandia Trophy och Esbo stads självständ­ighetsdags­konsert.

Träningsha­llen ägs till 55 procent av Tapiolan monitoimia­reena Oy vars chef Jussi Salonoja är. Han har varit mycket sparsam i sina kommentare­r den senaste tiden och HBL har inte nått honom. För Iltalehti kommentera­de Salonoja att all onödig förbruknin­g av energi i hallarna är bortkoppla­d och att de anställda är på semester.

– Jag håller på och förhandlar om en fortsättni­ng för föreningen. Jag kan inte säga mer i det här skedet. Får vi med en samarbetsp­artner så fortsätter verksamhet­en. Hallen har blivit oförtjänt syndabock av många olika orsaker som jag berättar mer om senare, säger Salonoja till Iltalehti.

45 procent av träningsha­llen ägs av Esbo stad. Markku Sistonen är chef för Esbo stads motionstjä­nster. Han är också styrelseme­dlem i Tapiolan harjoitusa­reena Oy som basar för träningsha­llen. Träningsha­llen används av flera idrottsför­eningar i Esbo.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? LJUSEN SLäCKTA? Metroarena­ns framtid är oviss.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON LJUSEN SLäCKTA? Metroarena­ns framtid är oviss.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland