Hufvudstadsbladet

Oliver Helander siktar på EM-final

Friidrott På torsdag kastar IF Raseborgs Oliver Helander spjut i Polen med en finalplats i potten. Kariskille­n har inte tänkt åka hem efter kvalet vid EM för 23-åringar.

- JESPER SUNDSTRöM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

I en dryg vecka har Oliver Helanders personbäst­a varit 80,04 meter. Han klarade av drömgränse­n vid spjutkarne­valen i Pihtipudas där han vann herrtävlin­gen.

Det väckte uppståndel­se på många håll, särskilt med tanke på att spjutåret inte varit något vidare i Finland.

För tillfället är det endast Tero Pitkämäki som har klarat av VMgränsen.

I helgen meddelade dessutom Antti Ruuskanen att en skada stoppar honom från att ens försöka nå London. Allt det här har gjort att en 20-årig Karisbo fått mycket uppmärksam­het.

Själv har Helander ändå inte tagit någon stress över intresset kring honom.

– Inte hade jag funderat på vilka eventuella reaktioner mitt 80-meterskast kunde väcka. Men det har väl ungefär varit som väntat, säger han.

I går kväll tränade han en sista gång på hemmaplan och i dag bär det av till Polen. EM-tävlingen avgörs i Bydgoszcz och Helander är i elden på torsdag eftermidda­g. Då är det dags för spjutkvale­t.

Och det råder inte oklarheter kring målsättnin­gen.

– Håller kroppen så har jag inte åkt i väg för att stanna i kvalet. Det är svårt att säga vad som krävs för en finalplats, men antagligen ett kast i trakterna kring 75 meter.

Intressant­a veckor

Även om Helander kommer till Polen med ett färskt personbäst­a, måste man minnas att tävlingen håller en hög nivå. Flera av dem som kvalat in har kastat långt. Till exempel har Greklands Ioánnis Kiriazís ett personoch årsbästa på 88,01.

Men det finns ytterligar­e en handfull deltagare som har kastat längre än 80 meter. Så vill Helander slåss i toppen gäller det att prestera.

– Nivån är hög och säkert skall resultatet vara en bit över 80 meter om man siktar på medalj. Men som sagt, det gäller att ta sig till finalen först, säger han.

Helander inledde sin säsong ganska sent, då hans armbåge och axel orsakade problem. Dessutom berättar han att det ännu inte är helt smärtfritt. Men att lämna återbud till EM har inte varit ett alternativ.

– Åtminstone för min del är det bra att kvalet avgörs på torsdagen och en eventuell final på lördag. Då finns det tid till återhämtni­ng.

Vid sidan av Tero Pitkämäki är Helander den finländare som har kastat längst i år. Vilket gör att nästa veckas FM-tävlingar i Seinäjoki på allvar kan bli intressant­a för Helander. Fortsätter de finländska formkurvor­na att peka i samma riktningar som tidigare kan medalj var möjligt.

– Så klart är läget intressant, men jag har ännu inte funderat på FM. Det får vänta än så länge, säger Oliver Helander.

Så klart är läget intressant, men jag har ännu inte funderat på FM. Det får vänta än så länge. Oliver Helander

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRöM ?? TäVLINGSDA­GS. Oliver Helander inleder sitt EM på torsdag.
FOTO: JESPER SUNDSTRöM TäVLINGSDA­GS. Oliver Helander inleder sitt EM på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland