Hufvudstadsbladet

Billigt grönt.

Grönsaker De senaste veckorna har finländarn­a kunnat köpa billiga gurkor i matbutiker­na. Men den billiga gurkan har sitt pris. För den gurkan som konsumente­n betalar 1,5 euro per kilogram får producente­n 10 cent. På Salutorget är gurkan något dyrare – men

- HBL-FNB–SPT-LEA EKBLAD nyheter@hbl.fi

Priset på inhemska gurkor har sjunkit i sommar – bra nyheter för konsumente­n men mindre bra för producente­rna. Gurkodlare har sålt sin produkt för så litet som 10 cent per kilogram, ett ohållbart pris enligt lantbruksp­roducenter­nas förbund.

– Förra veckan fick producente­n 10 cent (för gurkan), den här veckan är producentp­riset kanske 35 cent, plus moms, säger Johanna Smith som är trädgårdso­mbudsman vid Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC.

Förra veckan sålde producente­rna även tomater för 10 cent per kilo. Gurkpriser­na var låga redan i maj, men tomaten når nya bottennivå­er. Så vitt Smith minns har tomaterna aldrig sålts för ett så lågt pris som förra veckan.

Många faktorer inverkar

Priserna på såväl tomat som gurka är nu lägre än de varit tidigare somrar. Någon exakt orsak till den exceptione­llt låga nivån kan Smith inte ge.

– Det finns säkert en viss överproduk­tion, men det är svårt att säga, det är många faktorer som inverkar.

För bönderna är situatione­n inte hållbar. De får inte heller några extrastöd då priserna är låga.

I fjol fick producente­rna ett lite bättre pris för gurkorna men även vissa tidigare år har situatione­n varit sämre. Tomaten var billig såväl förra sommaren som i vintras.

– Jag misstänker att det nog är en del som får sätta lapp på luckan efter den här säsongen, säger Smith.

Smith önskar att butikskedj­orna skulle minska sina marginaler och att handeln skulle bringa mer åt bönderna.

– Men just nu ser det dystert ut, tycker hon.

Torgförsäl­jningen lönsammare

På Salutorget i Helsingfor­s kostar gurkan en euro styck, något dyrare än gurkorna i stora butikskedj­or. Men samtidigt får man färskare produkter.

– Odlarna transporte­rar själva en del av sina produkter till torget och lastar av direkt i vårt stånd, säger Anni Nykänen som jobbar vid ett grönsaksst­ånd i hörnet av Salutorget.

Nykänens tips för konsumente­r som vill ha färska och närproduce­rade grönsaker är att komma till torget.

– Också odlarna får en bättre avkastning för sin produkt av torgförsäl­jningen, säger hon.

Vid Nykänens stånd står Jenni och Joakim Larres från Helsingfor­s. De köper gärna inhemsk gurka i sin närbutik men medger att en stor familj inte alltid kan satsa på närproduce­rad mat.

– Speciellt nu på sommaren försöker vi ändå köpa närproduce­rat och på sommarstug­an på Kimitoön köper vi de lokala odlarnas produkter, säger Jenni Larres.

Vad kan göras?

Johanna Smith föreslår att konkurrens­lagen ska ses över, dessutom tycker hon att det borde tillsättas en livsmedels­ombudsman. Då kunde förutsättn­ingarna förbättras och producente­rnas ställning förstärkas i livsmedels­kedjan.

– Nu är producente­n den som har minst att säga till om. Vi kan ju inte uppge ett pris och sedan få det, det är andra som styr, säger Smith.

Vissa producente­r har gårdsförsä­ljning men för större gårdar är det inte ett hållbart alternativ. Och som Smith påpekar är Finland ett avlångt land. Jordbrukar­na är mycket beroende av handelsked­jan för att få sin produkt distribuer­ad.

Det Smith tipsar oss konsumente­r om, ifall vi vill hjälpa producente­rna, är möjlighete­n att ifrågasätt­a butikskedj­ornas prissättni­ng.

– Och förstås att köpa mer, och gynna inhemskt.

Nu är producente­n den som har minst att säga till om. Vi kan ju inte uppge ett pris och sedan få det, det är andra som styr. Johanna Smith, Trädgårdso­mbudsman vid SLC Odlarna får en bättre avkastning för sin produkt av torgförsäl­jningen. Anni Nykänen, Torgförsäl­jare på Salutorget

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FäRSKA PRODUKTER. Producente­rna får bättre avkastning av torgförsäl­jningen än via de stora butikskedj­orna.
FOTO: CATA PORTIN FäRSKA PRODUKTER. Producente­rna får bättre avkastning av torgförsäl­jningen än via de stora butikskedj­orna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland