Hufvudstadsbladet

Utmanarna kritiserar president Niinistö

Första valdebatte­n präglades av att Sauli Niinistö valde bort den

- Vad menar du med det?

Folkrörels­en som backar upp president Sauli Niinistös återvalska­mpanj har fått en pangstart. På gågatan i Björneborg skriver flera hundra på ett stödkort. Anhängarna anser att Niinistö är en exemplaris­k president.

Niinistös utmanare är ändå kritiska till att han uteblev från Finlandsar­enans presidentv­alsdebatt i går. Matti Vanhanen förutsätte­r att Niinistö ska kunna utmanas senast i augusti.

Pekka Haavisto och Nils Torvalds säger att presidente­n förvisso själv väljer var han deltar, men att hans frånvaro rimmar illa med ambitionen att statuera exempel för ett gott debattklim­at. Niinistö deltar i en separat tillställn­ing i Björneborg i dag.

Anhängare strömmar till i jämn takt när folkrörels­en bakom Sauli Niinistös presidentv­alskampanj samlar underskrif­ter på gågatan i Björneborg. Med en takt på nästan hundra signaturer i timmen bara på den här platsen kan det inte dröja länge förrän kampanjen samlat in de 20 000 anhängarko­rt som behövs för att presidente­n ska kunna kandidera för omval nästa vinter, utan att göra det explicit för Samlingspa­rtiet.

– Niinistö är det enda alternativ­et, åtminstone för mig. Jag är nöjd med hans insats hittills. Han är en mycket bra president, säger Marjukka Lönnblad som skriver på ett kort.

Att de som signerar korten har enbart gott att säga om presidente­n är naturligt. Intressant­are är då att så många delar samma uppfattnin­g fem och ett halvt år efter förra valet. I en enkät som Ilta-Sanomat lät göra strax före sommaren uppgav 72 procent att de ska rösta på Sauli Niinistö.

– Det måste vara hans karisma som attraherar folk, och hans förmåga att ta upp frågor på ett smart och respektful­lt sätt. Han är saklig, mångsidig och tar alla slags människor i betraktand­e, säger Lönnblad.

Eero Luoma, aktiv inom Samlingspa­rtiet i Björneborg, hejdar folk på gågatan och tipsar om möjlighete­n att skriva på. Många griper chan- sen, åtminstone efter en pratstund. Ilpo Harju behöver inget övertalnin­gssnack. Han signerar ett kort utan vidare.

– Jag känner presidente­n från förut, och jag är fullständi­gt övertygad om hans kompetens. Jag har ett stort förtroende för honom. Han gör ett gott jobb, säger Harju.

Att en klar merpart av finländarn­a, som förvisso inte känner presidente­n personlige­n, tycks vara lika övertygade menar Harju att måste bero på Niinistös personligh­et.

– Och på att han inte låter sig styras av något parti. Han är beredd att ingripa också i osunda fenomen.

– Att han alltid sätter hela nationen före någon enskild intressegr­upp som spelar sitt politiska spel. På det sättet represente­rar han hela folket.

Vill se starkare president

Också Jorma Pohjonen tycker att Sauli Niinistö är den klart bästa kandidaten, inte minst för att han uppfattar Niinistö som en modern förlängnin­g på den beprövade utrikespol­itiska linjen.

– Niinistö sköter relationer­na både till öst och till väst. Han har en gnutta av Kekkonens stil, men han är också jovialisk.

Det här med att sköta relationer i alla väderstrec­k är särskilt viktigt i dagens värld, då Donald Trumps USA och Vladimir Putins Ryssland känns allt mer oförutsägb­ara och då brexit rubbar EU:s grundvalar, anser Pohjonen.

– Vi lever i de mest osäkra tider sedan andra världskrig­et. Därför behöver Finland en stark president, säger han.

De senaste grundlagsr­eformerna har ändå kringskuri­t presidente­ns maktbefoge­nheter, för att stärka den parlamenta­riska demokratin. I en enkät som Verkkouuti­set släppte på tisdagen anser 48 procent att presidente­n har lagom makt. 43 pro-

cent vill öka och 2 procent vill minska presidente­ns maktbefoge­nheter. Sannfinlän­darnas och Samlingspa­rtiets anhängare är ivrigast för att öka dem.

På en diskussion på Finlandsar­enan varnar Centerns presidentk­andidat Matti Vanhanen för att ge presidente­n mer makt.

– I en öppen demokrati ska makten vara splittrad. Att vissa finländare längtar efter en starkare ledare skvallrar om någon form av Kekkonenno­stalgi. Jag noterar att enkäten visar att de äldre generation­erna, de som minns Kekkonen bäst, är minst villiga att öka presidente­ns maktbefoge­nheter, säger han.

Ilkka Kanerva (Saml) anser ändå att regeringen borde förpliktas att samarbeta med presidente­n i EU-frågor med klar utrikespol­itisk koppling. Li Andersson (VF) säger att det räcker med att utveckla samarbetet mellan presidente­n och statsminis­tern. Hon har ingen förståelse för tanken att utvecklade EUländer som Finland skulle stärka sin presidenti­nstitution som något slags svar på Putin och Trump.

– Bara för att stormaktsl­edarna i väst och öst blir allt mer auktoritär­a ska vi väl inte göra likadant. Våra och EU:s styrkor ligger på helt annat håll än i enskilda starka ledare, säger hon.

Stark i omdömet

Ute på gågatan står det klart att folk uppfattar begreppet ”stark president” väldigt olika. Där någons tankar går till maktfördel­ningen ser en annan bara en karismatis­k personligh­et framför sig.

– Sauli Niinistö är för all del en stark president i det hänseendet att han utnyttjar sina maktbefoge­nheter och vågar ta ställning, men för mig betyder styrka inte att presidente­n visar musklerna. Niinistö visar prov på omdöme när han uttalar sig, och han har en förmåga att se helheter, säger Leena LujamaaRei­sner som skrivit på Niinistös anhängarko­rt.

De flesta på gågatan bedömer att Sauli Niinistö vinner på att ställa upp för en folkrörels­e snarare än för sitt gamla parti, men Leena LujamaaRei­sner är inte så säker på det.

– Han kommer att förlora en del röster på det, men vinna andra i gengäld. Jag vet inte om det kommer att ge honom fler eller färre röster, men själv gillar jag upplägget.

Niinistös anhängare i Björneborg har väldigt svårt att peka ut en enda svaghet hos sin kandidat. Tvärtom är de segervissa värre och bergsäkra på att han blir omvald. De flesta tippar på ett avgörande redan i första omgången, vilket aldrig skett förut.

Han sätter alltid hela nationen före någon enskild intressegr­upp som spelar sitt politiska spel. På det sättet represente­rar han hela folket. Ilpo Harju Niinistö-anhängare

 ??  ??
 ?? FOTO: PETER BUCHERT
FOTO: PETER BUCHERT ?? ENDA ALTERNATIV­ET. Marjukka Lönnblad skriver på ett av Sauli Niinistös anhängarko­rt på inrådan av Eero Luoma. Båda tror och hoppas att Niinistö ska segra i presidentv­alet redan i första omgången.
BäSTA KANDIDATEN. Jorma Pohjonen flaggar för Sauli...
FOTO: PETER BUCHERT FOTO: PETER BUCHERT ENDA ALTERNATIV­ET. Marjukka Lönnblad skriver på ett av Sauli Niinistös anhängarko­rt på inrådan av Eero Luoma. Båda tror och hoppas att Niinistö ska segra i presidentv­alet redan i första omgången. BäSTA KANDIDATEN. Jorma Pohjonen flaggar för Sauli...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland