Hufvudstadsbladet

”Det verkar inte finnas samförstån­d i valfrågan”

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) säger att det ser motigt ut när det gäller att kombinera valdagar, trots att fyra val på två år är extremt mycket. – Samtidigt råder en internatio­nell trend att valdeltaga­ndet är i motvind, säger Häkkänen.

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

När regeringen internt kom överens om att landskapsv­alet flyttas fram till oktober 2018, i stället för att hållas i samband med presidentv­alet i januari, bad justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) de olika partiernas partisekre­terare att behandla dilemmat med fyra val på två år.

– Det är fråga om fyra val, och jag vill att de kartlägger vilka problem som kan uppstå, säger Häkkänen.

Det finns redan en tradition att valfrågor behandlas mellan alla riksdagspa­rtier, men Häkkänen vädrar en viss frustratio­n.

– Vissa partier har först motsatt sig sammanslag­na val, sedan ansett att vissa val kan slås ihop. Nu vill jag gärna att partisekre­terarna kartlägger vad riktigt det är fråga om, för jag måste under hösten komma med en lösning för hur vi gör med riksdagsva­let och EU-valet 2019, säger Häkkänen till HBL.

– Men det ser motigt ut, för det verkar inte finnas något brett samförstån­d mellan alla partier, säger Häkkänen.

Enligt en tidigare kartläggni­ng av FNB anser SDP, Vänsterför­bundet, De gröna och KD att det vore naturligt att skjuta upp landskapsv­alet med riksdagsva­let 2019. SFP utesluter inte i det här skedet vare sig val på hösten 2018 eller våren 2019, förutsatt att vårdreform­en framskride­r enligt tidtabelle­n, och inte heller Sannfinlän­darna som numera är i opposition har uppgett någon bestämd åsikt.

Partisekre­terarna ska sammanstrå­la i augusti, sammankall­ade av Centerns Jouni Ovaska.

– Regeringsp­artierna har åtminstone förbundit sig vid landskapsv­al i oktober 2018, säger Häkkänen och låter förstå att det i praktiken är EUvalet och riksdagsva­let som blickarna faller på.

– Det går förstås att påverka allt och framföra argument, och riksdagen beslutar i sista hand.

Sammanslag­na EU- och riksdagsva­l har förordats av åtminstone Samlingspa­rtiet och gruppen Nytt alternativ. De skulle normalt hållas i april och juni 2019.

Oro för valdeltaga­ndet

Häkkänen vill inte definiera någon specifik smärtgräns för när valdeltaga­ndet är för lågt i landskapsv­alet, men medger det svåra i att införa nya val när trenden i valdeltaga­ndet är negativ.

– Världen har förändrats ur de- mokratisyn­vinkel, för att den representa­tiva demokratin utmanas på många sätt, själva deltagande­t i allmänna val är utmanat som påverkning­ssätt. Även om Emmanuel Macron vann det franska presidentv­alet var valdeltaga­ndet lågt, och samma gäller i många delar av USA.

– Nu har vi samma läge i Finland och ska dessutom införa ett helt nytt val. Om våra landskapsf­ullmäktige startar upp med ett lågt valdeltaga­nde så är dess legitimite­t ganska svag. Det är något som kräver eftertanke.

”Vården har beretts bra”

Kritiken om hur vårdlagarn­a beretts, tjänstemän­nens kritik mot det politiska trycket och grundlagsu­tskottets ändringskr­av förklarar Häkkänen med att det inte var känt hur grundlagsu­tskottet skulle göra sina tolkningar.

– Grundlagsu­tskottet har gjort nya tolkningar som inte gjorts i en sådan här omfattning. Det var inte känt från tidigare praxis hur beslutet skulle bli. Nu vet vi att tolkningen blev en annan än då regeringen hörde sakkunniga, och det ska korrigeras, säger Häkkänen.

– Beredninge­n gjordes väldigt omsorgsful­lt, ett så här massivt paket har inte gjorts. Det var väntat att det skulle komma saker som måste ändras.

På justitiemi­nisteriets bord finns de språkliga rättighete­rna, och grundlagsu­tskottet har bland annat anmärkt på att de så kallade påverkanso­rganen i landskapen inte har något inflytande, och hellre borde vara riktiga nämnder. Det gäller i så fall också påverkanso­rganen för språkfrågo­r.

– Det som ska korrigeras görs som tjänsteman­naarbete, och justitiemi­nisteriets språkenhet tar i det efter semestrarn­a, säger Häkkänen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI
KAINULAINE­N ?? KARTLäGGNI­NG. Justitiemi­nister Antti Häkkänen vill att partisekre­terarna kartlägger om det bland partierna finns en vilja att slå ihop kommande val, men han tycker det ser mörkt ut.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N KARTLäGGNI­NG. Justitiemi­nister Antti Häkkänen vill att partisekre­terarna kartlägger om det bland partierna finns en vilja att slå ihop kommande val, men han tycker det ser mörkt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland