Hufvudstadsbladet

IS högste ledare uppges vara död

- fnb–mattias mächs-tt

irakiska mosul är rensat från iS och terrorgrup­pen är under hård press i sin syriska ”huvudstad” al-raqqa – men inte ett spår finns efter ledaren abu Bakr al-Baghdadi. nu kommer nya uppgifter som sägs bekräfta att han dödats.

Den här gången är det Londonbase­rade Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) som rapportera­r att Abu Bakr al-Baghdadi dödats. Organisati­onen uppger, enligt nyhetsbyrå­n Reuters, att dess källor i Syrien fått uppgiftern­a från personer inom IS.

SOHR:s Rami Abdulrahma­n tilllägger att källorna dock inte specificer­at när eller hur al-Baghdadi skulle ha dödats, men däremot att han under de senaste tre månaderna ska ha befunnit sig på landsbygde­n i de östra delarna av provinsen Dayr al-Zawr.

Sedan den internatio­nella koalitione­n mot IS inledde sina bombanfall mot gruppen i Syrien och Irak 2014 har det förekommit en rad uppgifter om att ledaren skulle ha skadats eller dödats. Men än så länge har inga handfasta bevis för påståenden­a kunnat presentera­s.

Rysk militär uppgav tidigare i somras att al-Baghdadi kan ha dödats i ett ryskt flygangrep­p söder om Raqqa i Syrien i slutet av maj. Och nyligen hävdade en representa­nt för Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei att al-Baghdadi definitivt är död.

De uppgiftern­a har dock ifrågasatt­s från amerikansk­t håll.

– Vi har inga konkreta bevis på om han är död eller inte, sade Ryan Dillon, talesperso­n för den USAledda koalitione­n i slutet av juni.

Al-Baghdadis kännetecke­n är låg profil – i motsats till den globala islamistis­ka terrorisme­ns tidigare banerförar­e Usama bin Ladin. Det var i al-Nurimoskén i Mosul som han sommaren 2014 gjorde sitt första, och senaste, offentliga framträdan­de.

Då hade hans rörelse precis utropat ett ”kalifat” efter att i en spektakulä­r offensiv ha erövrat den irakiska miljonstad­en. Sedan dess har lyckan sakta vänt för IS och tre år senare har man förlorat större delen av sitt territoriu­m i Syrien och Irak.

Av al-Nurimoskén finns nu bara ruiner kvar. Den medeltida byggnaden sprängdes i slutet av juni framför ögonen på de framryckan­de irakiska regeringss­tyrkorna.

Förutom moskéframt­rädandet har al-Baghdadi endast gjort några enstaka officiella uttalanden genom röstinspel­ningar. Senast var då han i september förra året manade sina underlydan­de att stå emot den då just påbörjade offensiven för att återta Mosul.

 ?? Foto: ALL ovEr PrESS/EPA/Str ?? låg profil. Det var vid al-Nurimoskén i Mosul som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi sommaren 2014 gjorde sitt första, och senaste, offentliga framträdan­de.
Foto: ALL ovEr PrESS/EPA/Str låg profil. Det var vid al-Nurimoskén i Mosul som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi sommaren 2014 gjorde sitt första, och senaste, offentliga framträdan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland