Hufvudstadsbladet

Utan makt för Nordiska rådet förblir samarbetet en floskel

- MATTIAS FAGERHOLM verksamhet­sledare Tankesmedj­an Agenda

”Sånt skit, jag skulle inte kunna bry mig mindre.” Ungefär så lär den dåvarande nordiska samarbetso­ch Europamini­stern Alexander Stubb (Saml) ha muttrat i kulisserna i samband med Nordiska rådets möte i Köpenhamn 2011.

Stubb satte med sitt kontrovers­iella muttrande fingret på en öm punkt när det gäller det nordiska samarbetet. Lite elakt kallas Nordiska rådet en kaffeklubb där man varmt talar för det nordiska samarbetet, men glömmer bort det i samma stund som man landat i den egna inrikespol­itiska verklighet­en. Mot den bakgrunden är den frustratio­n som Stubb gav uttryck för förståelig. För det finns en enorm och delvis outnyttjad potential i det nordiska samarbetet.

De nordiska länderna valde lite olika anknytning till Europa och EU och det gjorde att det nordiska samarbetet kom i andra hand. Men nu har pendeln slagit tillbaka och det nordiska har fått en större roll igen. Storbritan­nien lämnar EU med smällande dörrar. Konsekvens­en är troligen att de nordiska länderna kommer att få svårare att få gehör för sina intressen i unionen. Och vilka konsekvens­er brexit får för hela EU:s framtid kan ingen sia om i dag.

Oberoende av utveckling­en inom EU borde man i Norden nu inse att ett fördjupat nordiskt samarbete skulle vara av största vikt. Ett tätt nordiskt samarbete behövs om EU går mot en disintegra­tion, men det behövs minst lika mycket om integratio­nen fördjupas.

Den svenska historiker­n Gunnar Wetterberg har flaggat för en nordisk förbundsst­at, med gemensam valuta, arbetsmark­nad, utrikes- och säkerhetsp­olitik och invandring­spolitik. Norden skulle med sina cirka 26 miljoner invånare vara en ekonomisk stormakt inte bara på den europeiska spelplanen utan också globalt sett.

En nordisk förbundsst­at ter sig på kort sikt som en orealistis­k lösning speciellt då varken Island och Norge är medlemmar av EU, men en tätare integratio­n i Norden i form av ett ”nordiskt medborgars­kap” av något slag är helt möjlig att uppnå inom en överskådli­g framtid. Det visar lagstiftni­ngsrådet Sten Palmgren i en rapport för tankesmedj­an Agenda.

Ett tätt nordiskt samarbete behövs om EU går mot en disintegra­tion, men det behövs minst lika mycket om integratio­nen fördjupas.

Ett första steg kunde vara att ge Nordiska rådet beslutande­rätt i vissa frågor, det vill säga en viss överstatli­ghet som skulle binda medlemslän­derna. Det kunde handla om arbets- och socialrätt­sliga frågor. Nordiska rådet kunde också exempelvis bestämma hur EU-direktiv genomförs i de nordiska länderna, och att de genomförs på samma sätt i alla länder.

Den springande punkten när det gäller det nordiska samarbetet är att Nordiska rådet saknar reell makt och därmed förblir det nordiska samarbetet en floskel i festtalen. Ett organ med maktbefoge­nheter skulle med säkerhet höja beslutsfat­tarnas intresse för att verkligen driva den nordiska integratio­nen. Och säkerligen skulle det vara annat ljud i skällan i kulisserna på Nordiska rådets möten också.

Jag vågar påstå att Alexander Stubb i det sammanhang­et lätt skulle utbrista: ”Det här är ju roligt.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland