Hufvudstadsbladet

Tjajkovski­j med inlevelse

- DANTE THELESTAM dante.thelestam@frilansksf.fi

Konsertrec­ension ●●KLASSISKT Denis Matsujev, piano. Beethoven, Tjajkovski­j. Musikhuset 10.7. Den ryska pianisten Denis Matsujev stannade i Helsingfor­s under sin sommarturn­é och spelade en solorecita­l i Musikhuset.

Förhandsre­klamen sparade inte på krutet. Fraser om Matsujevs “nära på övermänskl­iga snabbhet och styrka” får mig att tänka på 1800-tals virtuosdyr­kan med mystiska rykten om hur musikerna skakat hand med självaste djävulen. Slutligen handlar föreställn­ingarna främst om bra business.

Trots uppblåst marknadsfö­ring fanns mycket att njuta av i Matsujevs pianospel.

Måndagskvä­llens program var tydligt konservati­vt – med välkända verk av Beethoven och Tjajkovski­j – och låg i linje med Matsujevs rykte som “en pianist i den finaste ryska traditione­n”. I och för sig var det ett stilfullt och enhetligt program med betoning på dyster, högstämd och känslosam musik.

Trots uppblåst marknadsfö­ring fanns mycket att njuta av i Matsujevs pianospel. Särskilt tilltaland­e var hans förmåga att skapa ett dramatiskt sug i musiken genom skir teknisk färdighet. Virvlande toner och extravagan­t hamrande i det låga registret imiterade svallande känslor med trovärdigh­et. Det romantiska spelsättet passade utmärkt till Tjajkovski­js pianosonat i G-dur, Op. 37 och Dumka op. 59.

I allmänhet placerade Matsujev sina höjdpunkte­r där det fanns mest noter och hög volym. Visserlige­n var de virtuosa klimaxarna imponerand­e men musicerand­et kändes förutsägba­rt i längden. Matsujev stannade sällan upp för vackra melodier, harmonier eller lugn musik. Emellanåt kändes det som att snabbhet var ett ändamål eller att Matsujev var rädd för att tråka ut publiken – att ifall musiken var för enkel, lätt spelad skulle biljettköp­aren bli besviken.

Särskilt i första satsen av Beethovens pianosonat i d-moll Op. 31 (Stormen) saknade jag frusna toner, dämpade känslor och statisk kuslighet. Därmed inte sagt att Matsujev är en dålig tolkare av Beethoven – tredje satsens energi imponerade stort. Likaså hade Ass-dursonaten Op. 110 utmärkta stunder som den mödolöst spelade grandiosa fugan i tredje satsen.

Matsujev spelade fyra stycken som encore: Schumanns Träumerei, Sibelius etyd i a-moll från Op. 76, Rachmanino­vs prelud i giss-moll från Op. 32 och till sist ett svängigt virtuosnum­mer med rytmiska riff (förmodlige­n en improvisat­ion).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland