Hufvudstadsbladet

Haavisto: Krissamarb­ete kunde gå framåt en bit i taget

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I dagens läge är det mest teoretiskt att Finland och Sverige skulle ha ett helhetsavt­al om försvarssa­marbete också i en reell kris, däremot kunde man gå framåt genom att avtala sektor för sektor, säger De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto till HBL.

Pekka Haavisto talar varmt för ett ytterligar­e fördjupat samarbete mellan Sverige och Finland, och noterar att intresset just nu är stort också i Sverige.

Försvarsmi­nisteriets expert Charlotta Collén sade tidigare under Finlandsar­enan att försvarssa­marbetet hittills utvecklats nerifrån upp, på en praktisk nivå.

– Den politiska nivån har inte varit med i samma fart, och det borde finnas också framsteg som går uppifrån ner, sade Collén.

Haavisto håller med om analysen.

– Det är sant att det nu är mycket praktiskt samarbete inom försvarsma­kterna, men det kommer en gräns som gäller om man kan använda vissa facilitete­r och kunskaper också i kristider.

För att använda kapacitete­r också i kristid behövs ett politiskt avtal, säger Haavisto

Att ett sådant helhetsavt­al skulle göras ser han än så länge som teoretiskt, och om ömsesidiga försvarsga­rantier säger Haavisto att det är något som ligger borta i horisonten. Mer realistisk­t skulle vara att gå framåt stegvis, säger han.

– Vi kan ha vissa sektorer där vi avtalar om att samarbetet gäller också i kristid, det kan gälla vissa kapacitete­r, till exempel kemikalief­örsvar eller cyberförsv­ar, och i dessa sektorer skulle samarbetet vara djupare.

Haavisto noterar att också Norges utrikesmin­ister Børge Brende har visat ett intresse för utveckling­en mellan Sverige och Finland, även om Norge är Natomedlem.

– Det är intressant att Brende följt med vad Finland och Sverige gör, och han har varit väldigt positiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland