Hufvudstadsbladet

Het luft håller hemmet mögelfritt

Fukt- och mögelskada­de byggnader påverkar hundratuse­ntals finländare­s liv och det är väldigt svårt att renovera byggnadern­a. Det här uppmärksam­mas på årets bostadsmäs­sa i S:t Michel där temat är boendets inverkan på hälsan.

- FNB

Förutom den trivsamma miljön vid Saimens strand, syns temat också i att man vill förebygga hälsoriske­rna med inomhusluf­ten.

En av innovation­erna som ställs ut på mässområde­t i Kirkonvark­aus i S:t Michel är ett uppvärmnin­gssystem som skyddar mot fukt. Det har tagits fram av Passiiviki­vitalot och Tulilattia med stöd av Tekes. Idén med systemet är att torr varm luft strömmar i värmerören i stället för varmt vatten och att luften torkar betong och värmer golv på samma gång.

– Lite som en hårtork där den varma luften torkar håret, förklarar arkitektpl­aneraren Esa Tommola på Passiiviki­vitalot.

Systemet som patenterad­es för två år sedan lämpar sig också för annat än nybyggen, till exempel kan man använda systemet vid reparation­en av fuktskadad­e skolor och daghem.

Systemet torkar alltså upp byggnadens konstrukti­oner och ser till att de hålls torra.

Bort med organiska ämnen

Ett annat sätt att undvika fuktskador är att säkerställ­a att ingen fukt kommer in i själva konstrukti­onerna. MinunLOFT Oy:s lösning har varit att hela lämna bort alla organiska ämnen från konstrukti­onerna.

– Inga konstrukti­oner innehåller trä, vilket innebär att mögel inte kan bildas inne i dem, uppger MinunLOFTs arkitektpl­anerare Petri Eerikäinen som ritat huset MinunVALO.

MinunLOFTs vd Maxim Helle säger att idén till hus utan organiska ämnen föddes av frustratio­nen över nyheter om allt fler mögelskada­de skolor.

– Någon måste erbjuda ett alternativ. Man hör dagligen om nyligen renoverade hus som reparerats slarvigt och det har lett till problem.

Kunnandet ökar

Fuktskador kan också förebyggas med många små åtgärder. Bostadsmäs­sans operativa chef Heikki Vuorenpää anser att det viktigaste är att byggnaden byggs ordentligt.

– Nuförtiden är det också viktigt att informera dem som flyttar in i huset så att de kan använda husets teknologi på rätt sätt, till exempel ventilatio­n och annat liknande. Byggarna ägnar det här allt mer uppmärksam­het och kunnandet blir bättre hela tiden, säger Vuorenpää.

Ett typiskt fel som leder till fuktproble­m är enligt honom att man använder ventilatio­nen fel i ett försök att öka energieffe­ktiviteten.

 ?? MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/VESA ?? ÅRLIG HäNDELSE. Bostadsmäs­san arrangeras i år i S:t Michel med temat boendets inverkan på hälsan.
MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/VESA ÅRLIG HäNDELSE. Bostadsmäs­san arrangeras i år i S:t Michel med temat boendets inverkan på hälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland