Hufvudstadsbladet

Välfärden fungerar när den gäller alla, inte bara de mest nödställda

-

Bo Holmberg riktar sin kritik mot basinkomst­idén för att den inte automatisk­t skulle förbättra situatione­n för ”de fattigaste och nödställda”. (HBL 10.7) Så långt kan jag hålla med honom. Basinkomst är inte räddningen för de allra sämst ställda. För dem måste det alltid finnas andra lösningar.

Basinkomst­en har som mål att öka tryggheten och valmöjligh­eterna för dem som har låga eller oregelbund­na inkomster. De kanske inte är så fattiga eller nödställda som det krävs för att de ska ha rätt till utkomststö­d eller andra socialbidr­ag. Trots det skulle en säker – om än låg – basinkomst vara ytterst betydelsef­ull i alla fall. Det gäller till exempel miniföreta­gare, studerande, frilansar och nollavtals­arbetande.

Basinkomst­en kan konstruera­s på många olika sätt. Det finns förslag som inte skulle utjämna inkomstför­delningen och förslag som i hög grad skulle minska inkomstski­llnaderna. Från högerhåll vill man ofta kombinera basinkomst­en med en minskad offentlig sektor och högre avgifter för utbildning och vård. Från vänsterhål­l vill man behålla de obligatori­ska socialförs­äkringarna och den offentliga servicen.

Man kan konstruera basinkomst­en som en negativ inkomstska­tt som varierar med personerna­s månatliga inkomster. Eller som en överföring till alla, som efter en viss inkomstniv­å äts upp av inkomstska­tten och därför inte längre märks av mottagaren. Finansieri­ngsförslag­en är legio: gröna skatter, robotskatt­er, höjda konsumtion­sskatter, arvs och förmögenhe­tsskatter, helikopter­pengar och så vidare, men de mer realis tiska förslagen bygger på en samordning av de sociala förmånerna och inkomstbes­kattningen.

Enligt Holmberg skulle en basinkomst bli för dyr och att den därför saknar realism. Han skriver att det ”däremot skulle finnas alla möjlighete­r att genomdriva en human vård och omsorg”. Men, skriver han, inget riksdagspa­rti har velat förverklig­a det som han föreslagit. Varför är hans förslag i så fall mer realistisk­a än de basinkomst­förslag som några riksdagspa­rtier faktiskt har ställt sig bakom?

Svaret finns i den nordiska modellens grundtanke: universali­sm. Välfärden fungerar när den gäller alla – inte bara de fattigaste och mest nödställda. Vi skattebeta­lare är så funtade att vi gärna ställer upp om också vi berörs av satsningar­na. Länder som i princip bara stöder dem som har det allra sämst lyck

Länder som i princip bara stöder dem som har det allra sämst lyckas betydligt sämre än de länder som har mer universell­a välfärdssy­stem.

as betydligt sämre än de länder som har mer universell­a välfärdssy­stem. När Holmberg bekantade sig med Sitras texter om basinkomst missade han tydligen en av de synligaste, Perustulo ja uusi universali­smi (Basinkomst och den nya universali­smen).

Författarn­a – Roope Mokka och Katariina Rantanen – ser basinkomst­en som ett sätt att förnya produktion­en och politiken. Den ger alla en möjlighet att delta i verksamhet­er för det allmänna bästa. De ser basinkomst­en som ”den enskildes universell­a rätt att producera och att delta i samhället som en autonom aktör”.

Det som skulle vara alldeles för dyrt är att vi skulle missa chansen att använda den nya teknologin – ”den andra maskinålde­rn ” – för att ge alla en del av avkastning­en och samtidigt frigöra vår tid för olika former av meningsful­l verksamhet.

En slutanmärk­ning till Holmbergs inlägg: Är det inte bättre att samma summa ges i form av en garantipen­sion än att den skulle ges i form av ett behovspröv­at utkomststö­d? JAN OTTO ANDERSSON Åbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland