Hufvudstadsbladet

De vill bredda toppen i finsk segling

Bröderna Oscar, Victor och Oliver Silén har alla tio år seglingser­farenhet i bagaget. Trots sin unga ålder har de tiotals medaljer och topplaceri­ngar på EM- och VM-nivå. Nu vill de dela med sig av sin kunskap.

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

Bröderna hade redan tidigare coachat seglare på sin segelfören­ing, men brist på mer erfarna och ambitiösa seglare fick dem att börja tänka på andra träningsal­ternativ. I mars startade bröderna ett företag för att kunna träna redan erfarna seglare närmare internatio­nell toppnivå. Företaget fick namnet Silén Brothers Coaching.

– Vi ser ett stort problem i att många seglare slutar med sporten när de är 14–15 år, i samband med bytet till en större båt, säger Victor Silén.

I segling är det mest naturligt att man börjar med optimistjo­llen, varefter man byter till den större zoom8-klassen i åldern 12–15. Då det blir dags att byta till en 29er uppstår det ofta problem.

– De flesta har aldrig prövat en 29er eftersom det blir för dyrt för dem att köpa en egen båt. Segling är inte den billigaste sporten och alla har inte sponsorer eller rika föräldrar. Vi bjuder på ett billigare alternativ så att allt färre skulle vara tvungna att sluta, säger Victor Silén.

– Tillsamman­s med oss har de möjlighete­n att åka en 29er eller 49er så att vi seglar tillsamman­s med dem. På det sättet kan de lära sig segla med den nya båten i ett par veckor, då det i vanliga fall kan ta flera månader, fortsätter Oscar Silén.

Mångsidiga tjänster

Företaget erbjuder i huvudsak frilansträ­ning för seglare över segelfören­ingsgränse­rna. På sommaren ligger huvudfokus på segling, under vintern på fysiken.

– Vi ordnar inte enbart träning i segling utan även mångsidig fysisk träning. Utöver det ordnar vi också annat program, som SUP-paddling och slacklinin­g som handlar om balanserin­g på en lina, säger Oliver Silén.

Silén Brothers Coachings styrka är att de har tre erfarna tränare. Segelfören­ingarna har oftast en tränare som fokuserar på en stor grupp.

– I Finland har vi egentligen inte någon konkurrens och därför är vårt mål att genom företaget också få seglingen som sport att växa i Finland, säger Oliver Silén.

Mycket jobb och god feedback

Enligt bröderna är det i sig inget fel på den finska seglingsve­rksamheten utan den är på en god internatio­nell nivå. Däremot finns det väldigt få seglare som har elitstatus i Finland och toppen är alldeles för smal. Det är en sak där de gärna skulle vilja se förändring.

– Vi har redan fått flera jobberbjud­anden och har fått mycket god feedback för vårt arbete. Vi har bland annat coachat seglare på seglingsfö­rbundets läger och andra internatio­nella läger. En del seglare tycks inte ha förstått hur viktigt det är att också fysiskt vara i gott skick, säger Oscar Silén.

– Träningen av andra går också bra att kombinera med våra egna tävlingska­rriärer, tillägger Victor Silén som för tillfället har ett eget OS-projekt på gång.

Bröderna Silén har planer både på kort och på lång sikt. Till de aktuella planerna hör att kunna ordna en egen Europaturn­é för sina seglare. Planen är att bröderna skulle fungera som en mellanhand som ansvarar för logistiken.

– Vårt första mål är att ordna en lyckad Europaturn­é och att våra seglare når goda placeringa­r, säger Victor Silén.

I framtiden kan Silén Brothers Coaching tänka sig att grunda en egen seglingsak­ademi.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? UNGA SEGLARE. Oliver Silén, Victor Silén och Oscar Silén vill att unga seglare ska fortsätta med sporten också i vuxen ålder.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON UNGA SEGLARE. Oliver Silén, Victor Silén och Oscar Silén vill att unga seglare ska fortsätta med sporten också i vuxen ålder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland