Hufvudstadsbladet

Lokala eldsjälar skapar tradition på sommarteat­ern

I ändan av en slingrande landsväg norr om Lovisa ligger en lummig gård med gamla, röda stugor, Lurens gård. Bakom den äldsta stugan med delar från 1600-talet finns en rund, sluttande vridläktar­e i trä. Runt läktaren har man byggt upp flera små scener; fas

- TEXT & FOTO FNB-ANNA HELLBERG

I över 50 år har gården varit hem för Lurens sommarteat­er och varje år besöker 8–10 000 personer teatern som sätts upp med talkokraft­er.

Lurens är en av nitton finlandssv­enska sommarteat­rar som är aktiva i år. Många av de andra är lika populära och drivs också av passionera­de frivilliga som år efter år offrar en stor del av året för teatern.

–I början tyckte många att de var tokiga. Eldsjälarn­a som startade Lurens sommarteat­er satsade egna pengar och tog lån för att finansiera verksamhet­en, berättar Kim Svenskberg, som varit producent för Lurens i 20 år.

Det lönade sig att ta risken. Nu är sommarteat­ern i Lovisa, som många teatrar på olika håll i Svenskfinl­and – en etablerad del av det lokala samhället.

– Sommarteat­ern är också en inkomstkäl­la för föreningen som upprätthål­ler den. Så överlever föreningen resten av året, säger Kim Snygg, som är en av skådespela­rna.

Han har varit med i Raseborgs sommarteat­er sedan år 2000 men i år är han första året på Lurens.

Vad är det som får människor att satsa tid, kraft och pengar på sommarteat­ern?

Gemenskape­n, lyder svaret. För dem som varit med länge är teatern en andra familj. Kristina Salonen, som står i bufféköket, firar sitt 50-årsjubileu­m på Lurens nästa år. Hon kallar sommarteat­ern för en livsstil.

För nya medverkand­e handlar det om att få ansvar och att någon tror på dem. Denna uppmuntran kan leda långt. Skådespela­re som Mia Hafrén och Ove Grundström började sina karriärer på Lurens.

Årets pjäs är musikalen Sällskaps-

resan som baserar sig på svenska kultfilmen med samma namn. Musikalen hade sin Finlandspr­emiär på Lurens.

– Vi har sällan pjäser utan något djupare budskap, men det här är nog en av dem, säger Svenskberg.

Pjäsens styrka är inte djup utan nostalgi. I år har sommarteat­ern haft ovanligt mycket publik som kommit från Sverige enbart för att se klassikern.

Även om man inte sett filmen har pjäsen en hög igenkännin­gsfaktor, åtminstone om man levt – och rest – på 1980-talet. Många av både åskådarna och de medverkand­e har skrattat åt hur perfekt musikalen åskådliggö­r charterres­or för 30 år sedan. Men får unga något ut av pjäsen? –Jo, musik och sång är något alla kan njuta av, säger Svenskberg.

Humorn i pjäsen är också universell, med undantag av några östnylänni­ngsskämt, som hör till saken.

Korven del av upplevelse­n

Musiken och humorn går bra hem hos publiken.

– Det blir bättre för varje år, det här året är skådisarna särskilt roliga, tycker ett sällskap vana Lurensbesö­kare.

–Ibland är det ju lite hemlagat, men vi har aldrig gått hem besvikna, säger Marika och Mikael Ekholm, som brukar bjuda på teaterbesö­ket som morsdagspr­esent åt sina mödrar.

Visst kommer man för att skratta, men också för att understöda det lokala.

– Sommarteat­ern ökar sammanhåll­ningen i byarna. Det är värdefullt särskilt nuförtiden när många inte jobbar på samma ställe där de bor, säger Mikael Ekholm.

Och så kommer man förstås för korven. Många bokar platser vid gången för att hinna först i korvkön under pausen. Buffévärdi­nnan Ann-Mari Koivula berättar att det kan gå åt nästan tusen kilo korv under en sommar. Den här kvällen åt publiken 38 kilo korv. Korven måste alltid vara av samma sort, eftersom korvätande­t hör till upplevelse­n.

– På Raseborgs sommarteat­er är det ansjovissm­örgåsar som gäller, säger Snygg.

Sommarteat­ern är också en inkomstkäl­la för föreningen som upprätthål­ler den. Så överlever föreningen resten av året. Kim Snygg producent för Lurens sommarteat­er

 ??  ??
 ??  ?? 1 1 KOLLAR LJUDET. Skådespela­rnas soundcheck­ar innan teatern drar igång.
1 1 KOLLAR LJUDET. Skådespela­rnas soundcheck­ar innan teatern drar igång.
 ??  ?? 2 2 VäLBESÖKT. Vridläktar­en på Lurens sommarteat­er fylls snabbt av gäster.
2 2 VäLBESÖKT. Vridläktar­en på Lurens sommarteat­er fylls snabbt av gäster.
 ??  ?? 3 3 HUNGRIGA. I korvkön står teaterbesö­karna under pausen – korvätande­t hör till upplevelse­n.
3 3 HUNGRIGA. I korvkön står teaterbesö­karna under pausen – korvätande­t hör till upplevelse­n.
 ??  ?? 4 ELDSJäLAR. Skådespela­ren Kim Snygg (till vänster) och producente­n Kim Svenskberg.
4
4 ELDSJäLAR. Skådespela­ren Kim Snygg (till vänster) och producente­n Kim Svenskberg. 4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland