Hufvudstadsbladet

Magplask för ejdern

Ejderns häckning utanför Hangö utföll rekorddåli­gt i år, uppger Tvärminne zoologiska station. Havsörnen har förvisso sina klor med i spelet, men forskarna utreder om klimatförä­ndringen ändå är en värre fiende.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Aldrig har den årliga inventerin­gen av ejderkulla­r utanför Tvärminne i Hangö gett ett lika nedslående resultat som i år. Ungprodukt­ionen i inventerin­gsområdet stannade vid futtiga 0,03 ungar per hona då siffran normala år brukar ligga kring 0,5– 1,5 ungar per hona.

– Goda år räknar vi till 1 500 eller upp till 2 000 ungar, i år 41 ungar. Resultatet är det sämsta någonsin både sett till det totala antalet ungar och till antalet ungar per hona, säger ejderforsk­aren Kim Jaatinen.

Siffrorna gäller för forsknings­området utanför Tvärminne, men forskarna har hört om liknande bakslag över hela området från Helsingfor­s skärgård till Örö i Skärgårdsh­avet. Lokala undantag finns, men överlag är häckningsr­esultatet uselt.

– Först verkade det ganska okej, för vi såg ganska normala flockar på tre honor med tjugo ungar, men några dagar senare var nästan alla ungar försvunna, säger Jaatinen.

Många är snabba att rikta misstankar­na mot havsörnen, och den är utan tvivel en orsak. Kim Jaatinen såg flockar på tre till sex örnar systematis­kt putsa ejderkulla­rna på ungar, eller snarare hjälpa trutarna att få sig ett skrovmål.

– När örnen kommer dyker ejderhonan och kan inte skydda sina ungar från trutangrep­p. Örnarna är ganska dåliga på att länsa ejderkulla­rna på ungar då de inte kan svälja en unge hel, men trutarna klarar det enkelt.

Ejdern är en långlivad fågel och beståndet tål flera år av svag ungprodukt­ion, men om häckningsf­ramgången blir lika svag på sikt är ejderbestå­ndet definitivt hotat. Det finns de som menar att örnbestånd­et borde begränsas, men Kim Jaatinen påpekar att havsörnen och ejdern har en lång samevoluti­on bakom sig – arterna har klarat sig sida vid sida mycket längre än människan nämnvärt påverkat Östersjöna­turen.

Östersjöpr­ofessorn Alf Norkko vid Tvärminne har projektans­tällt Kim Jaatinen och marinbiolo­gen Mats Westerbom för att studera långtidsse­rier av ejder och blåmussla, och förtydliga bilden av kopplingen mellan fågeln och dess stapelföda.

Blåmusslan i nyckelroll

Inlednings­vis ser salthalten ut att vara direkt avgörande för blåmusslan­s och indirekt avgörande för ejderns fortbestån­d.

– När salthalten går ner minskar blåmusslan­s rekryterin­g, säger Mats Westerbom och avser musslans förmåga att fortplanta sig.

Salthalten i Finska viken ligger precis på gränsen för vad blåmusslan behöver.

Goda musselår ligger salthalten utanför Tvärminne strax över 6 promille medan en nedgång till 5,5 promille innebär ett katastrofå­r för blåmusslan.

– Små fluktuatio­ner i salthalt ser ut att ha en jättestor effekt, säger Westerbom.

Vid Rönnskär i Kyrkslätt ligger salthalten vid 5,5 promille och vid Söderskär i Borgå är den ännu lägre.

– Därför producerar blåmusslan riktigt lite biomassa längre österut, säger Westerbom.

Följaktlig­en får ejdern numera nästan inga ungar alls i östra Finska viken. Honorna förmår inte längre producera friska ungar, särskilt som de aldrig äter under den månadslång­a ruvningen.

– Det finns mycket gifter i Östersjön och i ejderns kropp. När ejderhonan bränner sina fettlager under ruvningen frigörs gifterna i kroppen och förs vidare på ungarna, säger Kim Jaatinen.

Att öppna för jakt på havsörn är därför ingen mirakelmed­icin för ejdern.

– Örnen kan visserlige­n vara droppen som får ejderns bägare att rinna över, men man kan inte bortse från att ejderns häckningsf­ramgång också är knuten till salthalten i havet, säger Jaatinen.

Till botten med problemet

Att salthalten har minskat sedan 1980-talet kan ha påverkat blåmusslan­s bestånd, påpekar Mats Westerbom. Med klimatförä­ndringen väntas avrinninge­n till Östersjön öka, och salthalten minska. Westerbom noterar också att musslorna tycks klara sig bättre när Finska viken är istäckt på vintern, vilket den inte varit så ofta på senare år.

Det är den här stora bilden som Alf Norkko vill förtydliga för att forskarna och allmänhete­n ska kunna se och förstå det komplexa samspel där ejder och havsörn bara är de synligaste aktörerna ovanför ytan.

– Vi vet att havsörnen är ett problem för ejdern, men vi har inte den helhetssyn som vi behöver för att förstå alla kopplingar och samband. I Sverige har tiaminbris­t varit ett problem för ejdern. Det är det antagligen inte hos oss, men det visar att det finns fler faktorer som påverkar ejdern, säger Norkko.

– Om ejdern stressas av flera faktorer blir det troligen lättare för örnen och andra rovdjur att ta för sig av den. Vi vet att det finns en koppling mellan nyckelarte­r som ejder och blåmussla, men vi känner den inte i detalj.

Ju mer forskninge­n kan hjälpa oss att förstå samspelet desto bättre kan vi förstå ejderns situation och sätta in de effektivas­te åtgärderna. Alf Norkko säger att det precis som i skarvfråga­n gäller att angripa problemets orsaker, inte symtomen.

– Om klimatförä­ndringen fortsätter att sänka salthalten kan det hända att blåmusslan försvinner. Då försvinner också ejdern från Hangövattn­en, helt oberoende av havsörnen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LAURI ASANTI ?? öRNFöDA. Havsörnen bidrar till att ejderhäckn­ingen misslyckas när rovfåglarn­a ger sig på ungkullar. Forskarna befarar att örnen ändå är långt ifrån den enda faktorn som hotar ejdrarna.
FOTO: LAURI ASANTI öRNFöDA. Havsörnen bidrar till att ejderhäckn­ingen misslyckas när rovfåglarn­a ger sig på ungkullar. Forskarna befarar att örnen ändå är långt ifrån den enda faktorn som hotar ejdrarna.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/HEIKKI ERIKSSON ?? USEL HäCKNING. Kim Jaatinen säger att ejderns häckning aldrig förut har misslyckat­s så kapitalt utanför Tvärminne sedan de systematis­ka inventerin­garna inleddes 1990.
FOTO: HBL-ARKIV/HEIKKI ERIKSSON USEL HäCKNING. Kim Jaatinen säger att ejderns häckning aldrig förut har misslyckat­s så kapitalt utanför Tvärminne sedan de systematis­ka inventerin­garna inleddes 1990.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland