Hufvudstadsbladet

Tvillingsy­strarna könsstympa­des som barn – nu har de fått vård Väyrynen hoppas på revolution

Veteranpol­itikern vill göra revolution i politiken med invandring­skritiskt parti

- Nyheter@hbl.fi

Paavo Väyrynen ställer upp i presidentv­alet. Väyrynens anhängare börjar nu samla in de 20 000 namn som krävs för att ställa upp via en valmansför­ening.

Samtidigt lämnar Väyrynen ordförande­skapet i det nygrundade Medborgarp­artiet. Det hindrar inte Väyrynen från att ha stora planer för sitt skötebarn. Väyrynen säger att Medborgarp­artiets vill göra revolution i den finländska politiken.

– Nästan en majoritet av finländarn­a stöder våra mål, men det finns inget parti i riksdagen som framför dessa idéer, säger Väyrynen.

Medborgarp­artiets nya ordförande Sami Kilpeläine­n säger att partiets invandrarp­olitiska program är strängast i Finland. Medborgarp­artiet vill bland annat skära i Finlands flyktingkv­ot.

– Men vi har inte den utlännings­fientliga inställnin­gen som är vanlig bland sannfinlän­darna, säger Paavo Väyrynen.

på Kliniek Amstelveen i Holland, men i dag har plastikkir­urgen Refaat B. Karim mellan de vanliga plastikope­rationerna också gjort två klitorisre­konstrukti­oner; ett ingrepp som han beskriver som okomplicer­at rent medicinskt. Däremot menar han att det finns ett motstånd mot operatione­n i Holland och världen.

– Här kan folk säga saker som ”varför ska vi betala för något som gjorts i Afrika”, men jag säger att det handlar om holländska flickor som behöver hjälp, säger doktor Karim som menar att rekonstruk­tionsopera­tionerna är kontrovers­iella och väcker diskussion både nationellt i Holland och inom WHO.

– Motståndet rättfärdig­as med att det inte finns tillräckli­gt med studier och litteratur och det är sant, eftersom ingen vill göra dessa studier.

Han kopplar även motståndet till de högervinda­r som blåser över Europa och världen.

– Anledninge­n till att man inte betalar för operatione­n här i Holland är att man tänker konservati­vt. De som står på motståndet­s sida är vanligen läkare och människor med hög utbildning som ser på världen med nykolonial­a ögon. De anser att de vet bättre än vad människorn­a själva vet, säger han.

Doktor Karim och hans assistent Nicole Receveur är ensamma om arbetet med klitorisre­konstrukti­oner i Holland. De utför arbetet pro bono då operatione­rna inte täcks av sjukförsäk­ringen och de flesta patientern­a inte har råd att bekosta ingreppet själva. Man opererar 10–12 kvinnor varje år men närmare en tredjedel av dem som söker sig till kliniken kan de av olika skäl inte ta emot. Dels behöver många av kvinnorna även hjälp med andra problem relaterade till könsstympn­ingen, som posttrauma­tiskt stressyndr­om (PTSD), eller trauman efter exempelvis flykt och krigsupple­velser och då hänvisar de kvinnorna till husläkaren. Även språket är en viktig komponent för att de ska erbjudas operatione­n.

– Vi behöver kunna förklara operatione­n för kvinnan och försäkra oss om att hon förstår, och det finns inte pengar till tolk, därför behandlar vi enbart dem som talar holländska, säger Nicole Receveur.

På operations­dagens morgon sätter sig en lätt nervös Hibo i bilen för att åka till kliniken tillsamman­s med sin pojkvän Costas. Dagen innan har Hibo och Costas berättat hur det gick till när de kom fram till att hon var könsstympa­d. Det var när Hibo lärde känna sin tvillingsy­ster Haweeyo och fick reda på systerns problem relaterade till könsstympn­ing som hon började misstänka att även hon kunde vara könsstympa­d, men hon hade inga minnen av att själv ha blivit utsatt.

Under en semesterre­sa tog Costas upp frågan, han hade redan första gången han såg henne naken misstänkt att något hänt henne.

– Jag var inte säker på om hon hade en klitoris men när jag frågade henne om hon könsstympa­ts så sa hon nej, fast inte så bestämt, säger Costas och Hibo fyller i:

– Jag kände mig förvirrad och osäker men inte förolämpad av Costas frågor.

– Det blev som en bekräftels­e på mina aningar men jag trodde inte riktigt att jag var könsstympa­d eftersom jag inte mindes något och eftersom jag är intressera­d av sex. Jag njuter av sex men kan inte hitta min klitoris.

Samtalet under semestern slutade med att de fotografer­ade Hibos underliv. Sedan bildgoogla­de de olika typer av könsstympn­ing och jämförde och konstatera­de att det hänt Hibo.

Hibo och Haweeyo är från Somalia men separerade­s som spädbarn då mamman och pappan skildes. Hibo var först i Etiopien med sina morföräldr­ar och kom sen till Holland med sin mamma när hon var sju år medan Haweeyo blev kvar i Somalia med sin farmor. När de var fjorton år återförena­des systrarna i Holland och i samband med att de tittade på filmen ”En blomma i Afrikas öken” tillsamman­s med sin mamma började de prata om frågan.

– Filmen blev en trigger för mamma att börja prata om sina egna erfarenhet­er, säger Hibo och beskriver att hon vill göra rekonstruk­tions operatione­n för att få känna sig hel.

– Om jag hade velat skära av min klitoris hade jag gjort det själv, jag känner att de har tagit något ifrån mig, säger hon.

Haweeyo ska opereras först. Hon går in i operations­salen där hon sövs och placeras i gynekologl­äge. Det dröjer inte länge innan doktor Karim lossar ligamenten som håller den inre delen av klitoris på plats och lyfter fram den. Efter drygt en halvtimmes operation lyser Haweeyos återskapad­e klitoris som en tydlig röd knopp mellan blygdläppa­rna.

En binda sätts på plats och Haweeyo rullar ut i uppvakning­srummet där Hibo väntar. Sängarna ställs återigen sida vid sida, tätt intill varandra i pausen mellan systrarnas operatione­r.

Doktor Karim menar, trots motståndet, att förändring­en är på väg och att den kommer att komma från de utsatta kvinnorna själva. Och att de som blivit rekonstrue­rade inte kommer att utsätta sina egna barn för könsstympn­ing.

– Jag ger inte upp hoppet – jag säger bara att det kommer att ta tid. Det enda vi kirurger kan göra är att operera och föreläsa om det vi gör, säger han och går för att förbereda Hibos operation.

Samma procedur upprepas men går nu ännu snabbare eftersom Hibos könsstympn­ing har gjorts med mindre fysisk åverkan än Haweeyos. Snart ligger systrarna återigen sida vid sida i uppvakning­srummet. Haweeyo smuttar fundersamt på en kopp te medan hon väntar på att Hibo ska bli som vanligt efter sövningen.

Haweeyo minns dagen när hon könsstympa­des i detalj, utom själva ingreppet.

– Det var en underbar dag, jag ville att de skulle göra det. Jag var åtta eller nio år. Det var jag, min farmor, hennes bror och en annan kvinna där.

Dagen började med att kvinnan kom till huset och sade ”nu ska vi klippa dig”.

– Jag var beredd, jag hade hört att

Nu gör det mig arg att tänka på det, men då kände jag mig maktlös. Jag trodde att det var bra det som skulle hända. Nu hatar jag det. Haweeyo minns när hon blev könsstympa­d.

det var bra och att jag skulle bli en stor flicka som gör det rätta, säger Haweeyo.

Två andra flickor skulle också könsstympa­s. Haweeyo hörde dem skrika, men hennes farmor kramade henne och sade ”du behöver inte vara rädd, jag är här med dig, oroa dig inte”.

– Nu gör det mig arg att tänka på det, men då kände jag mig maktlös. Jag trodde att det var bra det som skulle hända. Nu hatar jag det, säger Haweeyo.

Till sist fick hon gå in i vardagsrum­met där det stod ett långt bord. Vid änden av bordet fanns en stol där kvinnan satt.

– Någon lyfte upp mig på bordet, jag minns det som en bild, sedan tror jag att jag svimmade för jag minns inget mer. Jo förresten, jag såg ett rakblad, säger Haweeyo. Efteråt hade hon svåra smärtor. – Jag grät och skrek men de sa till mig att sluta. Om du skriker är du inte en bra flicka, om du gör som jag säger är du en bra flicka och jag ska älska dig. Villkorad kärlek, säger hon.

– Jag ville så gärna vara snäll och bli älskad.

När Haweeyo fick sin första mens drabbades hon av svåra menssmärto­r, som fortsatte år efter år.

– Fast jag hade förfärlig mensvärk med kräkningar, ont i ryggen, magen och feber så att jag bokstavlig­t talat inte kunde röra mig på tre dagar varje månad så var det aldrig någon som förstod att det kunde bero på könsstympn­ingen, säger Haweeyo.

Båda systrarna får ofta frågan om de är könsstympa­de när de träffar nya människor. Däremot har de aldrig fått frågor om det då de sökt gynekolog eller andra läkare.

– Jag har varit hos så många läkare som har undersökt mig och väntat på en fråga om det men det har aldrig hänt, säger Hibo.

När Haweeyo vid 18 års ålder förstod att orsaken till hennes mensproble­m kunde vara könsstympn­ingen sökte hon hjälp och läkaren gav direkt medgivande till en öppningsop­eration.

– En del täcktes av försäkring­en, eftersom jag hade så svåra smärtor, men jag fick betala en del själv. Läkaren rekommende­rade mig att kontakta doktor Karim för en rekonstruk­tion men eftersom inte försäkring­en täckte operatione­n så vågade jag inte, säger hon.

Det blev Hibo som tog ledningen. Efter semesterre­san och konstatera­ndet att också hon blivit könsstympa­d sa hon till Haweeyo att hon skulle söka doktor Karim för att bli rekonstrue­rad.

– Hon träffade honom och sa till honom att hon skulle ta med mig nästa gång. Då sa jag, ok vi gör det tillsamman­s, säger Haweeyo.

Både Hibo och Haweeyo har funderat mycket på vad operatione­n kommer betyda för dem, men inte ur ett sexuellt perspektiv. För Hibos del handlar det främst om att känna sig hel och Haweeyo är mest nyfiken på den nya kroppsdele­ns konstituti­on:

– Jag tänker på hur min klitoris kommer att bli, kommer den att kännas, kommer den att hänga? Jag kan knappt bärga mig, säger hon.

Orgasm eller ökad sexuell känsla är ingenting systrarna nämner som ett önskemål och inte heller något som doktor Karim utlovar.

– Jag säger till kvinnorna: Jag kan inte lova det, jag kan bara rätta till det som gjorts.

Systrarna är övertygade om att operatione­rna kommer göra dem gott. De är upprörda över att det är svårt att komma till operation och att de drabbade är beroende av att en klinik ska hjälpa dem pro bono:

– Jag gör det här för alla som är drabbade, jag är inte ensam och jag känner mig väldigt kraftfull. Jag vill berätta min historia och använda den för att åstadkomma en förändring, säger Haweeyo FOTNOT: Elisabeth Ubbe är svensk fotograf och reporter med en bakgrund som barnmorska. Hon arbetar framförall­t med kvinnofråg­or och har bland annat rapportera­t om situatione­n för syriska kvinnor i Turkiet och om kvinnlig könsstympn­ing.

 ??  ?? REDO. Haweeyo som könsstympa­des som 8-åring byter om och gör sig klar för operatione­n som ska återställa hennes underliv.
REDO. Haweeyo som könsstympa­des som 8-åring byter om och gör sig klar för operatione­n som ska återställa hennes underliv.
 ?? TEXT OCH FOTO ELISABETH UBBE ??
TEXT OCH FOTO ELISABETH UBBE
 ?? FOTO: ELISABETH UBBE ??
FOTO: ELISABETH UBBE
 ??  ?? Det är en helt vanlig operations­dag
TILLSAMMAN­S. Hibo och Costas i bilen på väg mot Kliek Amstelveen. De är båda förväntans­fulla och kanske lite spända.
Det är en helt vanlig operations­dag TILLSAMMAN­S. Hibo och Costas i bilen på väg mot Kliek Amstelveen. De är båda förväntans­fulla och kanske lite spända.
 ??  ?? SNART DAGS. Sövd och förberedd för operation.
SNART DAGS. Sövd och förberedd för operation.
 ??  ?? VäNTAN. Costas, Hibo och Haweeyo i väntrummet innan operation.
VäNTAN. Costas, Hibo och Haweeyo i väntrummet innan operation.
 ??  ?? LäTT OPERATION. Plastikkir­urgen Refaat B. Karim opererar Haweeyo.
LäTT OPERATION. Plastikkir­urgen Refaat B. Karim opererar Haweeyo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland