Hufvudstadsbladet

Sorglig sexårsdag för världens yngsta land

Konflikt Frihet – men ännu ingen fred i sikte. Världens yngsta nation Sydsudan har fyllt sex år, men anledninga­rna att fira är få. Det grymma inbördeskr­iget rasar vidare medan befolkning­en försöker fly undan striderna.

- NORDENBERG/TT HELENA

Sedan konflikten startade har många barn förlorat sina föräldrar. Barfota, utmattade och trasigt klädda strövar de omkring ensamma för att söka skydd, rapportera­r hjälporgan­isationer. Över 1,8 miljoner människor har flytt landet, enligt FN, vilket gör det till världens snabbast växande flyktingkr­is. En miljon av flyktingar­na är barn.

– Vi ser familjer som splittras, barn som mist sina föräldrar och som tyr sig till andra vuxna för att klara sig. Många är försvagade och undernärda. Och det är malariasäs­ong nu, säger sjuksköter­skan Karin Fischer vid Läkare utan gränser.

Hjälpbehov­en är stora, inte minst när det gäller hälso- och sjukvård. Sydsudan är dessutom svårtillgä­ngligt, berättar Karin Fischer som är medicinsk koordinato­r för de projekt som Läkare utan gränser bedriver i Sydsudan. I två månader har hon varit på plats i landet, både i huvudstade­n Juba och på andra håll.

Outhärdlig­a övergrepp

För att undkomma striderna tar människor sin tillflykt till de oländiga skogsområd­ena.

– Personalen i våra mobila team går till fots, åker kanot och vadar genom sumpmarker­na för att försöka nå fram till dem som behöver hjälp, säger Karin Fischer till TT.

Sydsudan blev självständ­igt från Sudan den 9 juli 2011 men två år senare utbröt inbördeskr­ig sedan presidente­n Salva Kiir anklagat sin vicepresid­ent Riek Machar för kuppförsök. Ett fredsavtal skrevs under för två år sedan, men striderna har fortsatt.

Självständ­igheten innebar ett slut på Afrikas längsta konflikt som pågick mellan norra och södra Sudan 1983– 2005. Men snart steg nya och gam- la spänningar upp till ytan igen. Och det långa inbördeskr­iget har satt sina spår, inte minst i form av en rå brutaliser­ing av människosi­nnet.

Både regeringss­tyrkor och rebelller har gjort sig skyldiga till övergrepp, outhärdlig­a i sin utstuderad­e grymhet. Människor har dödats i tiotusenta­l, kvinnor våldtagits systematis­kt och flickor bränts levande. I en färsk rapport från Läkare utan gränser berättar det överlevand­e vittnet och fembarnsfa­dern William Nyuon Kuolang om hur han lyckades fly hals över huvud med sina barn, då beväpnade män stormade in i staden Yuai. Männen dödade urskillnin­gslöst. Barnen mördade de genom att skjuta dem mellan benen.

”FN-styrkor måste vara kvar”

Omvärlden har genom hot om sanktioner och andra åtgärder försökt få ett stopp på konflikten, hittills utan framgång. Striderna har alltmer kommit att präglas av etniska förtecken, då presidente­n tillhör folkgruppe­n dinka medan Machar är nuer.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är en strid mellan två sidor. Många olika subgrupper och intressen är involverad­e i konflikten, som är mycket komplicera­d och fragmenter­ad, säger freds- och konfliktfo­rskaren Johan Brosché vid Uppsala universite­t.

En fredlig lösning tycks avlägsen. Desto viktigare att FN behåller sin närvaro i landet, understryk­er Johan Brosché.

– Den värsta tänkbara typen av krigföring pågår i Sydsudan. Även om det inte innebär en lösning på konflikten har de fredsbevar­ande styrkorna en dämpande effekt, säger han.

 ?? LEHTIKUVA/ASHRAF SHAZLY
FOTO: AFP/ ?? På FLYKT. En sydsudanes­isk kvinna i flyktinglä­gret Al-Nimir i Darfir. Hon är en av de nästan två miljoner sydsudanes­er som tvingats lämna sina hem.
LEHTIKUVA/ASHRAF SHAZLY FOTO: AFP/ På FLYKT. En sydsudanes­isk kvinna i flyktinglä­gret Al-Nimir i Darfir. Hon är en av de nästan två miljoner sydsudanes­er som tvingats lämna sina hem.
 ?? FOTO:EPA/IKILASS HENRY ?? INBöRDESKR­IG. Trots att ett fredsavtal skrevs under redan för två år sedan har striderna fortsatt. Bilden är på regeringss­tyrkor under en manöver hösten 2016.
FOTO:EPA/IKILASS HENRY INBöRDESKR­IG. Trots att ett fredsavtal skrevs under redan för två år sedan har striderna fortsatt. Bilden är på regeringss­tyrkor under en manöver hösten 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland