Hufvudstadsbladet

Hamilton stark förhandsfa­vorit

Formel 1 Brittiska Lewis Hamilton startar från pole position på hemmabanan Silverston­e efter ett utmärkt tidskval. Han följs tätt av Ferrariför­arna Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel, medan stallkamra­ten Valtteri Bottas är tvungen att utmana från nionde

-

Lewis Hamilton gjorde vad publiken krävde. Britten körde det snabbaste varvet i kvalet för Storbritan­niens GP i dag. Han delar första ledet med Kimi Räikkönen, som slog stallkamra­ten Sebastian Vettel. Den fjärde snabbaste tiden hade Valtteri Bottas men finländare­n flyttas ner fem platser för att man bytt växellåda.

Glöm för ett ögonblick vem som står i första ledet. Det blev enormt jubel från publiken som trotsade regn och blåst runt hela den 5,9 kilometer långa Silverston­e-banan när Fernando Alonso var snabbast i första omgången av kvalet. I vanliga fall är det spanjoren som står bland de sista.

Alonso blev utslagen i andra omgången av kvalet men det gjorde ändå inte så mycket. McLaren och Honda hade bytt ut delar i motorn och han flyttades ner 25 platser på startlista­n. Den här gången är det Daniel Ricciardo vars Red Bull stannade ute på banan, som delar 10:e ledet med Alonso.

De två stora fortsätter i egen klass

Att kvalet skulle bli en kamp mellan Mercedes och Ferrari kom inte som en överraskni­ng. Det har ju varit så hela säsongen. Att Lewis Hamilton inte var med på onsdagens formel 1-show mitt i London som alla de andra förarna och i stället tog två dagars semester skadade tydligen inte.

– Det var ett svårt kval, säger Kimi Räikkönen.

– Vädret växlade hela tiden och tyvärr var jag inte tillräckli­gt snabb. I loppet kommer jag att ge allt, för jag har ju inget att förlora. Kommer Ferrari att ha en särskild taktik mot ensamma Mercedesen? – Vi får se, säger Räikkönen utan att röra en min.

Valtteri Bottas var av naturliga skäl inte på bästa humör.

– Jag fick inte ut det maximala ur bilen och förstår inte varför. Dessutom gjorde jag ett fel på sista varvet, förklarar Bottas.

I och med straffet blev det alltså den nionde rutan i stället för den fjärde.

Hade Hamilton en fördel?

– Kanske jag hade det, säger Hamilton. Jag är ju uppväxt med det här vädret och har kört så många tävlingar under samma förhålland­en. Det verkliga problemet är kastvindar­na tvärs över banan. De känns och ibland är det mycket svårt att hålla bilen under kontroll.

Den trefaldige mästaren fick en fråga vad han tyckte om banan. Ögonen lyste upp och det blev en flera minuter lång kärleksför­klaring där han beskrev varje kurva och hur han körde genom dem.

Ferrariför­aren Sebastian Vettel var besviken över tredje platsen.

– Det finns alltid en chans men den här gången gick det inte. Jag hade problem med däcken och trafiken.

Under hans sista flygande varv reste sig en ung man i publiken upp och visade upp en skylt: ”Varning. En arg Vettel på väg.”

Intressant tävling att vänta

Teamorder är något som alltid diskuteras. Den här gången kommer det inte att bli någon hos Mercedes om inget helt oväntat inträffar. Men bli däremot inte överraskad om Marurizio Arrivabene hos Ferrari kommer att utdela en. Ligger Räikkönen före Vettel kommer man med största sannolikhe­t be honom köra lite långsammar­e så att tysken kommer om.

Vettel och Hamilton munhöggs rejält efter tyskens dumma påhitt i Baku för tre veckor sedan. Det tycks nu vara glömt för de två pratade ivrigt med varandra efter kvalet.

I starten kommer alla att följa med Bottas med hökögon så att det inte blir på gränsen till en tjuvstart igen och samma diskussion som efter hans perfekta start i Österrike.

Storbritan­niens GP kör i gång klockan 15 finsk tid i dag.

FREDRIK AF PETERSENS

 ?? FOTO: BEN STANSALL ?? SEGERTIPPA­D. Mercedesfö­raren Lewis Hamilton stod för det snabbaste varvet under gårdagens tidskval med tiden 1.26,600.
FOTO: BEN STANSALL SEGERTIPPA­D. Mercedesfö­raren Lewis Hamilton stod för det snabbaste varvet under gårdagens tidskval med tiden 1.26,600.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland