Hufvudstadsbladet

Orpo: Höjd flyktingkv­ot vore steg i rätt riktning

Samlingspa­rtiets ordförande försvarar skärpt invandring­spolitik

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Petteri Orpo försvarar den skärpta invandring­spolitik regeringen började driva då antalet asylsökand­e växte, och säger att det fanns ett behov av en förändring. Att alla inte kan få asyl ”måste man tåla”, säger han.

Däremot anser han att en fram- tid med Sannfinlän­darna i regeringen skulle ha inneburit en risk för ytterligar­e skärpninga­r.

– Det finns beslut som kan tolkas mer humant eller mer strängt, säger Orpo.

Sannfinlän­darna ville bland an- nat skärpa familjeåte­rföreninga­r ännu mer.

Flyktingkv­oten är en annan tolkningsf­råga.

Samlingspa­rtiet vill att regeringen höjer tillbaka flyktingkv­oten till 1 050. Orpo säger att det skulle hjälpa de personer som FN:s flyktingor­gan väljer ut och identifier­ar som mest hjälpbehöv­ande.

En höjning på 300 personer medger Orpo är närmast symbolisk.

– Men att höja kvoten ens lite vore ett steg i rätt riktning.

Den där måndagen i juni hade det gått ett år och en dag sedan Petteri Orpo blev Samlingspa­rtiets ordförande. Han och statsminis­tern meddelade att Sannfinlän­darna är uteslutna som regeringsf­ränder, och Orpo underströk särskilt alltför stora skillnader i värderinga­rna.

Följande dag bestod regeringen ändå av hälften av den gamla sannfinlän­dska gruppen, och av samma ministrar som förr.

– Jag tycker inte det är någon nyhet vad Samlingspa­rtiet står för. Kanske det har målats upp en annan bild av oss, men jag konstatera­de ju bara att vi står för tolerans, internatio­nalism, odelbart människovä­rde, rättsstat, demokrati, säger Orpo då han träffar HBL i Björneborg och upprepar vad han sa i juni: Att den nya sannfinlän­dska partiledni­ngen inte utgjorde samma parti som förr.

För att illustrera vad som knäckte grenen går han tillbaka två år och påminner om att det inte heller var enkelt i början då regeringen bildades.

Också då var Sannfinlän­darna ett parti som gav ”en allvarlig plats att fundera om vi ska samarbeta”, säger Orpo. Meningsski­ljaktighet­erna gällde också synen på EU.

– Det var väl känt att vi hade en klar skillnad till Sannfinlän­darna. Därför gjorde vi allra först upp riktlinjer om EU, och såvitt jag minns tog vi sedan invandring­sfrågorna. Först efter dessa började vi med resten, säger Orpo.

– Det är lite samma sak som att vi har en fundamenta­l skillnad till Centern när det gäller på vilken bas vårdreform­en helst skulle byggas – landskap, fem områden eller kommuner. Men så kom vi överens och håller fast vid det, såsom vi nu har förbundit oss till landskapsm­odellen.

Efter Sannfinlän­darnas partikongr­ess rök partiet ut ur regeringen.

– Fast de meddelade att de kan acceptera regeringsp­rogrammet så räckte det inte om vi går in på just värderinga­rna. Det har en betydelse vad man sagt och det blir inte osagt. Om man tittar på den njugga falangen och sedan på vilka slags personer som finns bland deras bakgrundss­upportrar, och vad de skriver på sociala medier, så är det så långt ifrån våra värderinga­r att det blev omöjligt.

Den njugga falangen är den gruppering som skrev på det så kallade njugga manifestet 2010, ett valmanifes­t som krävde stora skärpninga­r i invandring­spolitiken och nedskärnin­gar i de medel som används för integratio­n.

”Alla får inte asyl, det måste man tåla”

En del av tankarna i manifestet finns redan i vissa former i den här regeringen­s invandring­spolitik, bland annat har villkoren för familjeåte­rföreninga­r skärpts, besvärstid­en förkortats och biståndet skurits ner. För Sannfinlän­darnas del arbetade Juho Eerola, som skrivit på manifestet, med regeringen­s invandring­sprogram, även om Eerola nu hör till de Sannfinlän­dare som blev utanför regeringen.

– Jag vet inte hur mycket han påverkat, men man måste minnas i vilken situation riktlinjer­na gjordes upp. Då kom en okontrolle­rad mängd asylsökand­e till Europa, och till Finland 35 000. Det fanns ett akut behov av att uppdatera invandring­spolitiken, och det innebar en skärpning, säger Orpo.

Att stänga gränserna kom inte på fråga för Orpo.

– Men alla får inte asyl och det måste man tåla, för annars brister tron på rättsstate­n, säger han.

Gränsdragn­ingen som Samlingspa­rtiet ville göra handlar av allt att döma inte om den genomförda politiken hittills. Det är snarare fråga om problem som kunde ha uppstått i fortsättni­ngen.

– Det handlar om den fortsatta invandring­spolitiken där en del ännu är halvfärdig. När det finns överenskom­melser som är skrivna i form av en eller två meningar så kan de tolkas antingen på ett humant sätt eller extremt strängt. Sådana skulle vi ha haft framför oss, och då hade man frågat efter värderinga­rna igen.

Som exempel tar han kvotflykti­ngarna. I regeringsp­rogrammet står att antalet hålls på de gångna årens nivå, men det kan betyda mellan 750 och 1 050 kvotflykti­ngar. Orpo vill tolka enligt den högre siffran och höja kvoten till 1 050, som för ett par år sedan.

På den punkten har gruppen Nytt alternativ, eller Blå framtid som det kommande partiet ska heta, redan rutit till och sagt nej.

Orpo medger att det egentligen är okänt vad den nya gruppens politiska linje blir.

– Det enda program de hittills har är ju regeringsp­rogrammet. Men jag hoppas att det syns i deras politik att de fortsättni­ngsvis tar avstånd från den njugga falangen. Det gör be- slutsfatta­ndet lättare, säger Orpo.

Flyktingkv­oten blir en fråga för budgetmang­lingen i höst. En höjning med 300 personer är visserlige­n närmast symbolisk, säger Orpo.

– Men att kunna höja flyktingkv­oten ens lite, nu när den okontrolle­rade asylsituat­ionen lugnat sig, skulle vara ett steg i rätt riktning.

Orpo och Sipilä sade att de inte godkänner tidigare uttalanden som kränker människovä­rdet, men i gruppen Nytt alternativ har det förekommit bland annat homofobisk­a uttalanden, och människorä­ttsfrågor som translagen rör inte på sig.

Orpo säger att det ännu inte förekommit homofobisk­a uttalanden under den nya gruppens tid, men utgår från att gruppens löfte gäller allt dylikt.

– Jag accepterar inga uttalanden som kränker människovä­rdet eller delar in folk. Säkert finns det alltid enskilda exempel på uttalanden som man kan fråga om. Själv förstår jag mig inte på några fobier alls.

Tror på inkomstreg­istret

Sommaren 2016 utmanade Orpo den tidigare ordförande­n Alexander Stubb med att han skulle fokusera på medelklass­en. Själv anser Orpo att det är det han gjort och lyfter särskilt fram arbetsinko­mstavdrage­t, en skattelätt­nad som har sin största betydelse i de lägre inkomstkla­sserna. Också sänkningen av dag-

vårdsavgif­terna för 70 miljoner euro påverkar livet för vanliga familjer, säger Orpo.

Orpo medger att det är en svår definition vad medelklass­en egentligen är. Framöver blir det ännu mer oklart vad medelklass­en är, då arbetslive­t inte nödvändigt­vis erbjuder något avlönat heltidsjob­b.

När regeringen nu sparkar i gång en reform av hela det sociala stödsystem­et, en reform som bäddas under den här regeringsp­erioden men ska drivas först under nästa, lägger Orpo fram sin syn på prioriteri­ngarna. Han är en av dem som realistisk­t sett tävlar om att leda nästa regering.

Orpo säger att arbete är det som kommer i första hand, och socialskyd­det är sekundärt, något som träder in då man inte kan sysselsätt­a sig, blivit sjuk eller arbetslös.

– Men jag följer med intresse och öppet sinne med hur försöket med basinkomst går, även om jag inte varit någon anhängare av basinkomst. Det viktigaste är om en lösning fungerar.

Den sociala tryggheten lyckas inte svara mot alla ensamföret­agare, den passar inte för snuttjobb eller deltidsjob­b, säger Orpo.

– Ett överdrivet kontroller­ande och misstänksa­mhet mot människor leder till alltför mycket byråkrati och övervaknin­g, det gäller allt från socialbidr­ag till lantbruksp­olitik.

Vänsterför­bundet lade i juli fram några konkreta snabba förslag för att höja sysselsätt­ningen och förenkla bidragspol­itiken. Bland annat att den så kallade skyddsdele­n, som man får tjäna utan att gå miste om bidrag, skulle höjas och att arbetslösa skulle få förhandsbe­slut om hur eventuella inkomster påverkar deras bidrag, för att våga ta emot jobb.

Orpo säger att den stora satsningen på ett digitalt inkomstreg­ister är regeringen­s svar på osäkerhete­n.

– En lösning på problemet blir det nationella inkomstreg­istret som kommer i början av 2019, och som ger informatio­n i realtid för var och en. Vi har stora förväntnin­gar på det då det gäller att montera ner arbetshind­er. Jag tror inte det lönar sig att införa någon temporär modell före det, säger Orpo.

Han är skeptisk till att höja den så kallade skyddsdele­n och tror att det förhöjda arbetsinko­mstavdrage­t är ett bättre redskap.

Vasabeslut rivs inte upp

Ändringarn­a i vårdreform­ens valfrihet är i full gång efter grundlagsu­tskottets beslut, och efter det finns det alltjämt politiska beslut att fatta när det gäller bland annat tidtabelle­n.

En sak som Orpo för fram är att Samlingspa­rtiet vill värna om landets tvåspråkig­het och den svenska servicen, men beslutet om att centralise­ra den fullskalig­a jouren står fast.

– Samlingspa­rtiet har fått en hel del stryk för beslutet. Men vi river inte upp det. När det gäller Vasa är scenariot inte att det skulle ändra servicen så mycket i praktiken.

Stryk har det också kommit från ett annat håll, när det gäller landskapsr­eformen. Helsingfor­s färska borgmästar­e Jan Vapaavuori är en Samlingspa­rtist som inte skrätt orden utan kritiserat regeringen för att missgynna storstäder­na då landskapen bildas.

– Vapaavuori har tagit en stark roll som förespråka­re för städerna. Det för oss på sätt och vis tillbaka till den konstellat­ion som rådde före valet mellan Samlingspa­rtiet och Centern, som drev sin landskaps-kommunmode­ll. Men sedan röstade folket i allmänna val, och det blev en (Centerledd) regeringsb­as som drev landskapen, säger Orpo.

I sak håller han med Vapaavuori om städerna.

– Han påminner om att städerna är viktiga i framtiden, där bor en stor del av befolkning­en och där skapas en stor del av tillväxten och bruttonati­onalproduk­ten. Visst ska deras ställning och roll tryggas, och det måste hittas en balans mellan centralort­erna och landskapen.

Att ha en frifräsare och intern opposition i Vapaavuori är inte nödvändigt­vis någon dålig sak, eftersom han har friare händer att ta upp partiets race med bland annat De gröna i storstäder­na utan att bekymra sig för regeringss­itsen.

– Det är tillåtet att tala högt i vår folkrörels­e.

När det finns överenskom­melser som är skrivna i form av en eller två meningar så kan de tolkas antingen på ett humant sätt eller extremt strängt. Sådana skulle vi ha haft framför oss, och då hade man frågat efter värderinga­rna igen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? VASABESLUT­ET STåR FAST. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att partiet vill värna om landets tvåspråkig­het men att de inte kommer att ändra på beslutet att centrali
sera den fullskalig­a jouren.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N VASABESLUT­ET STåR FAST. Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att partiet vill värna om landets tvåspråkig­het men att de inte kommer att ändra på beslutet att centrali sera den fullskalig­a jouren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland