Hufvudstadsbladet

Pålitliga favoriter för salladsskå­len

Det är hög tid för salladssom­mar. Lättlagad lunch, enkel middag och mat i säsong. Här bjussar vi på några pålitliga favoriter för salladsskå­len.

- TT-MIA GAHNE

Det liksom händer något med en när det står sommar i kalendern. Frihetskän­slan sprider sig i varenda fiber i kroppen och smittar av sig hela vägen ut till köket. Plötsligt blir det roligt att laga mat igen. Fast på ett helt annat vis. Man får lusten tillbaka. Vi bullar upp på grillen, handlar i gårdsbutik­er och tar oss till torget. Somliga fiskar, andra bakar bröd. Själv blandar jag sallad.

Okomplicer­ad dressing

Det brukar börja med en grönsak som ropar på mig. Det kan vara en knippa knallgrön sparris, en bunt ljusgula vaxbönor, en perfekt solmogen tomat, ett gäng nyskördade bondbönor eller en krokig gurka. ”Ta med mig hem!” skriker de. ”Vi vill ha sällskap!”

Och tillsamman­s med någon synnerlige­n enkel och okomplicer­ad dressing hamnar de allt som oftast i en salladsskå­l eller på favoritfat­et, där de utgör inspiratio­nen till dagens sallad.

För egentligen finns det faktiskt inget som helst försvar att inte äta sallad på sommaren. Det är nu grönsakern­a smakar som mest och dessutom kostar som minst. Och det är nu det är tid att våga vidga vyerna utanför det där med isberg, gurka och tomat. Sallad kan vara så mycket mer, så mycket roligare, så mycket bättre.

Tillsätt knaster

Några saker kan dock vara bra att tänka på. Ingen sallad kommer till sin fördel av att serveras iskall. Då försvinner alla smaker och det smakar mest kylskåp. Konsistens­er är också viktiga. Se till att tillsätta något som knaprar och knastrar ordentligt. Det kan vara alltifrån rå lök till nötter eller krutonger. Och fega inte när det gäller färska örter. Alla sorter funkar, jag lovar. Det vill gärna bli rätt.

Faktum är att svensk sommar är en dröm för vänner av fräscha sallader och prima råvaror. Hela vårt landskap förvandlas till ett enda stort dignande skafferi. Det är bara att rota runt och tjoffa ihop allt du kommer över för att skapa matmirakel med minsta möjliga ansträngni­ng. Sommarsall­ad är latmansmat med klass.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland