Hufvudstadsbladet

Investerar­e backar ur biobränsle­projekt

En av Finlands många satsningar på biobränsle fick en törn då kinesiska investerar­e drog sig ur ett planerat bioetanolp­rojekt i Kouvola. Nu väntar bioenergif­öretagarna på att EU:s linje klarnar i höst.

-

Företaget Suomen Bioetanoli­s planer att bygga en bioetanolf­abrik i Kouvola riskerar att rinna ut i sanden efter att ett kinesiskt investerin­gsbolag dragit sig ur projektet. Det är bara en av satsningar­na som hotas då EU förhandlar om ett nytt bioenergid­irektiv.

Företaget Suomen Bioetanoli har redan i många år planerat bygga en bioetanolf­abrik i Myllykoski, men nu är projektet hotat. I början av juli drog ett kinesiskt investerin­gsbolag sig ur projektet.

Enligt Kouvolan Sanomat meddelade investerin­gsbolaget i början av året att de investerar över 200 miljoner i fabrikspro­jektet i Myllykoski och i bygget av en fabrik för biodiesel i Nyslott.

Suomen Bioetanoli riskerar därmed också gå miste om energistöd­et på 30 miljoner euro som Arbets- och näringsmin­isteriet beviljat företaget år 2014. Företaget har redan ansökt om tilläggsti­d två gånger, och ifall företaget ansöker om en ytterligar­e tidsfrist kommer ministerie­t enligt regeringsr­ådet Päivi Janka att göra en noggrann övervägnin­g.

– Det finns inte någon allmän linje i frågan, utan en bedömning görs först efter att vi får in en eventuell ansökan. Det är fråga om stora pengar och ett stort projekt, så i det här fallet kommer vi säkert att be att ministrarn­a tar ställning, säger Janka till FNB.

Nya förhandlin­gar pågår

Aate Laukkanen, vd för Suomen Bioetanoli, säger till FNB att det var en sorglig nyhet att kinesiska bolaget bestämt sig att dra sig ur. Enligt honom är det sannolikt att företaget kommer att ansöka om tilläggsti­d av ministerie­t. Förhandlin­gar om att hitta en ny investerar­e pågår.

– Man får inte förlora hoppet, men inte heller väcka onödiga förhoppnin­gar, säger Laukkanen.

Han tror att det är sannolikt att projektet går i graven om det inte beviljas tilläggsti­d.

EU bestämmer

Ännu i höst såg framtiden för finska bioraffina­derier ljus ut. Då föreslog EU-kommission­en att biobränsle­ts andel av trafikens bränslen år 2021 ska vara 0,5 procent och växa till 3,6 procent fram till 2030. I Finland är regeringen­s mål att en tredjedel av bränslet ska bestå av biokompone­nter.

Många företag vädrade tillväxtpo­tential. Bland annat Neste, UPM och St 1 satsar på bioraffina­derier. År 2016 meddelade kinesiska Kaidi att bolaget ämnar bygga en biobränsle­fabrik i Kemi.

De kinesiska investerar­nas dalande iver har att göra med EU:s pågående förhandlin­gar om skogsbruke­ts roll i målet att minska utsläppen av växthusgas­er. Just nu utarbetar man direktivet för förnybar energi från år 2020 framåt.

Man får inte förlora hoppet, men inte heller väcka onödiga förhoppnin­gar. Aate Laukkanen vd för Suomen Bioetanoli

Finlands tolkning förlorade

Då EU-parlamente­ts miljöutsko­tt förra veckan sade sitt om hur kolsänkor ska räknas ut blev det ett nederlag för de finska bioenergip­lanerna.

I Finland har man räknat med att kolsänkor inkluderas i EU:s utsläppsmå­l. Kritikerna menar emellertid att avverkning­arna leder till att skogarnas växande biomassa minskar och att kolsänkorn­a således också minskar.

Den löpande punkten är hur man räknar ut avverkning­arna. Miljöutsko­ttet utgår från skogsvolym­en 2000–2012, medan Finlands EU-parlamenta­riker inte vill att man utgår från så gammal informatio­n.

Miljöutsko­ttets räknesätt skulle leda till att Finland tvingas köpa kvo- ter för kolsänkor av andra EU-länder om man i Finland utökar avverkning­arna som planerat.

Hur EU-förhandlin­garna påverkar de finska biobränsle­projekten återstår att se. Det var meningen att Kaidis fabrik i Kemi skulle stå färdig i slutet av 2019, men förhandlin­garna har skjutit upp byggstarte­n.

Kaidis vd Carl Haglund vill i nuläget inte kommentera hur projektet i Kemi framskride­r. I juni sade han i en intervju med Maaseudun Tulevaisuu­s att Kaidis fabriksbyg­ge inleds först då EU:s biobränsle­linje klarnar. De åtgärder som föreslås i rapporten om bioenergid­irektivet som EU-parlamente­ts miljöutsko­tt publicerat skulle enligt Haglund förhindra Kaidis produktion­smetod, uppger Haglund till tidningen.

EU-parlamente­t behandlar frågan i höst.

FNB-HBL-SARA SUNDMAN

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUHA SORRI ?? BIOBRäNSLE. Metsä Groups nya massafabri­k i Äänekoski, som börjar sin verksamhet i augusti.
FOTO: LEHTIKUVA / JUHA SORRI BIOBRäNSLE. Metsä Groups nya massafabri­k i Äänekoski, som börjar sin verksamhet i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland