Hufvudstadsbladet

Fika och försoning

- SÖREN

Det är mer än 42 år sedan jag senast steg in genom dörren till villan i den lilla orten i Småland. I knappt två år var det mitt fosterhem (hemskt ord, på modern svenska lär det heta familjehem).

En vän har mejlat och berättat att frun i huset fått en svår sjukdom. Flera somrar i rad har jag, under Smålandsbe­söken, tänkt att jag borde repa mod och hälsa på. Nu gör jag det. En hund gläfser och mannen i huset öppnar. Vi skakar hand och kort därpå dyker hans hustru upp och ger mig en kram.

Så går vi ut på den numera inglasade balkongen och det bjuds på fika. Jag får veta att forna familjehem­smamman – för att tala nysvenska – kanske inte har så lång tid kvar.

❞ Hur många, slår det mig en bit in på samtalet, har gett lika mycket av sina liv för andra som det äldre par jag just fikar med?

Det vilar något fridsamt över henne. Makarna har gemensamt en stark kristen tro och den tycks bära.

För ett känsligt 16-årigt skilsmässo­barn var miljön dock inte optimal. Världen bestod av frälsta och ofrälsta och de sistnämnda skulle det sluta illa för ...

En växande biologisk barnaskara gjorde också att gästen – som nog redan på den tiden kunde vara krävande – inte fick så mycket plats.

Det är förunderli­gt hur avspänt vi nu sörplar kaffe och pratar om gamla bekanta. Efter mig kom fler ungdomar – en del med drogmissbr­uk.

Hur många, slår det mig en bit in på samtalet, har gett lika mycket av sina liv för andra som det äldre par jag just fikar med?

Jag får några minuter ute i trädgården med mannen och tror mig förstå att man i dag delvis tolkar bibeln annorlunda och att aggressivt missionera­nde är ett minne blott.

Inne i huset väntar hustrun och vi tar farväl med en lång, innerlig kram.

Dagen därpå känns det som att en stenbumlin­g fallit från hjärtat. Glädjen fullbordas av ett mejl, i vilket jag läser in att mötet nog var lika befriande för dem som bryggde kaffet och fixade bullarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland