Hufvudstadsbladet

Hoppfullt spjutkval med tanke på VM

Friidrott Tero Pitkämäki är tillsvidar­e den enda herrspjutk­astaren som klarat av VMkvalgrän­sen på 83 meter. I FM-spjutfinal­en i dag kan det bli ändring på den fronten.

- MIKAEL FINELL

Rutinerade stortävlin­gskastaren Teemu Wirkkala visade i kvalet att han inte gett upp hoppet om deltagande i London-VM. Wirkkala kastade längst av alla i kvalet, då han fick upp årsbästa längden 79,68.

– Kastplatse­n var verkligt bra, den kan man inte klaga på. Till finalen ska jag försöka skruva upp farten en aning, säger Teemu Wirkkala.

I finalen har Wirkkala ett uttalat mål.

– Jag är ute efter A-gränsen (83,00) och tilliten att det ska gå vägen är stark, säger Teemu Wirkkala.

Utöver Wirkkala var det bara Tero Pitkämäki (78,50) och IF Raseborgs Oliver Helander (76,97) som klarade av att överskrida 76 meter och säkra finalmedve­rkan med ett kast.

– Ett avslappnat kast, säger Oliver Helander.

För andra året i rad är Kariskasta­ren klar för final i FM. I fjol i Uleåborg kunde Helander inte kasta finalen på grund av en krånglande armbåge, som sedan opererades.

Statistikt­våa

Men i år är spjuttalan­gen i en ny situation. Han är frisk och räknas på allvar in bland medaljkand­idaterna i FM, men så är han ju också statistikt­våa i landet med 80,04.

– Jag skulle gärna förbättra rekordet. Jag tror att 80 meter krävs för medalj, säger Helander.

Helander har bra koll på sina konkurrent­er.

– Wirkkala såg bra ut i kvalet och Pitkämäki är säker. Och nog ska väl Etelätalo krångla sig till final fast han steg över sitt första kast, säger Oliver Helander. Och visst hade Helander rätt. Lassi Etelätalo, EM-fyra för tre år sedan, behövde tre kast för att få upp kvalets fjärde längsta båge på 74,55.

VM har Helander inte funderat mera på. För tillfället räcker 82,13 för att ta sig till VM enligt rankningen.

– VM kommer om det kommer, men det är inget måste för mig det här året, säger Helander.

Hemmakasta­ren Tero Pitkämäki väntar en högklassig FM-final.

– Jag förväntar mig kast över 85 meter för egen del. Jag tror att tre kastare kastar över 80 meter, säger Pitkämäki.

Hangö IK:s Linda Sandblom vill ha ett positivt formbesked i dagens höjdfinal.

I gårdagens kval behövde hon inte förta sig, då ett hopp över 170 räckte för att ta sig till final.

– Jag kämpar först och främst om vinsten, efter det ser jag på resultatet, säger Linda Sandblom.

I fjol vann Hangödamen sin första guldmedalj i Kalevaspel­en.

Med resultatet 191 från inomhussäs­ongen är Sandblom på delad 25:e plats i VM-rankningen och därmed i praktiken klar för mästerskap­et i London.

– När gränsen är 194, så har man inget i VM att göra med 184. Jag vill ha chans att klara mig vidare från kvalet och inte vara turist, säger Sandblom.

Det positiva formbesked som Linda Sandblom vill ha från FM i Seinäjoki är att årsbästat på 184 förbättras med några centimeter.

 ?? FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA ?? VM-HOPP. Teemu Wirkkalas 79-metersbåge i kvalet var ett gott tecken. I dag jagar han 83 meter och en biljett till VM i London.
FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA VM-HOPP. Teemu Wirkkalas 79-metersbåge i kvalet var ett gott tecken. I dag jagar han 83 meter och en biljett till VM i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland