Hufvudstadsbladet

Delad glädje, dubbel glädje

- BJÖRN SUNDELL

Taxitjänst­en Uber fick nog av Finland, för ett tag åtminstone. Företaget upphör med nästan hela trafiken i augusti ”i väntan på bättre verksamhet­sförutsätt­ningar”, för att citera Uberchefen Joel Järvinen. Bättre blir förutsättn­ingarna om ett år när den nya lagen om transports­ervice träder i kraft. Då blir det lättare att få taxitillst­ånd och samtidigt upphör prisregler­ingen. Det här är en seger för delningsek­onomin – och kanske också för kunderna som får fler alternativ att välja emellan.

Delningsek­onomin utmanar traditione­lla aktörer på många områden. Airbnb provocerar den etablerade hotellverk­samheten, bildelning och organisera­d samåkning kan minska bilförsälj­ningen och popupmatse­rveringar utmanar restaurang­erna.

Emellanåt uppstår konflikter som leder till rättsproce­sser eller nya lagar och förbud. Uber har hamnat i konflikt med de traditione­lla taxiföreta­gen och det har lett till flera förundersö­kningar. En hovrättsdo­m prövas i Högsta domstolen, skattemynd­igheterna har agerat mot enskilda förare och polisen undersöker laglighete­n i verksamhet­en.

Sådan är marknadsek­onomin. I teorin kan uppstickar­e utveckla nya verksamhet­smodeller som konkurrera­r med de gamla, och i slutändan avgör kunderna vem som vinner i konkurrens­en. Verklighet­en är däremot knepigare. De gamla aktörerna mobilisera­r sina intresseor­ganisation­er och försvarar positioner­na mot uppstickar­na, ofta med myndighete­rnas hjälp.

Ibland är nykomlinge­n liten, och då kan den gå under. Ibland har uppstickar­en vuxit sig stark som Uber vars marknadsvä­rde ligger kring 60 miljarder euro. Då följer giganterna­s kamp.

Delningsek­onomin innebär en spännande förskjutni­ng av fundamente­n i samhällsek­onomin. Ägandet minskar i betydelse. Ett taxiföreta­g som Uber klarar sig utan att äga en enda bil, Airbnb utan att äga ett enda rum. Utan de digitala marknadspl­atser som skapas på nätet skulle en så här snabb utveckling ha varit omöjlig, också om människor även förut har hyrt ut saker eller bytt tjänster med varandra.

Nytt är också att somliga uppstickar­e kan bli dominerand­e på marknaden. Det skapar en obalans. Företag som Uber är starka nog att tvinga fram förändring­ar i lagstiftni­ngen och de är dominerand­e i förhålland­e till sin ”arbetskraf­t” som saknar anställnin­gsskydd och andra förmåner. Just denna snedvridna maktbalans har lett till rättsproce­sser i bland annat USA och Storbritan­nien.

Uber och många andra företag inom delningsek­onomin utmanar alltså inte bara de äldre konkurrent­erna, utan också facket, myndighete­rna och ett välfärdssa­mhälle baserat på ett jämnt flöde av skatteintä­kter. Flera stora aktörer i delningsek­onomin överför vinsterna till skattepara­dis och testar gränserna där de kan.

Här i Finland ligger vi steget efter. Enligt Eurobarome­tern använder bara åtta procent av finländarn­a någon plattform i delningsek­onomin mot 20 procent i Estland och Tyskland. På topp ligger Frankrike och Irland med över 30 procent. Över 25 miljoner européer använder sig exempelvis av samåknings­tjänsten Blablacar, en fransk innovation.

Men delningsek­onomin består också av många små aktörer och nätverk som förenar kunder och tjänstelev­erantörer. Ta svenska Hygglo, till exempel, en tjänst för grannar som vill hyra ut saker till varandra: släpvagnar, motorsågar, borrmaskin­er. Internet gör det möjligt för den moderna människan att använda allt fler saker utan att någonsin äga dem.

De mest exotiska exemplen kommer från Kina just nu. Nyligen berättade New York Times om de kinesiska ”innovation­erna”. Små entreprenö­rer hyr ut fotbollar, paraplyer, hushållsma­skiner; allt medan investerin­gsbolag står i kö för att finansiera de små investerin­gar som företagarn­a måste göra innan de kan sätta i gång.

Kinas premiärmin­ister Li Keqiang har sagt att ”delningsek­onomin innebär företagsam­het för massorna”. Den kommunisti­ska marknadsek­onomin upphör inte att överraska när dess talesmän tolkar Marx och Mao på nya sätt.

Förespråka­rna runtom i världen lyfter gärna fram de affärsmöjl­igheter som delningsek­onomin för med sig. Kritikerna pekar på jobb som försvinner och på risken att det uppstår en oreglerad skuggekono­mi. Ingen kan förneka att något stort är på gång. Överallt görs utredninga­r om hur delningsek­onomin förändrar ekonomin och arbetsmark­naden.

I Finland presentera­de revisionso­ch konsultbyr­ån PwC i februari en utredning för Arbets- och näringsmin­isteriets räkning kallad ”Delningsek­onomi i Finland – nuläge och tillväxtut­sikter”. Där bedömdes att värdet av transaktio­nerna om tre år flerdubbla­s till 1,3 miljarder euro på årsnivå. De största enskilda sektorerna är gruppfinan­siering, bildelning och mindre hushållsar­beten.

I Sverige lät skatteverk­et i fjol genomföra en utredning av konsekvens­erna på beskattnin­gen. Rapporten varnar för att det finns ”en ökad risk för skattefel i delningsek­onomin”. En orsak är att det ofta kommer an på aktörerna själva att rapportera inkomstern­a. Och det är så lätt att låta bli.

Och för två veckor sedan lanserades en rapport beställd av den brittiska regeringen kallad Good Work, ”det goda arbetet”. Här föreslår utredaren Matthew Taylor ändringar i lagstiftni­ngen som definierar rättighete­rna för ”dependent contractor­s”, tjänstelev­erantörer med en status mitt emellan anställda och privatföre­tagare. Taylors förslag skulle ge Uber-chaufförer och andra aktörer i delningsek­onomin vissa minimirätt­igheter, som sjukförsäk­ring och någon form av minimiarvo­den. För dem som grubblar över problemen med nollavtal här i Finland är Taylor-rapporten intressant läsning.

EU-kommission­en har för sin del presentera­t förslag till hur den europeiska lagstiftni­ngen kunde utvecklas så att delningsek­onomin gynnar sysselsätt­ningen utan att skada skattesyst­emet. Här efterlyses ett samarbete mellan medlemslän­derna, för annars leder bristen på gemensamma regler till att delningsek­onomin blomstrar på vissa håll och förtvinar på andra.

Utmaningen är enorm. Konflikten mellan de etablerade taxiföreta­gen och Uber är bara början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland