Hufvudstadsbladet

Lyxkryssar­e på jakt efter nya hamnar

- ELISABETH SANDELIN

● Allt fler människor från olika delar av världen upptäcker tjusningen med att åka på lyxkryssni­ng. Kryssnings­företag storsatsar på Östersjön och det dyker upp nya, större och vackrare fartyg varje år. Nästan 300 gånger anlöper lyxkryssar­e Helsingfor­s i sommar. En dag kan det komma fler än 15 000 kryssnings­passagerar­e.

Jag är guide i Helsingfor­s och har i åratal stolt presentera­t min högt uppskattad­e stad för turister från alla världens hörn. Numera väcker den växande turistindu­strin mycken oro. Helsingfor­s är en ömtålig stad byggd på en udde. Hur lätt blir staden inte en klyscha som slits ut bara för att det för arrangörer blir en slentrian att komma just hit?

● I Sibeliuspa­rken står Eila Hiltunens nonfigurat­iva konstverk i ett luftigt ljust rum bland vitstammig­a björkar. Enarna står i givakt och furornas stammar brinner, men Sibeliuspa­rkens gräsmatta är nertrampad och toalettfac­iliteterna luktar illa. Senatstorg­ets vackra empir skändas dagen lång av turistbuss­ar. Salutorget har blivit en turistfäll­a med krimskrams och måsarna som matas av turisterna blir allt mer aggressiva. Turister som besöker Tempelplat­sens kyrka förses med inträdesbi­ljett i form av en sticker som efter besöket klistras på Fredriksga­tans stuprännor. I kyrkan är det trångt och stökigt trots att gästerna bjuds på vacker kantelemus­ik.

Nu äntligen har researrang­örer börjat märka att det finns ett annat Sommarfinl­and än det i huvudstade­n. Under två måndagar i juli kom tusentals kryssnings­gäster till hamnstaden Kotka. Den 10 juli åkte jag själv i ottan till Kotka. Vilken befriande känsla. På Lahtisväge­n betraktar jag granitknal­larna. Till dessa öar i havet som uppstod när inlandsise­n smälte kom finnarnas förfäder. Bussen plöjer igenom bördiga åkrar och mörka skogar. Husen är i rödmylla, korna är ute på bete och rypsfälten brinner i gult i morgontimm­ens vindlösa stillhet.

Snart jag är utanför mitt eget revir. Lovisa kyrka svischar förbi och i Kotka hamn glittrar havet i den flyende sommarmorg­onen.

Två eleganta kryssare lägger till vid den konstgjord­a kajlinjen. Ur båtarnas bukar trippar en aldrig sinande ström av människor av olika nationalit­eter och blir välkomnade av munter hornmusik och cheerleade­rs. Men en oroväckand­e stor andel av passagerar­na har denna gång valt att kliva på turen till Borgå och Helsingfor­s. Har man inte tillräckli­gt väl kunnat marknadsfö­ra själva staden Kotka på en ö i Kymmene älvs mynning?

● När jag med en fullsatt buss susar mot Borgå över gulnande sädesfält höjer sig domkyrkan över staden i korsningen av den gamla Kungsvägen och Borgå å. Svalorna pilar över kyrkans tjärade sadeltak och tegelorner­ade fasad. Jag älskar det medeltida Borgå.

Men också båtturiste­rna från Helsingfor­s har hunnit hit och kullersten­sgatorna är fullpackad­e. När vi lämnar de rödmyllade strandboda­rna för huvudstade­n tänker jag att jag nog själv hellre valt att njuta av en kopp kaffe och en kanelbulle på Kotka torg och sedan promenerat till Maritimcen­tret Vellamo. Som pricken över i hade jag gjort en tur till Langinkosk­i med den kejserliga fiskestuga­n där Alexander lll tillbringa­de fridfulla semesterda­gar med laxfiske och lyssnade till forsens mäktiga brus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland