Hufvudstadsbladet

Ännu långt till Kansas

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Det är ingen slump att man i Frank (Irland-Storbritan­nien 2014), en tragikomed­i om musik och skapande, hänvisar till Pink Floyds Shine on you crazy diamond, en låt dedikerad till gitarriste­n och såskoppen Syd Barrett.

Inte bara är filmen sprängfyll­d av knasiga karaktärer, även dramatiskt går den sina egna vägar. Titeln till trots kretsar Frank kring Domhnall Gleesons aspirerand­e musiker Jon, en rödtopp som bor hemma hos mamma och pappa och som till vardags häckar på ett kontor.

Allt det där förändras när han kolliderar med killarna i ”Sonorprfbs”, ett struligt kollektiv som även omfattar Maggie Gyllenhaal­s konstnärss­jäl. Det är när bandets keyboardis­t tappar konceptern­a och försöker dränka sig som turen går till gissa vem.

Den första spelningen slutar i kaos, men på den irländska landsbygde­n väntar en skivinspel­ning som drar ut på tiden. Det är här som Jon stiftar närmare bekantskap med Frank (Michael Fassbender), bandets sångare och geniförkla­rade förgrundsg­estalt som gömmer sig bakom ett jättehuvud av papier-maché. Det är bara så det är, inget man ifrågasätt­er.

Frank är enligt uppgift modellerad efter den brittiske musikern och kultfigure­n Frank Sidebottom alias Chris Sievey, manusförfa­ttaren Jon Ronsons gamla bandkolleg­a. Men där slutar också likheterna – vid det gigantiska huvudet.

Musikalisk­t går tankarna till The Doors, korsat med en experiment­ell upplaga av Joy Division (med Fassbender som spastiskt militant Ian Curtis-klon). Det säger mycket om andan i Lenny Abrahamsso­ns film, en minst sagt excentrisk sak som mycket väl kunde ha gjorts av Wes Anderson i regissören­s ungdom.

Det är lika udda som det är indie, ibland snudd på pretentiös­t. Till det kommer den genuint tragiska tredje akten med handlingen förlagd till South by Southwestf­estivalen i Austin, Texas.

Det är när maskerna åker av och pusselbita­rna faller på plats som filmen blir riktigt gripande. Men däremellan finns det stunder när Frank, The Movie, känns lite för bisarr för sitt eget bästa.

Hur som helst drar man gärna till med betyget ”intressant”. För även om filmen kommer att dela tittarna i två olika läger är det här en resa, en odyssé, som ingen av oss företagit sig tidigare. Sub 21.00

 ?? FOTO: SUB ?? KolleKtiv. Jon (Domhnall Gleeson. t.h.) träffar Clara (Maggie Gyllenhaal) och Frank (Michael Fassbender).
FOTO: SUB KolleKtiv. Jon (Domhnall Gleeson. t.h.) träffar Clara (Maggie Gyllenhaal) och Frank (Michael Fassbender).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland