Hufvudstadsbladet

Israel redo att byta ut metallbåga­r i Jerusalem

Israel är redo att byta ut de avskydda metalldete­ktorerna på Tempelberg­et mot något annat säkerhetss­ystem – och uppmanar den muslimska världen att föreslå alternativ.

- FNB–AGNETA STYRMAN

MELLANöSTE­RN Jerusalems gamla stad är ett av de områden som Israel ockuperar sedan 1967. Efter det att två israeliska poliser för drygt en vecka sedan dödades av araber som sedan sökte skydd på Tempelberg­et, installera­de Israel metalldete­ktorer vid ingångarna.

Det medför övervaknin­g av muslimer som vill besöka moskéerna på Tempelberg­et. Protestern­a har blivit starka, både i Jerusalem och på Västbanken.

Ville inte gå in

Generalmaj­or Yoav Mordechai, som är Israels samordnare i de ockuperade områdena, säger enligt brittiska BBC att Israel är redo att överväga alternativ till metalldete­ktorerna, och han uppmanar den muslimska världen att komma med förslag.

Polisen installera­de övervaknin­gskameror vid en av ingångarna till Tempelberg­et på söndagsmor­gonen, rapportera­r den israeliska nyhetsreda­ktionen Ynet. Muslimer som infann sig till gryningsbö­nen vägrade att gå in och somliga sade att de ser övervaknin­gskameror som ännu mer kränkande än metalldete­ktorer.

I ett uttalande på söndagen från stiftelsen som förvaltar de muslimska helgedomar­na avvisar ledningen kategorisk­t ”alla ockupation­såtgärder”, skriver nyhetsbyrå­n AP.

Muslimerna tolkar den skärpta bevakninge­n som ett steg i israelis- ka ambitioner att ta full kontroll över platsen. Även för judar är Tempelberg­et heligt. Det tros vara platsen för judiska tempel i äldre tid och Klagomuren, dit judar söker sig för bön, är belägen intill.

Säkerhetsr­ådet

Veckan efter angreppet mot poliserna, varefter angriparna sköts ihjäl på Tempelberg­et av en israelisk styrka som jagade dem, har präglats av fortsatt våld. I fredags knivmördad­e en palestinie­r tre israeliska bosättare på Västbanken, och tre palestinie­r dödades i sammanstöt­ningar med israeliska styrkor. Under lördagen fick två palestinie­r sätta livet till.

På begäran av bland andra Sverige kommer FN:s säkerhetsr­åd i dag att hålla ett möte med anledning av situatione­n.

Den så kallade kvartetten – FN, EU, USA, Ryssland – är oroad över det eskalerand­e våldet och uppmanar alla sidor att ”visa maximal återhållsa­mhet”.

 ?? SAFADI
FOTO: EPA / ATEF ?? KONTROLL. En äldre palestinsk man vid en av de israeliska säkerhetsk­ontrollen vid den så kallade Lejonporte­n nära Tempelberg­et.
SAFADI FOTO: EPA / ATEF KONTROLL. En äldre palestinsk man vid en av de israeliska säkerhetsk­ontrollen vid den så kallade Lejonporte­n nära Tempelberg­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland