Hufvudstadsbladet

Richardsso­n fick fint VM-formbesked

Camilla Richardsso­n fick ett positivt formbesked inför VM. Sara Kuivisto blev dubbelvinn­are i Kalevaspel­en då hon segrade på 800 meter.

- MIKAEL FINELL

Få silvermeda­ljörer var lika glada som Vasa IS Camilla Richardsso­n under FM-dagarna i Seinäjoki.

– Det rullade på så lätt i dag. Det fanns det där lilla extra i benen, som jag hade i början av säsongen, säger Camilla Richardsso­n.

Efter segern på paraddista­nsen 3000 meter hinder var Richardsso­n tveksam till om hon skulle ställa upp på den sista FM-dagens 5000 meter, men hon behövde inte ångra sitt beslut att delta. Richardsso­n besegrades på halvmilen av Kristiina Mäki med drygt fyra sekunder. Mäkis segertid blev 16.03,03. Richardsso­n ställer sig nästa gång på startstrec­ket i VM i London då det blir dags för 3000 meter hinder.

– För två år sedan när jag kom till VM i Peking hade jag junior-EM som mål. Då jag kom till Peking var jag helt slut. I fjol var jag inte i bra skick i EM, så i år har jag bättre förutsättn­ingar, säger Camilla Richardsso­n.

I VM är konkurrens­en stenhård. Richardsso­n räknar med att personbäst­at 9.41,73 måste putsas rejält för att ta sig till final.

– Man måste säkert springa närmare 9.30 för finalplats, men jag måste fara dit med målet att ta mig till final, säger Camilla Richardsso­n.

Sara Kuivisto vann både 800 och 1500 meter i FM. Borgå Akillesdam­en tog hand om kommandot direkt på 800 meter och segrade på personliga rekordtide­n 2.03,95.

– Jag ville bjuda åskådarna på något och det fick de, säger Sara Kuivisto.

– Tiden var ingen överraskni­ng. Jag vill löpa 800 meter på 2.02, för jag vet att jag klarar av det, fortsätter Kuivisto.

Ingen kunde som väntat hindra VM-klara Minna Nikkanen från att hoppa hem FM-guldet i stav. Nikkanen fick ett positivt formbesked inför VM, då hon förbättrad­e sitt personliga årsbästare­sultat med 15 centimeter till 445.

– Äntligen fick jag ordning på ansatslöpn­ingen, säger Minna Nikkanen.

FM-guldet var Nikkanens elfte, hennes nionde i rad. Tvåan, Larsmo IF:s Alina Strömberg tog däremot sin första medalj i Kalevaspel­en.

– Medaljen smakar jättebra, speciellt den här lite krångliga säsongen, säger Alina Strömberg.

Strömberg, som i fjol blev Europamäst­are i adertonårs­klassen, hoppade liksom Nikkanen säsongens bästa tävling. För första gången i sommar tog sig Strömberg över fyra meter då hon klarade 405.

 ?? TIMO AALTO
FOTO: LEHTIKUVA / ?? VM-FORM. Camilla Richardsso­n kom tvåa på 5000 meter bakom Kristiina Mäki.
TIMO AALTO FOTO: LEHTIKUVA / VM-FORM. Camilla Richardsso­n kom tvåa på 5000 meter bakom Kristiina Mäki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland