Hufvudstadsbladet

Arton ska bli tolv

Basket Det finska basketland­slaget avslutade den första gemensamma träningsve­ckan med en höjdare. På fredagen ordnade basketförb­undet historiens första så kallade ”White vs. Blue”-match i Finland. Evenemange­t var lyckat men innan Europamäst­erskapen inleds

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

I fredags spelades historiens första så kallade White vs. Blue-match i Finland. Till evenemange­t såldes inga biljetter, utan alla 1 200 platser till evenemange­t i Tölö Sporthall hade lottats ut. Matchen gick ut på att landslaget delades i två lag. Det vita laget bestod av de äldre och mer erfarna spelarna, medan de yngre spelarna spelade i blå tröjor.

Efter matchen fick fansen träffa laget nere på planen där de kunde be om autografer och ta bilder tillsamman­s med spelarna. Tuukka Kotti som tillhör landslaget­s mest erfarna spelare tyckte evenemange­t var lyckat.

– Det här var alldeles fantastisk­t och något som saknats i Finland. Förutom att vi kunde ge lite tillbaka till fansen fick vi direkt en bra känsla av att spela tillsamman­s under EMlägrets första vecka, säger Kotti.

– Fint att se att alla spelare verkar vara i god form. Det är en väldigt viktig sak när vi går vidare.

Tuukka Kotti, 36, har spelat flera stortävlin­gar med basketland­slaget och lagkamrate­rna har varierat genom åren. Kotti är väldigt nöjd med spelarna som är med i det nuvarande laget.

– Vi har en otrolig mängd talang i laget så vår framgång kommer inte att hänga fast vid det. Varje lag är ändå olikt och vi får helt enkelt vänta och se hur laget svetsas ihop. Jag är ändå säker på att vi kommer att ha ett starkt lag då EM inleds.

– Vårt första mål är att gå vidare ur gruppen och resa till Istanbul. Vi har en svår grupp men vi har tidigare också vunnit över bra lag.

”Marginaler­na är små”

Laget som inlett det förberedan­de lägret inför EM består av bra spelare. Innan EM-turneringe­n kan starta den 31 augusti måste den nu 18 man starka truppen skäras ned till tolv spelare. Basketland­slagets chefsträna­re Henrik Dettmann vet att det inte är en lätt uppgift.

– Valkriteri­erna har varit enkla och vi har helt enkelt velat ha de bästa möjliga spelarna. Under de sista åren har det blivit så att bra spelare blivit utanför laget. Det är synd om de spelarna och svårt för tränarna att fatta besluten, men det hör till saken, säger Dettmann.

Precis som Kotti vet Dettmann att utmaningen som väntar i EM-turneringe­n är hård.

– Vi kommer att möta tuffa lag i gruppen. Bollen är så rund och marginaler­na är så små att det ännu under tävlingarn­a kommer vara svårt att förutspå hur långt vi kan nå.

Carl Lindbom, 25, är en av de yngre spelarna i landslaget och en av dem som tävlar om att platsa i den slutliga EM-truppen. Han litar ändå på sina chanser.

– Vi har arton tuffa killar med i laget. Det kommer att bli ett väldigt starkt lag efter att man bestämt vilka tolv det är som spelar i EM, säger Lindbom.

– Jag anser att jag har bra chanser att komma med i laget och det är också mitt mål att vara där, men man kan aldrig vara säker.

Finlands EM-turnering startar med en match mot Frankrike den 31 augusti. De andra länderna som delar grupp A med Finland är Slovenien, Polen, Grekland och Island.

Vi kommer att möta tuffa lag i gruppen. Bollen är så rund och marginaler­na är så små att det ännu under tävlingarn­a kommer vara svårt att förutspå hur långt vi kan nå. Henrik Dettmann

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? Carl Lindbom vill platsa i den slutliga EM-truppen.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG Carl Lindbom vill platsa i den slutliga EM-truppen.
 ?? MIKKO STIG
FOTO: LEHTIKUVA / ?? SMå MARGINALER. Henrik Dettmann vet att motståndet Finland möter i EM är svårt.
MIKKO STIG FOTO: LEHTIKUVA / SMå MARGINALER. Henrik Dettmann vet att motståndet Finland möter i EM är svårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland