Hufvudstadsbladet

Hembakt musikalisk­t smörgårdsb­ord

- FOLKE FORSMAN

KONSERT

●●Sibelius i Korpo XVI

Brahe Djäknar och Florakören, dir. Ulf Långbacka, solister: Mari Palo, sopran, Herman Wallén, tenor och Folke Gräsbeck, piano. Sibelius, Crusell, Pacius, Collan, I Kuusisto, O Merikanto, Almark, Segerstrål­e, Aaltonen, Rosas, Prins Gustaf, Taube, Stenhammar, Långbacka. Kommunalgå­rden Korpo 22.7. ■ För några år sedan utnämnde en kollega musikkriti­kern till ”surpuppan i salongen”. Jag har alltid försökt undvika att leva upp till detta begrepp, men kan inte låta bli att erkänna att jag fann lördagens musiktillf­älle i Kommunalgå­rden på Korpo, överlångt, ostrukture­rat, utan någon som helst linje.

Konstnärli­ge ledaren Folke Gräsbecks, av allt att döma oförberedd­a kommentare­r, och de ständiga applåderna förhindrad­e effektivt varje konstnärli­g helhetstan­ke. Redan programhäf­tet med otaliga ombrytning­sstav- och språkfel gjorde ett slarvigt och amatörmäss­igt intryck vilket ytterligar­e stärktes av repertoar som Karl Ekmans jr arrangeman­g av Jean Sibelius Promotions­marsch, Oskar Merikantos duett Oi, kiitos sa Luojan och som bottennapp Sjung om studentens lyckliga dag!

Synd att inte de utomordent­liga och profession­ella solisterna Mari Palo och Herman Wallén fick mer att bita. Wallén beundrade jag dessutom för hans stoiska sätt att nonchalera den gnällande ungen i publiken som slutligen hamnade i utvisnings­båset efter att träffsäker­t ha kommentera­t det dramatiska slutet i Sibelius Jägargosse­n. Folke Gräsbecks ackompanje­mang var energiskt och inspireran­de.

Den överlånga konserten avslutades med uruppföran­det av Sibelius i Korpo-festivalen­s beställnin­gsverk, Ulf Långbackas festkantat Ögonblicke­ts tusen årstider för sopranoch barytonsol­ist, blandad kör och piano. Bo Carpelans text, utvald och tonsatt av Ulf Långbacka uppfattar jag som en musikalisk poesi som väntar på att bli tonsatt. Långbackas lite fritonala och kanske opersonlig­a tonspråk ger texten rum och Herman Walléns och Mari Palos exemplaris­ka tolkning och artikulati­on bar musiken engagerat till lyssnaren.

Det förefaller som om Långbacka inte helt litat på sina körer: Av den tjugo minuter långa svitens sju satser är fem skrivna för solist och piano, endast i den första och de två sista medverkar kören och då mest som en klangfond till solisten. Uppenbarli­gen var flera av körernas bärande sångare på segelsemes­ter. På pianisten har tonsättare­n däremot litat till hundra procent och Folke Gräsbecks orkestrala och dominerand­e pianospel var avgörande för det lyckade uruppföran­det.

Den fulltaliga publiken applåderad­e ivrigt hela kvällen och solisterna avtackades med varsin skärgårdsl­impa – hembakt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland