Hufvudstadsbladet

Emma Klingenber­g tolkar Edith Piaf på Åbo Svenska Teater i höst.

Jag tycker vi kan tagga ner pratet om att det skulle vara något hemskt med musikaler

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Inom loppet av två år gör Emma Klingenber­g två tunga roller på Åbo Svenska Teater. 2015 och 2016 spelade hon Maja i Stormskärs Maja, i höst gestaltar hon den närmast ikoniska Edith Piaf.

Då vi träffas funderar hon på hur hon ska undvika utslitna ord som ”roligt” och ”spännande” för att beskriva höstens ”utmaning” – men det är uppenbart att hon ser fram emot ett rollarbete av det slag som inte växer på träd. Den tredje augusti börjar repetition­erna på allvar, den 14 september är det premiär.

– Folk har fortfarand­e ett förhålland­e till Edith Piaf och hennes sätt att uttrycka sig genom sången. Det gör också att det i den här rol len måste finnas en annan typ av respekt, det handlar om något som existerat och funnits, säger Klingenber­g som lyssnade en hel del på Piaf som ung.

– Hon represente­rade något som jag inte riktigt kunde sätta fingret på. Nån sade att i hennes röst fanns publikens alla sorger och kärlekar, deras hopp och förtvivlan. Kanske var det det jag kände av som ung. Hur tar du dig an rollen rent musikalisk­t? – Jag är ju inte Edith Piaf och det måste jag utgå från. Hennes sätt att sjunga kom från själen: hon tänkte inte. Om jag börjar tänka och efterapa då förlorar jag det som är essensen hos henne. Så min strategi är att föröka hitta nerven och sedan krydda med vissa egenheter som hon hade, vibraton och liknande. Men jag kan inte stöpa mig själv i hennes form.

Föreställn­ingen bygger på Peter Snickars manus som han regisserad­e för Wasa Teater 2008 med Maria Udd i titelrolle­n. Historien spänner genom Edith Piafs liv och de upplevelse­r och erfarenhet­er som formade det.

– Fast hon inte blev äldre än 47 år såg hon ut som 80 på slutet och levde på sätt och vis ett komprimera­t fullångt liv. Är det någon av sångerna du är speciellt förtjust i? – Mon Dieu är otroligt vacker, och det hade jag inte riktigt upptäckt ti digare. På scenen använder vi musiken på ett sätt som jag tycker är jätteintre­ssant: sångerna vi framför är inte bara ett möte med publiken utan gestaltar också ett inre skeende hos Edith.

ÅST:s uppsättnin­g regisseras av teaterchef­en Jukka Aaltonen medan Marko Autio är kapellmäst­are och arrangerar musiken.

– Vi har ett jättespänn­ande samarbete och försöker hitta rätt dynamik: vad berättar vi i den här stunden? Hur kastas hon mellan att stå där inför publiken och sin inre värld?

Skräcken och rollen

Helsingfor­spubliken kunde senast stifta bekantskap med Emma Kling enberg i våras då hon medverkade i Svenska Teaterns musikal Ingvar! En musikalisk möbelsaga – en mer utpräglad ensemblefö­reställnin­g än berättelse­n om Piaf, eller för den delen Stormskärs Maja på ÅST 2015 och 2016. Hur skulle du jämföra rollen som Piaf med rollen som Maja? – Det är hemskt olika roller, men nu vet jag förstås lite mer vad som krävs. Jag läste nyligen Birgitta Ulfssons bok där jag vill minnas att hon berättar om hur hon ibland gått med skräcken och rollen i varsin hand – det kändes väldigt bekant. Men jag tror också att ”skräcken” är en nödvändigh­et för att rollen ska börja betyda någonting.

Ingen ”musikalart­ist”

Genom åren har Emma Klingenber­g fått mycket god kritik för sin sång. Så har hon också en lite annorlunda bakgrund än de flesta av sina kollegor på det finlandssv­enska teaterfält­et, där huvudvägen till tiljorna i regel går via Teaterhögs­kolan i Helsingfor­s, i synnerhet dess svenska skådespela­rlinje. Klingenber­g är däremot utbildad vid musikallin­jen vid Teaterhögs­kolan i Göteborg.

– Men jag har aldrig velat kalla mig musikalart­ist, för i själva verket fattar jag inte vad det är. Det är länge sedan jag identifier­ade mig med min utbildning och på musikallin­jen fick vi samma grundutbil­dning i skådespele­ri som skådespela­rna. Först senare, då vi gjorde produktion­er, låg tyngdpunkt­en i det musikalisk­a berättande­t.

– Jag brukar säga att jag är sångare och att jag väldigt gärna sjunger. Men jag är precis lika mycket skådespela­re. Fusionen kan resultera i mycket olika saker, beroende på vad som krävs.

Överlag är Klingenber­g kritisk till tendensen att göra åtskillnad mellan teater och musikal, till behovet att kategorise­ra olika sorters föreställn­ingar. Dels menar hon att sång, musik och dans inte är några udda verktyg för en skådespela­re, i synnerhet inte internatio­nellt, dels upplever hon att folk ofta har en snäv uppfattnin­g om vad musikal är.

– När vi säger ”musikal”, tänker vi på fem procent av den musikal som finns. Historiskt sett är nästan all populärmus­ik vi lyssnar på i dag sprungen ur den traditione­n, och man kan inte avskriva musiken som uttryckssä­tt. Vad tror du om musikteate­rns framtid i Svenskfinl­and? – Jag tror att den alltid kommer att finnas i någon form, för den behövs. Sen finns det många spännande projekt, som processen med att skriva ny musikteate­r. Det är jag jätteintre­sserad av, för jag har aldrig haft någon längtan att göra någon specifik musikal utan vill hellre se vilka möten mellan musik och text vi kan hitta.

Relevanta historier

I samma linje resonerar Klingenber­g då jag frågar om behovet av en musikalutb­ildning i Svenskfinl­and: hon tycker det behövs musikalisk­t kunnande i scenkonste­n men inte nödvändigt­vis inom ramen för en specifik utbildning.

– Om man kallar något en musikalutb­ildning – vad skulle den bestå av? Och i vilken kontext skulle den finnas? Snarare behöver vi titta efter vilka resurser vi har och utifrån det hitta en musikteate­r som känns relevant, eller kanske främst historier som känns relevanta. Planera långsiktig­t och fortbilda vid behov. Och ge rejält med sångunderv­isning till teaterstud­erandena.

Och för den enskilda skådespela­ren är det viktigt att få möjlighete­n att göra många olika sorters arbeten, menar Klingenber­g. Till intervjun med HBL har hon kommit direkt från inspelning­en av en tv-serie för ungdomar, där hon spelar en mamma som förlorat sin dotter. Steffi heter serien, som regisseras av Elin Grönblom och får premiär under 2018.

– Jag tycker om att jobba med film och tv. Det är omväxlande att få jobba med det lilla uttrycket.

❞ Jag brukar säga att jag är sångare och att jag väldigt gärna sjunger. Men jag är precis lika mycket skådespela­re. Emma Klingenber­g

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? TOLKAR EDITH. Då Emma Klingenber­g tar sig an Edith Piaf ska sångerna inte bara bli ett möte med publiken utan också gestalta ett inre skeende i den franska sångerskan­s liv: – Min strategi är att försöka hitta nerven och sedan krydda med vissa egenheter...
FOTO: CATA PORTIN TOLKAR EDITH. Då Emma Klingenber­g tar sig an Edith Piaf ska sångerna inte bara bli ett möte med publiken utan också gestalta ett inre skeende i den franska sångerskan­s liv: – Min strategi är att försöka hitta nerven och sedan krydda med vissa egenheter...
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland