Hufvudstadsbladet

Joel Harkimo valde business och politik

Företagsam­het, motion och idrott är något Joel Harkimo brinner för. Efternamne­t kan tyckas väga tungt, men den yngsta representa­nten i politiken för släkten Harkimo gör ändå som han själv vill.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Vi träffar Joel Harkimo i en för släkten bekant miljö. Invid Hartwallar­enan i Böle jobbar han på evenemangs­företaget Starsquad. Pappa Hjallis Harkimo är sysselsatt med Jokerit medan ”Jolle” är inne i evenemangs­branschen.

– Vi jobbar med marknadsfö­ring, försäljnin­g och arrangeman­g av stora evenemang. Det här är en bransch som jag tror kan växa och bli större, men det är ingen lätt uppgift att locka till sig folks intresse. Människors fritid är dyrbar, säger Harkimo.

Hans uppgift är att vara en idéspruta i det första skedet.

– Många evenemang stannar på planerings­stadiet. De blir aldrig av och ofta går det i stöpet på grund av bristen på pengar. Det gäller att vara kreativ hela tiden. Den bästa känslan är ändå när man rott i hamn ett projekt.

Matchen mellan Arsenal och Manchester City sommaren 2013 på Olympiasta­dion är en av Harkimos höjdpunkte­r när det gäller arrangeman­g av evenemang.

– Det räcker inte bara med försäljnin­g av biljetter och hyra en arena. Det är så mycket mer. För mig är det en stor njutning att vara med och arrangera evenemang där människor trivs. Men i fjol höll jag på att tappa nerverna och det var många sömnlösa nätter när vårt Beachboard­evenemang på Ärtholmen regnade bort.

Det är också arrangörsj­obbet och kontakter med myndighete­r som fått Joel Harkimo att engagera sig i kommunalpo­litiken. Han blev invald med 1 264 röster för Samlingspa­rtiet i Helsingfor­s stadsfullm­äktige i vårens kommunalva­l.

– Jag växte upp med två föräldrar som hela tiden var på språng. Jag befann mig antingen på Jokerits hemmamatch­er eller så drack jag saft på riksdagens kafé. Det lade grunden till mitt intresse för idrottsbus­iness och politik. Jag har alltid haft intresse för politik och samhälleli­ga frågor.

Joel Harkimo ställde upp i riksdagsva­let 2015 som utgjorde en grund för kampanjen för kommunalva­let i vår. Och Joel Harkimo nöjer sig inte med att göra politik med ena handen.

– Jag har ett stort intresse för motion, idrott och hur unga mår. I mitt jobb har jag märkt att man i Helsingfor­s kunde utveckla många koncept där staden samarbetar med evenemangs­arrangörer. Nu är det tungrott att ordna evenemang. Man bollas från den ena byråkraten till den andra. I Helsingfor­s har vi den bästa infrastruk­turen i Finland. Den borde utnyttjas bättre.

Nytt allaktivit­etshus

Harkimo ser gärna att tomten där Guggenheim­museet planerades utnyttjas för ett allaktivit­etshus som skulle inrymma både idrott, kultur och småföretag.

– Vi saknar ett hus som skulle inrymma kanske 4 000 åskådare för populärmus­ikkonserte­r. Basketen och innebandyn i Helsingfor­s saknar också egna hem. De här sporterna har potential att växa, men de lider av bristen på bra utrymmen. Det

blir ingen Hartwallar­ena i miniatyr utan en helt egen arena. Man får bilden av att du bara engagerar dig i ”lätta” frågor”. Hur är det med sjukvård och utbildning? – Jag följer noggrant med vad som händer i sjukvården och inom utbildning­en, men jag vill engagera mig i sådant som jag känner bra till och som är mina hjärtefråg­or. Jag tycker att sjukvård, motion och idrott går ihop. Vi vet alla att vi rör på oss för lite och det kostar samhället mycket.

I familjen Harkimo går de politiska debatterna ibland heta. Mamma Leena Harkimo var riksdagsle­damot mellan 1999 och 2015 och pappa Hjallis Harkimo har varit ledamot sedan 2015.

– Det händer att jag är oense med mina föräldrar i politiska frågor. Jag är betydligt liberalare än min pappa i vissa frågor. Han är från en annan värld än jag. Jag är mer ense med min mamma i politiska frågor.

– Med pappa har vi debatterat mycket om svenskan i finskspråk­iga skolor. Jag tycker att vi borde mer fördomsfri­tt satsa på tvåspråkig­a skolor. Jag tycker att svenskans ställning borde stärkas. Jag studerade ett år i Kulosaaren yhteiskoul­u där vi läste svenska och inställnin­gen till svenskan var negativ. Jag är överlag emot allt tvång, säger Harkimo.

Bakom sig har Joel Harkimo två möten i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Han tycker att fullmäktig­earbetet är spännande och intressant.

– Det har varit intressant att få höra åsikter över partigräns­erna. Jag har lärt mig mycket och det är roligt att känna nya människor. Jag sitter bredvid Centerns Laura Kolbe. Hon har varit till stor hjälp för mig. Alla de erfarna ledamötern­a har tagit emot oss på ett fint sätt, säger Harkimo, som planerar att ställa upp i riksdagsva­let 2019.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? Foto: CAtA PortIn ?? Gillar utmaninGar. Joel Harkimo har många järn i elden. Som motvikt till jobbet kopplar han av på havet.
Foto: CAtA PortIn Gillar utmaninGar. Joel Harkimo har många järn i elden. Som motvikt till jobbet kopplar han av på havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland