Hufvudstadsbladet

Missnöje med fisket i Tana älv

Tidigare hade det varit ett tiotal båtar ute på vattnet vid Aittisuvan­ta i Tana älv, men idag syns endast en. De nya fiskeregle­rna, som Norge och Finland enades om för ett år sedan, begränsar laxfisket i älven.

-

Fiskebegrä­nsningen har kostat turistföre­tagaren Petteri Valle kring 60 procent av hans fisketuris­ter.

– Killgängen på fem–sex personer har försvunnit helt, säger han.

Fisketills­tånden såldes slut på ett ögonblick och till råga på allt fungerade inte reservatio­nstjänsten som den borde.

Valles stugby är helt ny och man kunde tro att den klara nedgången hade gjort ägaren bitter. Petteri Valle säger att han vetat att något i den här stilen var på gång. Turistnäri­ngen i Övre Lappland har också blivit mer mångsidig, det är inte längre endast fråga om fiske.

Vesa Ruusila som är chef för enheten för vilt och fiske vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t säger att inverkan på turismen var väntad.

De nya reglerna är även kopplade till ursprungsb­efolkninga­rnas rättighete­r. En grupp samiska aktivister har utlyst att avtalet inte är kraft kring Tiirasaari i närheten av byn Utsjoki.

I dag är konstnären Niillas Holmberg, ordförande­n för samernas ungdomsför­bund Petra Laiti och sametingsl­edamoten Aslak Holmberg på plats. De represente­rar rörelsen Ellos Deatnu (Leve Tana).

För samerna vid älven är fisket en existensfr­åga. Ellas Deatnu-aktivister­na säger att en stor orättvisa är att samer som inte är bosatta på orten inte får delta i det traditione­lla fisket. Det betyder att unga samer som flyttar på grund av till exempel utbildning utesluts från sina traditione­r.

–De unga hamnar i turistklas­sen. Det är att strypa vår kultur, säger Laiti.

Samtidigt begränsas de traditione­lla fiskemetod­erna till en bråkdel av vad de varit.

Enligt gruppen som utlyst moratoriet mot avtalet är det samerna själva och inte staterna som har rätt att besluta om älven.

De vill att de som fiskar i området ska be de familjer som traditione­llt kontroller­at fiskevattn­en om tillstånd.

Låter inte det rätt hårt?

– Hårt är att staterna tagit marken av samerna, säger Petra Laiti.

– Vi följer samesamfun­dets normer, tillägger Aslak Holmberg.

Alla är eniga om att laxen måste skyddas, men inte så här. Avtalet är mellan Finland och Norge, men på den norska sidan finns endast få företagare. Samtidigt har laxfisket inte begränsats i fjorden och havet vid Tana älvs utlopp.

Då diskussion­erna om fiskebegrä­nsningarna började föreslog en del ett femårigt fiskeförbu­d i älven.

Vesa Ruusila säger att fiskebestä­mmelserna vid behov kan justeras efter att de varit i kraft i ett par år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland