Hufvudstadsbladet

Navigator – en ung 70-åring

Äventyr De finlandssv­enska scouternas segelskepp s/y Navigator har varit med om mycket, och än orkar hon segla på. I sommar tävlade scouterna med henne i Tall Ships Races – ett av många äventyr för Navigator som i år fyller 70.

- FNB–LEA EKBLAD

En som seglat Navigator sedan scouterna fick skeppet är Jan “Hageli” Hagelberg från sjöscoutkå­ren Vikingarna. Navigator är byggd 1947 och scouterna fick skeppet år 1980. Hagelberg är ett år äldre än Navigator.

Navigator kom i händerna på de finlandssv­enska scouterna efter att bergsrådet Hans von Rettig gått bort. Navigator var hans skepp och dödsboet donerade Navigator till scouterna.

Skeppet var i rätt dåligt skick då von Rettig dog och hans barn ville inte ta hand om det utan donerade det istället. Eftersom de finlandssv­enska scouterna ändå inte vågade axla det ekonomiska ansvaret för båten bildades föreningen Navigator rf.

– Det är föreningen Navigator som äger skeppet, men nyttjander­ätten finns hos de finlandssv­enska scouterna, berättar Hagelberg.

Då skeppet donerats började ett stort renovering­stalko. Hagelberg var med och tittade på Navigator där hon stod vid Åbo varv.

– Det var inte någon vacker syn. Om vårarna åkte vi till Pargas och Mustfinnva­rvet. På dagarna slipade man och blev svettig och på nätterna frös man i tältet, säger Hagelberg.

Scouterna fixade Navigator i seglingssk­ick så fort de kunde, men segelbåtar kräver kontinuerl­igt under- hållsarbet­e. På en träbåt som Navigator tar arbetet aldrig slut.

På 90-talet gjordes en grundlig renovering av skeppet. Då förnyades bland annat däcket.

Hagelberg är tvärsäker på att Navigator kommer att segla ännu länge. Skeppet är till en stor nytta.

–I och med donationen möjliggjor­des segling på öppet hav. Med små kårbåtar seglar man i skärgården. Men med Navigator kan vi segla på öppet hav.

Eftersom scoutbåtar är i så aktiv användning är slitaget efter sommarens färder ungefär fyra gånger så stort som på en privatbåt. Navigator har ingen egentlig hemmahamn under sommaren, hon seglas så mycket.

– Hon är som den Flygande holländare­n, säger Hagelberg med ett skratt.

Det roligaste med att segla Navigator är enligt Hagelberg alla ungdomar han träffat på.

– Det är nog bland höjdpunkte­rna att se att de går framåt, att folk utvecklas. Jag glömmer alltid bort att jag är en gammal gubbe. När man hela tiden pratar och bollar med ungdomar känner man sig inte så gammal.

Men visst är Hagelberg en legend bland andra scouter.

– Ja om du har intervjuat Hageli, mannen med skägget, en levande legend – då har du valt rätt. Han vet nog allt om Navigator, konstatera­r Robert Weiss som var skeppare för Navigator under årets Tall Ships Races.

Givande att segla

De stora skeppen från Tall Ships Races har seglat iväg från Åbo. Navigator guppar ännu i Åbo hamn. Dit har hon seglat i samband med Tall Ships Races från Kotka.

Rasmus Weiss från sjöscoutkå­ren Seaboys var vice skeppare på Navigator från Kotka till Åbo. Trots att Weiss seglat sedan 2002 var årets Tall Ships Races det första för honom – den erfarna segla-

ren■hade■faktiskt■aldrig■seglat■Navigator■heller.

–■Vi■har■så■fina■skepp■i■vår■egen■ kår■att■det■aldrig■riktigt■blivit■av,■konstatera­r■Weiss.

Navigator■är■ändå■ett■fint■och■speciellt■skepp.■Weiss■är■positivt■överraskad■över■hur■bra■hon■seglar,■trots■ de■många■åren■hon■har■bakom■sig.

70-åriga■Navigator■var■det■äldsta■ av■de■finländska■scoutskepp­en■som■ deltog■i■Tall■Ships■Races.

Internatio­nellt i Åbo

Navigator■är■en■rätt■stor■segelbåt■ med■en■längd■på■16■meter■och■19■meter■hög■mast.■Men■under■Tall■Ships■ Races■var■Navigator■ett■litet■skepp■ bland■gigantiska■fyrmastade■fullriggar­e.

Under■seglatsen■från■Kotka■till■ Åbo■såg■Navigators■besättning■inte■ så■mycket■av■de■stora■skeppen.■Det■ var■då■Navigator■anlände■som■besättning­en■fick■se■sina■medseglare.■ I■Åbo■hamn■fanns■96■skepp■från■21■ olika■länder.

–■Stämningen■var■mycket■internatio­nell,■säger■Rasmus■Weiss.

En■medseglare■han■vill■lyfta■fram■ är■det■väldiga■omanska■skeppet■Shabab■Oman■II.

–■De■verkar■ha■en■mycket■bra■sammanhåll­ning■där.■Och■de■har■väckning■med■säckpipa■och■sång.

Från■början■hade■Rasmus■Weiss■ som■plan■att■segla■ett■av■de■större■ skeppen■men■i■år■hade■han■inte■tid■ att■delta■i■hela■Tall■Ships■Races.■I■ slutändan■är■han■glad■över■att■det■ blev■Navigator■han■seglade.

–■Det■är■nog■mer■givande.■Det■ finns■alltid■något■att■göra■då■man■ seglar■ett■mindre■skepp

 ??  ?? Rasmus Weiss hade en givande seglats med Navigator under årets Tall Ships Races.
Rasmus Weiss hade en givande seglats med Navigator under årets Tall Ships Races.
 ?? JONNA SAHALA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? MED FRåN BöRJAN. Jan Hagelberg var med redan om den första renovering­en och tror att Navigator ännu kommer att segla länge. Här är han förevigad under en seglats sommaren 2006.
JONNA SAHALA FOTO: LEHTIKUVA/ MED FRåN BöRJAN. Jan Hagelberg var med redan om den första renovering­en och tror att Navigator ännu kommer att segla länge. Här är han förevigad under en seglats sommaren 2006.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AMANDA GRöNROOS ??
FOTO: LEHTIKUVA/AMANDA GRöNROOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland