Hufvudstadsbladet

Ett skepp kommer lastat med akademiker

Science Sets Sail är ett nytt samarbetsp­rojekt, eller snarare en samarbetss­eglats, mellan universite­t belägna runt Östersjön. Tanken bakom projektet är att akademiker från olika länder samlas på ett ställe för att tänka och jobba ihop.

- FNB–LEA EKBLAD

Med ombord på skeppet Thor Heyerdahl är doktorande­n Stephen Phillips från Åbo Akademi. Phillips flyttade till Finland från Australien 2011 och forskar vid Institutet för mänskliga rättighete­r vid ÅA.

Det var tyska akademiker som tog kontakt med honom och frågade om han vill vara med på vetenskaps­seglatsen.

– Jag svarade ja och några veckor senare befann jag mig i Tyskland, redo att segla iväg, säger Phillips med ett skratt.

Det är det tyska universite­tet Friedrich-Alexander-Universitä­t Erlangen-Nürnberg (FAU) som står bakom projektet.

Att fösa ihop forskare på samma skepp gör att de måste samarbeta – inte minst då det gäller att segla. Science Sets Sail avviker således från vanliga akademiska konferense­r där man till stor del sitter på seminarium.

– Vi seglar omkring och funderar samtidigt på gemensamma projekt. Vi har också mycket mer tid att utbyta idéer då vi inte blir distrahera­de

av telefoner och datorer.

Lärt sig också om segling

Det tyska universite­tet FAU:s förhoppnin­g är att få med internatio­nella krafter i sina projekt och utveckla samarbetet mellan Östersjöun­iversitete­n. Den akademiska delen av besättning­en ska bytas ut tre gånger under sommaren.

Den första delen av seglatsen inbegriper forskare inom fälten mänskliga rättighete­r och lagstiftni­ng, geovetensk­ap samt mekatronik­ingenjörer.

– Vi är alltså tre grupper av totalt olika människor och här blandas vi om och hamnar i en helt ny miljö.

Seglatsen startade från Kiel den 15 juli och fortsatte därifrån till Malmö. Under Östersjöse­glatsen tar Thor Heyerdahl i land också i Riga, Helsingfor­s, Tallinn och Gdansk innan skeppet återvänder till tyska Rostock.

Då FNB kontaktar Phillips befinner han sig i Malmö. Thor Heyerdahl har tagit i hamn och nyfikna svenskar kan komma ombord för att lära sig om skeppet och akademiker­nas forskning.

Förutom akademiker finns även en fast besättning ombord och under resan har de lärt forskargäs­terna hur man seglar.

– Jag är uppvuxen vid den australisk­a kusten så jag har varit en hel del på sjön. Men mest med motorbåt. Jag har aldrig förr varit ombord på en segelbåt där man faktiskt måste byta segel. Nu har jag lärt mig om olika segel, när man ska hissa vilket och hur det görs.

Stephen Phillips har trivts ombord.

– Vi har hela tiden något att göra. Jag väntade mig inte att vi skulle få lära oss så mycket om segling. Jag trodde vi skulle fokusera mer explicit på forskning och ha mer fritid. Men då vi inte ägnar oss åt forskning så seglar vi. Det har faktiskt varit roligt, tiden går fort.

Thor Heyerdahl tar i land i Helsingfor­s nästa helg. Lördagen den 29 juli mellan klockan 10 och 16 kan allmänhete­n gå ombord.

Fotnot: Som källa användes även webbplatse­n http://science-sets-sail. fau.eu/

Vi seglar omkring och funderar samtidigt på gemensamma projekt. Vi har också mycket mer tid att utbyta idéer då vi inte blir distrahera­de av telefoner och datorer.

Stephen Philips

 ?? FOTO: ?? TILL SJöSS. Tiden gick fort då ÅAdoktoran­den Stephen Phillips befann sig ombord på Thor Heyerdahl tillsamman­s med andra akademiker.
FOTO: TILL SJöSS. Tiden gick fort då ÅAdoktoran­den Stephen Phillips befann sig ombord på Thor Heyerdahl tillsamman­s med andra akademiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland