Hufvudstadsbladet

Rallyfeste­n börjar i Jyväskylä

Rally Det nygamla Toyotastal­lets finländska manskap är redo för sitt hemmarally. När rallyt startar blir det klart att Miikka Anttila blir alla tiders mest erfarna kartläsare i VMserien men han och Jari-Matti Latvala hoppas att helgen kommer med flera jub

- HBL-FNB

I kväll kör VM-rallyt i gång i Jyväskylä med Harjus legendaris­ka specialstr­äcka. Stallet Toyota, med Tommi Mäkinen som chef och med tre finländska förare, siktar på att se till att hemmapubli­ken i år få se en av sina hemmasöner segra.

Jari-Matti Latvalas kartläsare Miikka Anttila tävlar i VM-serien för 189:e gången då Finlands VM-rally kring Jyväskylä avgörs. Därmed blir han ensam etta i statistike­n i stället för att dela topplatsen med fransmanne­n Denis Giraudet.

– Det innebär att jag haft JariMattis, hans bakgrundsk­raft Timo Jouhkis och min egen familjs förtroende. Då man varit borta hemifrån i minst en vecka i månaden i tio år måste ekvationen gå ihop även hemma, säger Anttila.

En kartläsare gör upp så kallade noter på förhand tillsamman­s med sin förare och ger sedan detaljerad­e instruktio­ner under loppet. Eftersom Anttila är så rutinerad får han ibland träda in i en större roll, till exempel om Latvala på förhand frågar om hur bilen kan tänkas uppföra sig på något enskilt ställe efter att mekanikern­a gjort ändringar på den.

– Mina åsikter ger ofta extra stöd för Jari-Mattis egna observatio­ner, säger Anttila.

Han uppger sig njuta extra mycket då publikmass­orna kring startplats­en är extra stora i Jyväskylär­allyt. Vissa sträckor är betydligt mer krävande än andra för kartläsare­n.

– Den största utmaningen är att läsa noter på mycket snabba specialstr­äckor, som Ouninpohja där det finns många hopp och sikthinder och det går att titta ut bara tidvis. En av tävlingens bästa stunder är nog då vi når målet i Ouninpohja, säger Anttila.

Sekundstri­d

Toyotastal­let deltar i sin nuvarande skepnad med Tommi Mäkinen som stallchef och som nykomling i VM-serien för första gången i Jyväskylä i år. Stallet har varit en överraskan­de stark nykomling och Latvala ligger trea i VM-serien, 64 poäng efter ledande fransmanne­n Sebastien Ogier. Deltävling­ssegrar ger 25 poäng.

– Jyväskylä avgör ganska långt vartåt det barkar under resten av säsongen. Det är en viktig tävling för att hänga med i mästerskap­sstriden, säger Latvala.

Jyväskylä bjuder i allmänhet på mycket hög fart, rallyt är snabbast i VM-serien.

– De snabba kurvorna som körs nästan för fullt avgör. Det viktigaste är hur bra bilen får kontakt med vägen i dem, säger Latvala efter en två dagar lång session av däcktester.

Kartläsare­n Anttila ser Jyväskylä som en av årets höjdpunkte­r och inte bara själva VM-tävlingen. Tack vare den höga snitthasti­gheten är även testsessio­nerna speciella, inte minst i år då WRC-bilarna tack vare nya regler är betydligt snabbare än tidigare.

– De två första körningarn­a under testerna i Jyväskylä känns varje år som en avlöningsd­ag och speciellt i år. Det känns som att det är för det här man jobbar, säger Anttila.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WOJTEK
RADWANSKI ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI
 ?? FOTO: EPA/NIKOS MITSOURAS ?? DYNAMISK DUO. Miikka Anttila och Jari-Matti Latvala har vunnit tre gånger i Jyväskylä på 2010-talet.
FOTO: EPA/NIKOS MITSOURAS DYNAMISK DUO. Miikka Anttila och Jari-Matti Latvala har vunnit tre gånger i Jyväskylä på 2010-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland