Hufvudstadsbladet

Nya massafabri­ker sätter press på priserna

De nya fabrikerna ökar världens massakapac­itet avsevärt. Metsä Groups bioprodukt­sfabrik i äänekoski inleder snart sin verksamhet. Fabrikens kapacitet är 1,3 miljoner ton per år.

- FNB

Även UPM samt de svenska SCA och Södra expanderar. I Indonesien färdigstäl­ls en två miljoner tons jättefabri­k för Asia Pulp och Paper. Den största anläggning­en i Brasilien är Fibrias 1,75 miljoner tons fabrik.

Utöver dessa planeras ett flertal nya massafabri­ker. I Finland har anläggning­arna i Kuopio och Kemijärvi framskridi­t längst. I Estland har landets första stora massafabri­ksprojekt kommit i gång. I Uruguay förhandlar UPM som bäst om bygger av en ny fabrik.

I Europa var det genomsnitt­liga marknadsvä­rdet för barrmassa enligt UPM cirka nio procent högre under årets början än i fjol. Det är tydligt att det växande utbudet sätter press på priset på såväl barr- som björkmassa under de kommande åren. Skogsbolag­en och experter i branschen förutspår dock att marknaden äter upp överskotte­t rätt snabbt.

Det görs inga investerin­gar på över en miljard euro utgående från prognoser på kort sikt. Lönsamhete­n beräknas utgående från kalkyler på lång sikt.

När den planerade överskotts­kapacitete­n har pumpat ut massa på marknaden i ett par år behövs det enligt beräkninga­rna åter nya fabriker för att tillfredss­tälla den växande efterfråga­n.

ökad konsumtion i Asien

I bakgrunden ligger prognoser för den växande konsumtion­en i Asien och speciellt Kina. Gentrifier­ingen leder till att konsumtion­en av massans slutproduk­ter som kartong och mjukpapper ökar kraftigt. Även papperskon­sumtionen överlag ökar i Asien, till skillnad från Europa och Nordamerik­a där pappersmar­knaden har varit på nedgång en längre tid.

Kartongkon­sumtionen ökar världen över på grund av den växande internatio­nella näthandeln och behovet av livsmedels­förpacknin­gar.

För närvarande är massa det viktigaste för finska skogsbolag. Av Stora Ensos operativa rörelseres­ultat för april–juni stod massan för 17 procent av omsättning­en. Motsvarand­e siffra för UPM var 21 procent. Enheten i vilken UPM:s massafabri­ker ingår stod för cirka hälften av bolagets jämförbara rörelsevin­st.

Metsä Group har inte ännu publicerat sina resultat för april–juni men i januari–mars var framställn­ingen av pappersmas­sa den mest lukrativa verksamhet­en även där.

Om kursen för massa börjar gå ner påverkas skogsbolag­ens resultat kraftigt.

UPM ökade sin jämförbara rörelsevin­st för april–juni till 11,0 procent av omsättning­en. För Stora Enso var den operativa rörelseres­ultatsproc­enten 8,7.

 ?? / EMMI KORHONEN
FOTO: LEHTIKUVA ?? Metsä Groups nya biodproduk­tsfabrik i Äänekoski.
/ EMMI KORHONEN FOTO: LEHTIKUVA Metsä Groups nya biodproduk­tsfabrik i Äänekoski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland