Hufvudstadsbladet

EU-jurist: Asylmotstå­ndare måste hjälpa till

Ungern och Slovakien får finna sig i EU-ländernas beslut att omfördela asylsökand­e inom unionen. Det säger en av EU-domstolens generaladv­okater, som menar att ländernas överklagan­de bör avslås.

- FNB–TT

EU Det var 2015, mitt under den så kallade flyktingkr­isen, som EU-länderna enades om att omfördela tiotusenta­ls asylsökand­e från Grekland och Italien. Tanken var att lätta trycket på länderna, dit allt fler människor på flykt undan krigen i Irak och Syrien anlände i rangliga båtar över Medelhavet.

Men det har gått trögt. Motsträvig­heten har varit stor från flera centraleur­opeiska länder – och Slovakien och Ungern har överklagat beslutet, som de hävdar är olagligt.

Omfördelni­ngen ”rimlig”

Men flera av deras rättsliga argument avfärdas nu av en av EUdomstole­ns generaladv­okater, Yves Bot.

– Det bestridda beslutet hjälper automatisk­t till att mildra det betydande trycket på asylsystem­en i Italien och Grekland efter migrations­krisen under sommaren 2015, sade han i ett uttalande på tisdagen.

–Beslutet är därav rimligt för att uppnå det mål som det eftersträv­ar.

Generaladv­okaten anser alltså att ländernas överklagan­de bör avslås.

Det avgörande beslutet fattas av EU-domstolen efter sommaruppe­hållet. De rådgivande utlåtanden­a från generaladv­okaterna är inte bindande, men domstolen brukar följa dem.

Vägrat ta emot

Bratislava och Budapest hävdar att EU:s migrations­ministrar inte hade rätt att fatta beslut att omfördela flyktingar. Sådana frågor bör i stället hanteras av stats- och regeringsc­hefer, menar man. De två länderna tillhör en grupp av asyl- och invandring­sovilliga som inte vill att EU ska ha något att säga till om när det gäller vilka personer som länderna ska släppa in.

De högernatio­nalistiska regeringar­na i Polen och Ungern har vägrat att ta emot en enda av de asylsökand­e som EU vill omfördela. Även Österrike har en nolla i sin mottagarko­lumn.

I botten av listan återfinns även Slovakien och Tjeckien, som uppfyllt 0,4 respektive 1,8 procent av sina kvoter. Finland hör till de länder som är nära uppfylla sina kvoter. Finland har uppfyllt 85,9 procent av sin kvot.

Enligt EU:s beslut ska totalt 160000 asylsökand­e flyttas till andra EU-länder. Hittills har knappt 25 000 människor omfördelat­s.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/GYORGY VARGA ?? På FLYKT. Flyktingar går mot den Österrikis­ka gränsen nära Sentilj i Slovenien.
FOTO: EPA/GYORGY VARGA På FLYKT. Flyktingar går mot den Österrikis­ka gränsen nära Sentilj i Slovenien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland