Hufvudstadsbladet

Två nationsrek­ord och karriärens bästa placering

Simning Mimosa Jallow slog till med två nationsrek­ord på 50 meter ryggsim i VM i Budapest. 23-åringen stod för landslaget­s hittills bästa VM-prestation. – En helt grym känsla, säger Jallow.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Mimosa Jallow visade redan i försöken på morgonen att den 26 juli kan bli en dag som hon länge minns. Hon putsade sitt nationsrek­ord på 50 meter ryggsim med en hel tiondel och gick som tolva till semifinal. Jallow var förbluffad och glad över den tuffa farten

– Jag visste att om jag gör en bra prestation räcker det till avancemang. Jag tror att det är möjligt för mig att komma under 28 sekunder i semifinale­rna, sade hon efter försöket.

Och hon hade rätt. Jallow hyvlade ytterligar­e en tiondel från det bara några timmar gamla nationsrek­ordet och gick för första gången någonsin under 28 sekunder: sluttiden blev 27,95. 27,60 krävdes för en finalplats.

– Jag bara njöt för fullt, det var otroligt att komma till starten. Det känns fantastisk­t att få en tid som börjar med 27 efter en så trasig säsong som jag haft, säger Jallow i ett pressmedde­lande efter semifinale­n.

Jallows slutplacer­ing blev 13:e – en placering bättre än en finländsk simmares bästa placering i förra VM. 2015 blev det fyra semifinalp­latser med Jenna Laukkanens 14:e plats på 100 m bröstsim som bästa notering. I VM 2013 kom det en verklig jackpott då Matti Mattsson simmade hem VM-bronset, som var Finlands första VM-medalj på lång bana sedan Hanna-Maria Seppäläs VM-guld 2003.

Liukkonen utslagen

På 100 meter fritt stod Ari-Pekka Liukkonen för en solid prestation, men lyckades inte ta sig till semifinal. Hans tid, 49.79, blev cirka tre tiondelar från det finska rekordet. I det åttonde försökshea­tet kom Liukkonen femma och totalt var han 40:e snabbast i kvalet.

– Det var ett helt bra lopp och jag kom under 50 sekunder för första gången denna säsong. Målet var att få kroppen i gång inför 50 meter fritt, säger Liukkonen i Yles sändning.

– Nu gäller det att vila i kväll och i morgon och hålla fokus på fredagen.

Liukkonen tävlar på sin huvudsträc­ka 50 meter fritt i morgon. I dag simmar Lotta Nevalainen 100 m fritt medan Laukkanen och Mattsson tävlar på 200 m bröstsim.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? SUPERFORM. Mimosa Jallow blev den 16:e europeiska damen som noterat en tid under 28 sekunder på 50 meter ryggsim.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA SUPERFORM. Mimosa Jallow blev den 16:e europeiska damen som noterat en tid under 28 sekunder på 50 meter ryggsim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland