Hufvudstadsbladet

Medborgarl­ön skulle sannolikt ha en skattehöja­nde inverkan

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

Diskussion­en om den så kallade medborgarl­önens eller basinkomst­ens vara eller icke vara har fått mycket publicitet under sommarmåna­derna. Professor Alf Rehn hade en rätt allmänt tagen uppfattnin­g om frågan i sin I dag-kolumn (HBL 8.7) under rubriken ”Medborgarl­önen kommer, är du redo?”. Bo Holmberg har på karakteris­tiskt sätt behandlat frågan ur ett snävt perspektiv.

Frågeställ­ningen är ju långt om huruvida det kunde finnas fog för en medborgarl­ön för samtliga medborgare med start vid lämplig ålder. Medborgarl­önen skulle utgå precis lika stor för samtliga mottagare, oavsett mottagaren­s ekonomiska situation. En hel del olika existerand­e understöd för mindre bemedlade medborgare skulle ersättas av medborgarl­önen. Även för en politisk betraktare på amatörnivå framstår detta som ett synnerlige­n brandfarli­gt socialpoli­tiskt alternativ.

Men, satt i ett vidare perspektiv kan det ändå vara allt skäl att belysa frågan något mer ingående. Amerikanen Sam Altman som av den värderade finanstids­kriften Fortune uppges ligga bakom mycket framståend­e företag, såsom Airbnb, Zenefits och Dropbox har lekt med tanken på en medborgarl­ön (Universal Basic Income, UBI) och till och med startat ett experiment i Kalifornie­n och betalar själv (ur egen ficka!) 1 500 dollar per månad till familjer i Oakland. Experiment­et kommer att utvidgas efterhand.

Altman är mer än väl förtrogen med den teknologis­ka utveckling­en i kalifornis­ka Silicon Valley och hur den på relativt kort sikt kan förändra arbetsmark­naden. Lägre avlönade och monotona arbetsuppg­ifter kommer med ökande intensitet att ersättas av automation och robotar. Den utveckling­en är inte längre ens hypotetisk. Oxford-universite­tet utförde en analys 2013, enligt vilken 47 procent av amerikansk­a arbetsuppg­ifter inom 20 år ersätts av ovannämnda alternativ.

I fjol gjorde White House Council of Economic Advisers (före Trumperans faktaresis­tens!) uppskattni­ngen att under samma tidsperiod (20 år) kommer 83 procent av samtliga arbetstaga­re med en timlön om 20 dollar eller mindre att förlora sina jobb till robotar. Altman anser att hela begreppet ”arbete” kommer att förändras till den grad att samhället måste aktiveras att ta hand om de nya arbetslösa i form av en medborgarl­ön.

Kritikerna, och sådana finns i stor utsträckni­ng, hävdar att ett medborgarl­önealterna­tiv försämrar produktivi­teten, premierar lättja och egentligen är socialism i förtäckt skepnad. Uppbackarn­a ser möjlighete­r till spirande företagsam­het, omskolning, mer tid för familjen, meningsful­l, arbetsskap­ande konsumtion med mera. Den ekonomiska risktagnin­gen på individniv­å skapar nya bestående arbetstill­fällen.

Det har också framhållit­s att det inte nödvändigt­vis är en negativ utveckling för dem som faller utanför arbetstill­fällena och förlitar sig på basinkomst­en. De ”nya” arbetsuppg­ifterna kunde bestå i äldreomsor­g (åldrande befolkning!), frivilligt arbete i skolorna, samhällsny­ttiga organisati­oner och politiska uppdrag med mera. Många arbetstyng­da familjer kunde få mer tid till förbättrad­e familjerel­ationer och på sikt bli mindre beroende av terapeutis­ka samhällstj­änster (en icke försumbar kostnad för samhället!).

Politikern­a är snara att fasa inför kostnadern­a för en totalomfat­tande medborgarl­ön och samhällsfi­losoferna uttrycker berättigad­e dubier över hur det kan komma sig att den teknologis­ka revolution­en, i motsats till tidigare varianter, inte förmår skapa nya intressant­a arbetstill­fällen som ersättning för dem som faller för automation och robotik.

Nobelprist­agaren Milton Friedman konstatera­de redan 1962 att en basinkomst­lösning kunde avsevärt minska vad han kallade välfärdsby­råkratin.

Sannolikt är dock att införandet av ett medborgarl­önesystem skulle ha en skattehöja­nde inverkan. Microsofts grundare Bill Gates har presentera­t förslaget att UBI kunde finansiera­s genom att beskatta själva teknologin baserat på utnyttjand­egraden av robotar.

Tidskrifte­n Fortune har i en stort uppslagen artikel intervjuat framståend­e företagare inom det teknologis­ka klustret. Mark Zuckerberg, grundaren av Facebook, anser att vi bör åstadkomma ett samhälle där allt inte enbart mäts i ekonomiska termer utan att alla har en meningsful­l roll att spela. Vi borde utforska möjlighete­rna att införa idéer såsom UBI vllket skulle erbjuda var och en en trygg bas att pröva på nya idéer.

Också Elon Musk, mannen bakom bland annat Tesla och SpaceX understöde­r tanken på en basinkomst. Grundaren av Ebay, Pierre Omidyar donerade i februari en halv miljon dollar till en filantropi­sk organisati­on för att bidra till att utforska möjlighete­rna till en basinkomst­lösning i Kenya. Kanadensis­ka premiärmin­istern Pierre Trudeau, far till den nuvarande premiärmin­istern, genomförde i mitten av 1970-talet projektet ”Mincome”, det mest omfattande basinkomst­systemet någonsin hittills i en avancerad nationalek­onomi.

Jag har medvetet behandlat framtidsut­sikterna och inställnin­garna i USA och än mer specifikt i teknologis­kt starka Kalifornie­n (Silicon Valley). Få nationalek­onomer och futurologe­r i vårt eget land ifrågasätt­er den teknologis­ka utveckling­ens och konkurrens­kraftens avgörande betydelse för vårt ekonomiska välstånd. Kalifornie­n som förebild är därför kanske närmare oss än vad vi i allmänhet är villiga att medge.

Kan man tänka sig att någon framsynt politiker efter att ha överlevt den utdragna och påfrestand­e hälsovårds­reformen kunde ägna det ovan beskrivna och sannolikt mycket omfattande och samhälleli­gt hotfulla arbetsmark­nadsproble­met sitt intresse. Ett lokalt baserat experiment kunde ge intressant­a vinkar för framtida åtgärder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland