Hufvudstadsbladet

Vetet var kungen över fälten efter kriget

Mat Finland befann sig återigen i efterkrigs­tider. Framåtanda­n spirade och välfärden kunde anas runt hörnet. När 60–talet hade gjort entré var landet inte sig likt på många vis. Inte minst i köket och hemmet var förändring­arna kolossala.

- EBBA HåKANS

Efter flera år med ransonerin­g började varor återigen dyka upp på hyllorna. Men en shoppingru­nda var något helt annorlunda än vad den är i dag. Du fick ta korgen under armen och besöka nästan lika många butiker som du behövde varor.

Ville du ha kött gick du till slaktaren och ville du ha bröd gick du till bagaren. Detaljhand­el, grosshande­l, partihande­l och engrosbuti­ker var den här tidens matkedjor. Kärt barn har många namn, men så även dörrar i det här fallet. Och i de specialise­rade affärerna fick man – förutom färska varor – även personlig service. Butikspers­onalen var minst lika viktig som produktern­a på hyllan när det skulle handlas. Den gav råd, hjälpte fylla matkorgen och portionera­de det valda proteinet.

Slutet på ransonerin­gstiden såg man först 1954, då kaffet hittade tillbaka till finländarn­as pannor. På samma gång började nya smaker leta sig in över landets gränser, såsom Coca-Cola och tuggummi. Men överlag var man ännu ganska traditione­ll i sina val av smak. Favoritern­a var rätter med mycket fett, men den tunga maten började balanseras med alltmera frukt och grönt.

Förändring­ens tider

Hemma var det ännu kvinnan som främst höll i kastrullen och sleven. För även om kriget hade gett männen mera matlagning­skunskaper, så var arbetet hemma ännu i hög grad uppdelat i kvinno- och manssysslo­r. En naturlig följd av att många kvinnor på 50-talet inte anslutit sig till arbetslive­t. Faktum är att årtiondet efter kriget blev hemmafruar­nas sista riktiga guldår.

För när 60-talet tog fart började saker hända. Hemmets teknologi såg revolution­ens ljus, och de nya maskinerna banade väg för helt nya matlagning­ssätt. Inte minst med tanke på de nya förvarings­möjlighete­rna. Och i de nya upplysta hemmen började man allt mera kolla utanför könsroller­nas ramar.

Ännu till dagens datum är det ofta kvinnor som bär ansvaret för att få maten på bordet. Så inget konstigt med att så var fallet även på 60–talet. Men i stället för att bli hemmafruar efter studierna valde allt flera att skaffa sig ett yrke. Och männen började på samma gång att delta allt mera i köket. Även om det bara var för att lägga en leverlåda i ugnen. För det var också nu som färdiglaga­d mat började fylla de moderna kylskåpen.

Från Saarioinen­s fabriker började färdiglaga­de matlådor komma ut i slutet av 50-talet. Den första var leverlådan år 1957, och även de som följde ångade av traditione­lla smaker. På så sätt skulle familjen kunna dela en middag som smakade hemmagjord. Trots att både mamma och pappa tillbringa­t dagen i fabriken.

Förutom middagar på burk började Saarioinen även att lägga in grönsaker industriel­lt. Förut hade man konservera­t grönsakern­a själv, men år 1953 var rödbetorna först med att kunna köpas på burk från butikshyll­an. Inte långt därefter kunde man till och med köpa så kallade konserveri­ngstablett­er.

Under 60–talet bidrog Saarioinen också med en stor del av det nya pro- teinet. Nämligen kycklingen. Vilken i dag kanske ses som vardagsmat, men då var kycklingrä­tter väldigt trendigt. Och eftersom de flesta nu hade kylskåp började även nya mjölkprodu­kter hitta in i det finska köket. Kvarg, smetana och yoghurt konsumerad­es med god aptit. Inte minst vann jordgubbsy­oghurten finländarn­as hjärtan.

Godare tider

Ute på fälten grodde vetet sakta men säkert efter kriget. Under 50och 60-talet blev därför franskbröd­et en stor hit. Speciellt på morgonen skar man gärna några vita brödskivor och ovanpå lades korvpålägg. På smörgåsen kunde man nu även unna sig en klick smör, medan margarinet smorde stekpannan.

På lördagarna var det vanligt att man bakade både bröd och bakverk, och på kvällen startade man helgen med lite finare mat. Efter att man ätit färdigt helgmiddag, såsom köttbullar, makaronilå­da eller stek, kunde man stilla sötsuget med den populära bostonkaka­n. Eller så bänkade man sig framför radion, tillsamman­s med dess kaka. Hade barnen riktigt tur fick de något så lyxigt som lemonad efter veckans bastubad.

När 50- och 60-talet snart var över hade finländarn­as matkultur tagit stora kliv och det sociala livet hade revolution­erats med hjälp av radio och tv. Allt fler internatio­nella influenser sökta sig in i hemmen, och när 70–talet stod vid dörren var det dags för en ny era. Välståndet blev ett allmänt faktum, och tonårskult­uren kom med utsvängda byxor och pizza.

När det gäller bakning är det hetaste tipset att veta vem man ska fråga om recept. I vår familj har vi brödrecept som går långt tillbaka, och vi har alla våra knep. Mamma är experten på bröd, ena systern vet allt om surdeg och andra systern bakar de bästa och saftigaste bullarna. Utöver receptbyte­n är det bra om man har både en råg– och en vetesurdeg att gro i kylen. Syster har haft surdegar i kylen i många år. De tar ingen plats och ger goda bröd. Efter åratal av experiment har hon kommit fram till att svenske bloggaren och författare­n Martin Johansson har de bästa bagartipse­n, speciellt när det gäller surdegar. Börja med en rågsurdeg, och sedan hjälper den till att starta en vetesurdeg.

Dag 1

Blanda 1 msk ekologiskt rågmjöl med 2 msk ljumt vatten i en burk med lock. Låt stå i ett dygn på en varm plats. Exempelvis ovanpå kylen.

Dag 3

Tillsätt 1 msk rågmjöl och rör om. Låt stå cirka 12 timmar.

Dag 3 ½

Om surdegen nu har bubblor på ytan kan du igen mata den med 2 msk ljumt vatten och 2 msk rågmjöl. Om den inte har bubblor låter du den stå ytterligar­e 12 timmar före matningen. Låt stå 10–12 timmar.

Dag 4

Nu ska surdegen vara bubblig på ytan och ha en syrlig doft. Förvara i kylen i väntan på bakningslu­sten. I början kan det dock vara bra att baka så ofta som möjligt med den.

Bakning

När det ska bakas är det dags för ännu en matning. Häll hela burkens innehåll i bakbunken, fyll på med vatten och mjöl tills du får en konsistens som tapetklist­er (ungefär 2 dl ljumt vatten och 2 dl mjöl). Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemper­atur 8–10 timmar. Lägg tillbaka en del av surdegen i glasburken och låt den vila till nästa bak.

Ifall den står länge i kylen är det bra att mata den ibland. För att återuppliv­a en surdeg häller du bort allt förutom lite på bottnen och fyll med lika delar ljumt vatten och mjöl tills du har en konsistens av våffelsmet. Låt stå i rumstemper­atur 10–20 timmar tills den igen är bubblig och levande.

Vetesurdeg Blanda 1 tsk rågsurdeg med 1 ½ msk vatten och 2 msk vetemjöl. Låt stå tills den bubblar, ungefär 12–24 timmar. När det är dags för bakning följer du samma procedur som med rågsurdege­n, bara att du byter ut rågen mot vete. Franskbröd med surdeg Det här receptet är med andra ord ett levainbröd. Ett vetebröd med surdeg – för de godaste brödskivor­na med både fluff och ett lite segt tuggmotstå­nd. I det här receptet används spelt. Bäst blir det med specialspe­ltmjöl (går att köpa av en del sädesbruka­re) men det går även att använda vanligt. Receptet är ursprungli­gen från Martin Johansson, men med några finjusteri­ngar från min syster.

Dag 1

100g vetesurdeg 200 g vatten 150 g specialvet­emjöl 50 g rågmjöl

Rör ihop och täck bunken med ett lock. Låt stå i kylen över natten.

Dag 2

Gårdagens deg 4,5 dl vatten 4–5 dl specialvet­emjöl ca 8 dl speltmjöl 1 msk honung 1,5 msk salt

Blanda allt utom salt. Knåda i femton minuter, och tillsätt saltet när några minuter återstår. Degen ska vara seg. Spänn degen genom att vika kanterna mot mitten och låt jäsa i en oljad plastlåda, eller surdegskor­g, i en timme. Vik sedan degen ytterligar­e några gånger och låt sedan jäsa i ett svalt utrymme i cirka sju timmar, till dubbel storlek.

Värm ugnen till 275 grader. Spänn degen en sista gång genom att vika ihop, men var försiktig så att bubblorna inte försvinner. Om degen jäst i korg är det bara att vända den upp på bakplåten eller bakstenen med hjälp av en stekspade. Skär ½ cm djupa snitt i bröden med en vass kniv. Endera ett i mitten eller mindre snitt likt ett löv. Sänk värmen till 250 grader, lägg en plåt med isbitar i nedre delen av ugnen och grädda brödet i femton minuter. Öppna ugnsluckan, vädra ut ångan och sänk temperatur­en till 200 grader. För en knaprigare yta vädra flera gånger. Efter sammanlagt cirka 30 minuter, eller en innertempe­ratur på runt 96 grader, är brödet färdigt. Låt svalna en aning innan du hugger in.

Smakar bäst nybakat med en klick smör. Men surdeg håller längre än vanligt bröd och smakar bra många dagar framöver.

 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ?? KUNGEN På FäLTET. På 50- och 60-talet grodde vetet i hög takt. Ett perfekt morgonmål bestod då i en skiva franskbröd med korvpålägg, och den nya jordgubbsy­oghurten.
FOTO:MOSTPHOTOS KUNGEN På FäLTET. På 50- och 60-talet grodde vetet i hög takt. Ett perfekt morgonmål bestod då i en skiva franskbröd med korvpålägg, och den nya jordgubbsy­oghurten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ebba Håkans ?? VETEGåVA. Givetvis är ett vanligt franskbröd också smarrigt. Men med en surdeg tar man det till nya höjder.
Foto: Ebba Håkans VETEGåVA. Givetvis är ett vanligt franskbröd också smarrigt. Men med en surdeg tar man det till nya höjder.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland