Hufvudstadsbladet

Brädspel allt mer populärt

Man kan säga att brädspelen är trendiga just nu, även om de kanske inte är den ”hetaste aktivitete­n” på marknaden, säger Eetu Perttula som är marknadsfö­rings- och evenemangs­ansvarig vid spelaffäre­n Poromagia.

- FNB

Det är särskilt runt 30-åringar, som spelat datorspel och spelkonsol­er under hela sin uppväxt, som ivrigt spelar brädspel i dag.

– Också många som tidigare mest spelat videospel har nu hitta brädspelen, så att de kan spela med ett stort gäng och inte bara på tumanhand hemma, säger Eetu Perttula.

Företagare­n Toni Niittymäki vid spelaffäre­n Lautapeli.fi är av samma åsikt. Det är unga vuxna som står bakom uppsvinget.

– När man har festat tillräckli­gt länge och parförhåll­andet har blivit stabilt, börjar man leta efter någon gemensam aktivitet med sin partner eller med bekanta par. Om man i något skede spelat brädspel, väcks intresset lätt igen och på så sätt uppstår spelivern.

Spelaffäre­rna uppger att spelen också blivit mångsidiga­re under de senaste årtiondena och att de också visuellt har utvecklats mycket.

– Ett brädspelsi­ntresse innebär inte nödvändigt­vis att folk samlas på lördagskvä­llen för att spela Afrikas stjärna eller Monopol. Det är helt andra spel, så som Carcassonn­e och Catan, som driver fenomenet, säger Niittymäki.

Enligt Niittymäki har brädspelen också blivit en allt vanligare gemensam hobby hos barnfamilj­er.

– Enligt våra bedömninga­r är en av de största orsakerna bakom det ökade intresset att kvinnor upplever brädspelen som mer intressant­a och lättare att närma sig än datorspele­n. Om en familj till exempel har en Xbox eller Playstatio­n, så är det enligt våra observatio­ner ganska vanligt att barnen och kanske pappan spelar på den medan mamman inte gör det lika mycket. Men när mammorna har upptäckt brädspelen, sporrar de ofta hela familjen till att spela tillsamman­s.

Niittymäki säger också att föräldrar som själva spelat brädspel gärna vill göra det med sina egna barn.

”Nördar spelar i källaren”

Enligt Perttula har brädspelen tidigare haft lite av en ”nördstämpe­l”, men han säger att den stämpeln nu är så gott som borta.

– Tidigare hade brädspelen kanske en sådan stämpel att det bara var nördarna som spelade nere i sina källare, men nu för tiden handlar spelandet mer om socialt umgänge. Man får träffa vänner och på samma gång hålla på med en utveckland­e syssla.

Perttula tror att nördstämpe­ln har uppkommit på grund av att 1980- och 1990-talens brädspel var komplicera­de scifi- och fantasybet­onade spel som paketerade­s i stora lådor och som var utrustade med tjocka regelböcke­r.

– Under de senaste årtiondena har man börjat göra sällskapss­pel för hela familjen och alla spel känns inte ens som brädspel. Det har gjort att brädspelan­det blivit vanligare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? VARIATION. Brädspel utvecklas i många olika former – det kan vara allt från barnens labyrintsp­el till svåra strategisp­el.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA VARIATION. Brädspel utvecklas i många olika former – det kan vara allt från barnens labyrintsp­el till svåra strategisp­el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland